Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Cigivégek mindenütt a városban

Szeged - Hiába van tízméterenként szemetes a szegedi Kárász utcán és a belvárosban, sokan a járdára dobják a cigarettavéget. A megállókban ennél is rosszabb a helyzet.
Egyre több városban döntenek úgy: büntetik a cigarettacsikk eldobását. Dombóvár, Szekszárd és Hódmezővásárhely után decemberben Budapesten, a lipótvárosi képviselő-testület elé kerül hasonló tervezet: mindenkire, aki eldobja a cigarettát, tízezer forintig terjedő bírságot szabnának ki.

Vásárhely: hetven figyelmeztetés

Hódmezővásárhelyen október 1-jétől tilos rágyújtani a város játszóterein, valamint eldobni a csikket a város egész területén. Gőbl Vilmos, a helyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a közterület-felügyelet emberei eddig hetvenszer figyelmeztettek dohányosokat a rendelet bevezetése óta. Pénzbüntetést még nem szabtak ki. A belvárosban Gőbl elmondása szerint észrevehetően csökkent az eldobott csikkek száma, ami nemcsak a rendeletnek, hanem az új szemetesek felszerelésének is köszönhető: 250 új csikktartót rendszeresítettek a belvárosban.

Tavaly nyáron a szegedi 4-es villamos két végállomása közötti megállókban ezernél is több cigivéget találtunk elhajítva. Tegnap a szerkesztőségünk előtti villamosmegállót legalább kétszáz csikk csúfította, a Kárász utca Dugonics tér és Kölcsey utca közötti szakaszán húszat számoltunk meg az aszfalton. A sétálóutcán egyébként tízméterenként vannak szemetesek.

Itt szegődtünk Tamás nyomába, akinek a kezében félig elszívott cigaretta volt. Az egyetemistát a Honvéd térig követtük, ahol az aszfaltra „esett ki" kezéből a staub. Tőle tíz méterre a megállóban, és ugyanennyire a templom előtt van szemetes. – Ha rendeletben írnák elő, biztosan nem az utcán hajítanám el – magyarázkodott a battonyai egyetemista.

– Ötvenszázalékos a kihasználtságuk azoknak a szemeteseknek, amelyek a tömegközlekedési megállókban vannak – beszélt a tapasztalatokról Varga Gábor. A szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. zöldterület-fenntartási részlegvezetője elmondta, a legtöbb eldobott csikket a megállókban gyűjtik össze, de akad belőle szép számmal a Kárász utcán is. – Év elején ide tíz új szemetest raktunk ki, mindegyiken két csikktartóval. A legtöbb belvárosi bolt előtt azonban nincs olyan kuka, ami csikk befogadására lenne alkalmas. A Dunántúlon ez másképp van – mondta. Egy-egy ízléses, saválló acélból készült szemetes 25-40 ezer forintba kerülne a boltok tulajdonosainak.

Bár sűrűn vannak szemetesek a Kárász utcán, mégis sok eldobott csikket találtunk. Fotó: Segesvári Csaba

– Sajnos még nem merült fel bizottsági szinten a városban eldobott cigarettavégek problémája. Pedig magam is tapasztalom, hogy rengeteg van belőlük. Ezért ígérem, jövő kedden felvetem ezt a javaslatot a bizottsági ülésen – mondta Kalmár Ferenc, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottságának elnöke.

Helyszíni bírság


A közterület-felügyelet munkatársai rendelet nélkül is figyelmeztetik azt, aki közterületen szándékosan eldobja a cigivéget. Büntetni azonban nem büntethetnek. – Egyre többen visznek magukkal nejlonzacskót kutyasétáltatáshoz és szedik fel a kutyagumit az ebek után. A sok figyelmeztetés ebben az esetben is többet ért, mint a büntetés – mondta Tóth József, a szegedi közterület-felügyelet vezetője. – Több dolgot tehet a rendőr, ha valakit közterületen szemetelni lát – magyarázta M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő. Figyelmezteti az illetőt, hogy köztisztasági szabálysértést követ el, és felszólíthatja ennek befejezésére, „korrigálására". Helyszíni bírságot is kiszabhat, amelynek felső határa 10 ezer forint, illetve feljelentést tehet az önkormányzatnál.

Olvasóink írták

 • 10. Mese 2007. november 30. 13:58
  „Elfelejtettem beleírni az előző hsz-ba,hogy tisztelet a kivételnek,pl. nálunk senki nem szemetel.”
 • 9. Mese 2007. november 30. 13:55
  „Ahogy az egyetemista a cikkben mondta,ha törvény lenne,nem dobná el...megáll az eszem,komolyan! Törvény kell az úgynevezett felnötteknek,hogy felérjék ésszel,ne szemeteljenek? Megyek is,mert tisztára felidegel a dolog és olyat mondanék,amit megbánhatok”
 • 8. mandy 2007. november 29. 16:48
  „arrol nem is bezélve, hogy hogyan néznek ki azoka kukák!!város szerte törött, megrongált szemetesek, amikből már folyik ki a trutyi... előszöris az mbrekgondolkodását kéne megváltoztatni, ha kell ráhatással, akárrendeletekkel; de akkor már nehogy a cigisek legyenek a fő bűnösök! akkor minden szemét, kutyakaki stb. minősüljön buntethetőnek; meg a munkáltatók is akiknek a kukaürítésés karbantarás elvileg a munkája...”
 • 7. mz/x 2007. november 29. 14:37
  „Toreador, nagyon igazad van!
  Még szavazni is lehet, hogy büntessék- e a csikkeldobókat! A gyilkosság büntethetőségéről mikor lesz szavazás? Most komolyan miért kell ezt egyáltalán kérdezni? A szemetelés SZABÁLYSÉRTÉS!
  Egyébként meg ez egy divatos elterelő cikk! Minden évben van slágertéma amivel lehet foglalkozni, majd elfelejteni...grafittik, kutyaszarok,koldusok! Ezt igazolja HMVHELY is, ott már rendelet van külön a csikkre...tehát sörösdobozt, papírzsepit eldobhatok? Vagy arra is külön rendelet van? Mindenre ami szemét?
  És mit érnek el a rendelettel, ha nem alkalmazzák...mert 1 Ft bírságot sem szabtak ki még!”
 • 6. Toreador 2007. november 29. 14:21
  „Kezdhetjük a cigarettával is, ha úgy tetszik, de ha szívünkre tesszük a kezünket, már ott zakatol a fejünkben a szurkáló, idegesítő szólás "Ez csupán a jéghegy csúcsa". Mindez miért igaz? A rengeteg elfeledett gondolat és ki nem mondott panasz miatt, mert már nem merünk megszólalni sem. Nos, ha másképpen nem is, itt megemlítenék néhány gondolatot, mely az elmúlt években merült fel bennem és egyre csak gyűlik a terhe a vállamon. Mi történt ezzel a várossal? Itt nőttem fel, fáj ha visszagondolok milyen jó is volt a 80-as évek vége és a 90-es évek első fele. Sok újdonság az USA-ból, nyugati szájíz és a szabadság íze is. De azt hiszem a fene nagy szabadelvűség vezetett oda, hogy ha ma kilépek ezekre az utcákra, a tömény mocskot látom. Miért volt értelme felújítani a Széchenyi Teret, ha csak a kéregető hajléktalanok fellegvára lett? A jól öltözött bandákba tömörült alkoholista fiatalokról is csak annyit, hogy nemrég 3-an vettek le pénzzel egy szerencsétlen srácot, elég volt körülállniuk. Cigarettacsikkek, ordítozó nyegle tizenévesek, koszos hajléktalanok, korrupt rendőrök, mit is mondhatnánk? ISTEN HOZTA A NAPFÉNY VÁROSÁBAN!!!”
 • 5. zsoltee0716 2007. november 29. 11:30
  „Kár hogy ezeket a jó hozzá szolásokat csak az itteni olvasók látják.
  Érdekes az a 10m-ként azért.?
  Széchenyi tér még a belváros?.Kicsit több kukát kellene kihelyezni ami alkalmazkodik a környezetéhez.Pl a Kárász utcára nem egy zöld műanyag kukát ki rakni.Ott is a padok mellé lehetne rakni a kukát.Ez meg nem tudom kinek a feladata,de ha a Dm-es szerkeszők netán olvasnák nyugodtan továbbítsák az illetékesnek.

  Nyílvános wc-t meg egyet tudok Szegeden a Mars téren a T.V. Zrt. állomásán.Érdekes azért mert több volt Bartók tér,Hősők kapuja Dóm tér a könyvtár oldalában.”
 • 4. El Nyomottka 2007. november 29. 11:02
  „Sokan arra hivatkoznak, hogy nem az ő egyetlen csikküktől lett ilyen mocskos az ország. Nem azt kell szajkózni, hogy "a többiek is szemetelnek, így nekem semmi értelme elballagni a szemetesig, mert már úgyis kosz van", hanem SAJÁT MAGUNKNAK KELL TENNI A TISZTASÁGÉRT. A változások az egyén szintjén kezdődnek!

  Mellesleg milyen felügyeleti szerv büntetné a szemetelést???
  1. közterületfelügyelők: Ők a -nyilvános wc-k hiánya miatt- bokorbahugyozó palikra szakosodtak és szarnak a valódi problémákra.
  2. rendőrök: Hol vannak? Ki látott mostanában rendőrt??? Én max. autóban látok belőlük néhányat, de ők is úgy vezetnek, mint a sötétített üveges maffiózók... Szerinted majd ezek a kis surmók fognak bennünnket rendre tanítani?
  3. városőrök: Azok akik a városháza előtti mozgáskorlátozott parkolóban szoktak megállni?

  NEKÜNK EGYÉNEKNEK KELL VALAMIT TENNÜNK A SZEBB JÖVŐÉRT! MINDENKINEK A SAJÁT SZINTJÉN!”
 • 3. joy 2007. november 29. 10:46
  „Visszautasítom.
  Sem én, és családom egyetlen tagja sem szemetelünk a városban.

  Kérdem én:
  A Kárászra kihelyezett szemeteseket miért nem az üzletek bejáratához helyezték el, ha tudják, ott lenne legnagyobb szükség rájuk?
  No, persze ahhoz józan paraszti ész kellene, nem bürókratikus gondolkodás!”
 • 2. Hné 2007. november 29. 10:42
  „Baktóban az Alkotmány utca első megállójánál lévő szeméttároló csikktartója hónapok óta nincs kiürítve, csak a fóliát cserélik. A csiiktartó része púposan tele, amit ha erős szél fúj, szétteríti a megállóban és az úttesten. A kertvárosokban vigyáznak az utcák tisztaságára, s mindenki maga takarítja a háza előtti részt. Az azonban nem várható el, hogy a borsos szemétszállítási díj mellett, még a közúton lévő szemétgyűjtőket is Ők/Mi takarítsák.”
 • 1. Nemdohányzó 2007. november 29. 08:38
  „Elég szégyen,hogy ilyenek vagyunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: hiányos KRESZ-tudás az építkezésen

Szeged - A Stefánián folyó építkezés munkatársai mindent megtesznek azért, hogy bekerüljenek… Tovább olvasom