Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Cigizik az osztály fele...

Szeged - Iskolánként és osztályonként is eltérő a számuk, de mindenképpen túl sok 18 év alatti diák dohányzik, pedig a boltokban nem szolgálhatják ki őket. A szegedi középiskolákban mindenhol tiltják a tanulók dohányzását, mégis ki-kiszöknek pöfékelni.
– Két-három éve szoktam rá a cigarettára, minden második szünetben kijövök dohányozni – mondta tegnap délelőtt a szegedi Fodor József szakközépiskola előtt cigiző kilencedikes Péter. Két osztálytársával szökött ki az ajtón, a portás nem látta meg őket. Az iskolánál többtucatnyi fiatal füstölög tanítás előtt, után és a szünetekben, köztük sok 18 év alatti, akiket a boltokban ki sem szolgálhatnának cigarettával.

A 17 éves srácok elmesélték, hogy minden lehetőséget megragadnak a füstölésre, és nem tudják, hogy kibírnák-e a délelőttöt, ha az iskola úgy döntene, hogy nem engedi ki őket két óra között. „Miért ne gyújtanánk rá, ha megtehetjük?" – kérdezték csodálkozva. A dohányt elmondásuk szerint idősebb haverjaik segítségével szerzik be. – Mi is próbálkoztunk, de elkérték a személyinket. 28-an vagyunk az osztályban, a fele biztosan cigizik – mesélték.

Mindenki hamutartója a Fodornál. Nem üdítő látvány. Fotó: Schmidt Andrea
"Mindenki hamutartója" a Fodornál. Nem üdítő látvány.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem szeretnék százalékot mondani, de rendkívül magas a dohányzó diákjaink száma. Nem kutatunk a cigi után a kiskorúaknál, de akinél meglátjuk, attól elvesszük. Aki pedig rágyújt az iskolában, annak a szüleit levélben értesítjük – magyarázta Deák Attila igazgató. Tegnap benéztünk a mellékhelyiségbe – ott senki nem pöfékelt. A fiúk ugyanakkor azt mondták, sokszor éreznek füstszagot a vécében, egyiküket már el is kapták dohányzás miatt az iskolában, ahol a kiskorú tanulóknak a törvény szigorúan tiltja a cigarettázást.

– Néhány kilencedikes még szeptemberben rágyújtott az iskolában, de azóta nem volt ilyen esetünk. Aki az iskolában cigizik, igazgatóit kap. Szünetben sem hagyhatják el a tanulók az épületet, de tanítás után már nem tehetünk semmit a cigizőkkel – mondta Gál Béla, a Radnóti Miklós gimnázium igazgatója. A Radnóti környékén tegnap még kicsöngetés után sem láttunk dohányzó fiatalt, míg a Fodor előtt minden második diák kezében ott lógott a cigaretta, de többen dohányoztak a Tömörkény- és a Vedres-középiskola előtt is.

Tanítás utáni pillanatkép a Tömörkény előtt. A középiskolások füstölése ellen a falakon kívül semmit sem tehetnek a tanárok. Fotó: Schmidt Andrea
Tanítás utáni pillanatkép a Tömörkény előtt. A középiskolások füstölése ellen a falakon
kívül semmit sem tehetnek a tanárok. Fotó: Schmidt Andrea

Itt a 16 éves diákok a cigivásárlásról mindössze annyit mondtak: megoldják. Hozzátették, a feszültség miatt kell rágyújtaniuk.

100 ezres büntetés

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője elmondta, ha egy kereskedő 18 éven alulinak cigarettát vagy dohányterméket ad el, 100 ezres nagyságrendben szabhatnak ki rá fogyasztóvédelmi bírságot. A büntetés mértéke attól is függ, hogy a kereskedő először tett-e ilyet, vagy például iskola környékén szolgált ki kiskorút. Utóbbi esetben magasabb bírságra számíthat.

8 millió dolláros kártérítés

Nyolc millió dollár kártérítést ítélt meg Floridában a bíróság egy tüdőrákban elhunyt dohányos férfi özvegyének és fiának a Philip Morris cigarettagyárral szemben. Az ítélet precedens lehet 8 ezer hasonló kártérítési kereset számára. A Philip Morris azzal próbált védekezni, hogy az áldozatnak művelt emberként már tizenéves korában is tudnia kellett a dohányzás veszélyeiről, amikor rászokott a cigarettára.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. Kasza 2009. február 25. 23:36
  „flexsnake MÁR MEGINT KEVERED A SZART, A MÚLTKOR APÁMAT MINŐSÍTETTED LE, MOST MEG MÁSOK ANYJÁT SZIDOD NEM E KI KELLENE MÁR DOBNOD A SZÁMÍTÓ GÉPET ÉS MÁS OKOSSÁGGAL ELÜTNI AZ IDŐT.TE RÉM TÖKÉLETES LEHETSZ SŐT VAGY.”
 • 73. Kasza 2009. február 25. 23:23
  „Ha cigizik az osztály fele, akkor miért tiltják az iskolában ha otthon a szülők engedik. Talán ezekbe az iskolákba
  trafikot is lehetne nyitni,jó ez csak vicc volt.Tényleg kemény a téma.De ha engednék talán le is szoknának mert abba nincs poén ha mindenki tudja,de abba viszont van ha sutyiba elbújva teszik mondván CSAK A TANÁR MEG NE LÁSSA.”
 • 72. vuk 2009. február 22. 20:32
  „En azt nem ertem, hogy a zart publikus helyekrol valo kitiltasrol valo dontest miert halasztottak el. Ennyire fosnak meglepni?
  Iszonyat sokan leszoknanak, mert sokan csak ilyenkor cigiznek. Bevetelkiesestol felnek a kocsmasok? En pl. tobbet jarnek kocsmaba, ha nem lenne fustos. Igy szinte sosem.”
 • 71. Vic 2009. február 22. 15:11
  „Luckatosh, Piki, flexsnake!

  Halálosak vagytok. Szétröhögtem az agyam.:D”
 • 70. Luckatosh 2009. február 22. 12:08
  „Anyank jol van koszi, es udvozol a Feri is!”
 • 69. flexsnake 2009. február 22. 05:50
  „Luckatosh meg piki
  se buzi se nyomorék nem vagyok, de köszönöm az érdeklődést remélem édesanyátok is jó egészségnek örvend ;)”
 • 68. flexsnake 2009. február 22. 05:48
  „pacsi,én nem fújtam rád a füstöt, nem dobáltam szét a csikkeket sem.
  Szóval mi a probléma azzal ha dohányzom?
  Ha neked problémád van valakivel a dohányzása miatt azt vele beszéld meg, de ne általánosíts.

  Azt hiszitek hogy áremeléssel vagy szülői szigorral majd nem gyújtanak rá?
  Ez olyan mintha fegyvert lehetne vásárolni és csodálkoznánk hogy a gyerekek kezében van...
  Dohányzom, de ha azt akarják hogy ne dohányozzak akkor ne árusítsák. Azért ne mert aho alkoholt árúlnak ott is mindig lesz aki iszik. Nem az a probléma ha drága mert akkor vesz olcsón kintről. Nem az a baj hogy a szülő nem figyel mert ha hétvégére elmegy a gyerek bulizni, nem fogod tudni hogy a többiektől büdös-e vagy azért mert cigizett.
  Otthon nem mindenkinél tudják.
  Azért szoknak rá mert a környezetük ilyen, a barátok. Ahol egyetlen ember sem dohányzik ott az illető sem fog. Röhög az egész állam az embereken. Itt a bagó és látszatból kitiltják innen-onnan, de ettől még ugyanúgy meg lehet venni. Ha én kibirok 5órát úgy hogy nem gyújtok rá mert utazás közben nem lehet, ha én kibrom azt is hogy olyan társaságban akik nem dohányoznak, nem gyújtok rá akkor kibírja más is. Egy ember nem, na ő szerintem megkapná az év bagósa díjat...
  A probléma az ha nem vagyunk toleránsak. Ha már lehet venni akkor viseljük el egymást. Én nem fújom rád. Ha megkérsz még arrébb is állok. De nem akard megmondani nekem hogy én mit csináljak vagy mit nem. Legyél rám tekintettel, ha már én nem gyújtok rá melletted. Semmi olyat nem várok el kedves nemdohányzó amit én fordított esetben ne tennék meg.”
 • 67. Lil 2009. február 21. 23:30
  „nem kell tanács v. utasítás, de azért aranyos vagy:)”
 • 66. pacsi91 2009. február 21. 21:27
  „Nemtom hogy kinek írtad ezt Lil(mert ez az üzi akár flexinek is mehetett vna), de ha nekem, akkor ez a véleményem: Te csak akadékoskodni tudsz?:O hát nem hiszem el. Már az elején megírtad hogy ez az egész nem érdekel! De könyörgöm! Akkor miről beszélünk? Menj olyan oldalra, ahol érdekel is a téma. De engem hagyj már békén! Légy szíves! Köszönöm!”
 • 65. Lil 2009. február 21. 21:08
  „mert te annyira jó emberismerő vagy,h. pár hozzászólásból kiismersz embereket.:D
  attól,h. vki nem ugyan azon a véleményen van és nem tetszik a véleménye nem biztos,h. kevesebb.”
 • 64. pacsi91 2009. február 21. 19:45
  „Köszönöm szépen Vic! Nagyon jól esik hogy ezt mondod!:) Általában kiállok az igazamért, de mostmár úgy gondolom nem kell tovább foglalkozni flexsnake-kel! Konok és önfejű, ráadásul egy kicsit besavanyodott már.Nem a világot akarom megváltani ezen a fórumon, de úgy gondolom, ha mindenki tesz egy picit az ügy érdekében, a végén lehet sikerül. És Flexsnake-et ne bántsátok! Inkább sajnáljuk együtt, hogy idáig jutott.”
 • 63. Luckatosh 2009. február 21. 15:54
  „akkor majd visszamegyek a masik forumra es szolok hogy tevedesben vannak”
 • 62. Vic 2009. február 21. 15:37
  „Piki!
  Ez most komoly, vagy vicc ?:D”
 • 61. Vic 2009. február 21. 15:37
  „Piki!
  Ez most komoly, vagy vicc ?:D”
 • 60. Piki 2009. február 21. 15:28
  „Nem !
  Flexi egy féleszű, aki meghitten ragaszkodik a klaviatúrájához, -mellesleg kerekesszékes, a lakásában kotlik egész nap.....:D”
 • 59. Luckatosh 2009. február 21. 15:14
  „Flexi, a masik forumon olvastam hogy homokos vagy. Ez igaz?”
 • 58. Vic 2009. február 21. 14:59
  „pacsi91!
  Tiszta szívemből egyetértek veled, és nagyon nagy vagy, hogy felvetted a kesztyűt ebben a témában flexsnake-kel. Ráadásul egy olyan taggal aki tényleg eléggé kemény fejű. Ne törődj azzal mi a véleménye, általában neki mindig más.”
 • 57. Vic 2009. február 21. 14:52
  „flexsnake!
  Két kérdésem lenne hozzád:
  1. hány éves vagy?
  2.cigizel e ?
  :D:D:D”
 • 56. Lil 2009. február 21. 14:18
  „hjaj emberek...
  menjetek inkább és éljétek az életetek minthogy ezen vitatkozzatok
  attól,h. itt idegesítitek magatokat egymáson meg a cikken semmi nem lesz jobb:)”
 • 55. lopicigazsi 2009. február 21. 14:17
  „ÚÚÚtálom a cigit, és ha mellettem más cigizik! (www.afal.hu)”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítették a gyilkos szegedi börtönőr büntetését

Szeged - A fegyház fokozaton enyhített a Szegedi Ítélőtábla, börtön lett helyette. Az időtartam… Tovább olvasom