Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Cigizők és ''nem füstölők'' a kormány javaslatáról

Az alkoholtilalomra asszociáltak többen a szegedi éjszakában, amikor arról érdeklődtünk: mit szólnának hozzá, ha 2009-től nyilvános, zárt helyen tilos lenne a dohányzás.
Az alkoholtilalomra asszociáltak többen a szegedi éjszakában, amikor arról érdeklődtünk: mit szólnának hozzá, ha 2009-től nyilvános, zárt helyen tilos lenne a dohányzás. A szórakozóhelyek dohányzó részében a foglalt asztalok nyolcvan százalékánál füstöltek a vendégek.

– Tiltakozásul odaláncolom magam valahova meztelenül – közölte egy fiatal lány, amikor azt kérdeztük, mit szól hozzá, hogy 2009-től a kormány betiltaná a nyilvános zárt helyen való dohányzást. A szegedi éjszakában mégis többen mondták: helyeslik a füstmentes szórakozóhelyek ötletét.

A várandós nők majdnem fele dohányzik

Évente 28 ezer ember hal meg Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben. A 13-16 éves korosztályban a fiúk 58,4, a lányok 57,8 százaléka füstöl. A várandós nők 40 százaléka cigarettázik – mondta Péterfia Éva, az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezetője. Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület és a Gallup Intézet felmérése szerint a dohányosok majdnem fele szeretne felhagyni szenvedélyével. A lakosság kétharmada támogatná azt az intézkedést, hogy minden szórakozóhelyen, munkahelyen és közintézményben betiltsák a dohányzást.

Rea Barbara és Rachid Hassan az Átrium Music Caféban kávézott. A lány nem dohányzik, a fiú szeretne nem cigarettázni. Az orvostanhallgató számára a vizsgaidőszakban és a bulikban a legnagyobb a kísértés.
– Hülyeség a stresszre fogni, mégis így van. Azt viszont elítélem, ha valaki gyerekek előtt dohányzik, mert rossz példát mutat – jelentette ki Rachid. Barbara külföldi példát hozott: az unióban elsőként Írországban vezették be a tilalmat, és a lány ottjártakor értékelte a pubok tiszta levegőjét. Szerinte egyébként a legtöbb magyar nehezen viseli majd a tiltást, de ő egyetért vele.

A kávézóban kora este hét foglalt asztalból ötnél füstöltek. Hasonló arányt tapasztaltunk egy órával később a Pivo Vár fedett teraszán.
– Itt 2009-től elvileg már nem gyújthattok rá – próbáltunk ráijeszteni a fiatalokra, és ekkor hangzott el a cikk elején idézett láncos fenyegetés.
– Egy hónapja dohányzom, remélem, még egy hónapig fogok. Hogyan szokom le? Megint tapaszozom magam. Egyszer már sikerült – mondta Gábor, aki egyébként kibírná, ha nem cigizhetne a sörözés mellett. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a magyarokat ismerve a szórakozóhelyek előtti járda 2009-től tele lesz eldobált csikkekkel.

– Olyan képet nem csinálsz, amin csak iszom és nem dohányzom? Vagy a sört nem tiltják be? – faggatta fotós kollégámat egy vendég. A Mojo egyik asztaltársasága is az alkoholtilalomra asszociált.
– A szesztilalom sem jött be – hangzott a tömör vélemény. A fiatalemberek bár füstölnek, a dohányzást alantas dolognak tartják:
– Nem véletlen, hogy az első világháború alatt, a lövészárkokban vált igazán népszerűvé. Mi pipázunk, szivarozunk. Akkora a minőségi különbség a cigarettához képest, mint a tokaji aszú és a kannás bor között – fogalmazott Péter, aki mellékesen a hangagyökérpipában 600-800 fokon izzó latakia dohányról is ismertetőt tartott.

Ahol már most is tilos

Írország, Norvégia és Málta 2004-ben vezette be a dohányzási tilalmat, Olaszország és Svédország 2005-ben, Belgium és Skócia tavaly, Litvánia, az Egyesült Királyság, Észak-Írország és Wales pedig ebben az évben csatlakozott. Franciaország 2008. január 1-jétől követi őket.

A társaság nem bánná, ha a cigarettázás (és nem a pipázás) tiltott lenne, de szerintük könnyű kiskaput találni. László szerint bármelyik szórakozóhely kiteheti a zártkörű rendezvény táblát, és ennek fedezékében füstölhetnének a vendégek. Arra a kérdésre, hogy hol pipáznak, ha a Mojóban már nem lehet, egy Tápé melletti birtok megvásárlását helyezték kilátásba, ahol azt tesznek, amit akarnak.
– Különben is – vetette fel Péter –, melyik EU-biztos megy ki Mátészalkára egy Zokogó Egérbe, és ellenőrzi, hogy a törzsvendégek dohányoznak-e?

A Dugonics téri szökőkútnál találkoztunk a 16 éves Attilával, aki fél dobozzal szív naponta. Otthon nem mer rágyújtani, marad a szórakozóhely és az utca. A dohányzásról nem akar lemondani. A pöfékelő tinédzser borzalmasnak nevezte annak lehetőségét, hogy ne cigizhessen szabadon.

 
Vásárhelyi történet Gyuri bácsiról

– Hallottam a rendelettervezetről. Az egyik szemem sír, a másik nevet, ugyanis én nem dohányzom, nem is bírom a füstöt, így örülök a tervnek, viszont a vendégeim nyolcvan százaléka bagós, így félő, hogy ők elmaradnak, emiatt pedig veszteségem lesz – mondta Koncz Éva, a vásárhelyi Torontó kávézó pultosa.
Egyik vendégét, az 58 esztendős Dabis Mihályt hétéves korában azért verte meg az édesapja, mert cigizésen kapta. – Tudom, hogy a dohányzás káros, de nem értek egyet a szigorítással. Szerintem a kocsmázáshoz hozzátartozik a bagózás – mondta a férfi.
Dabis Mihály naponta 1-2 doboz cigarettát szív el. Elmondta, ha rumot iszik, biztosan rágyújt. Egy rövid történetet is elmesélt: családja régi ismerősét, Gyuri bácsit 94 éves korában tiltotta el az orvos a cigitől. Az öreg erre naponta többször is szalmát gyújtott meg a sparhelten, mert nem bírta ki füst nélkül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a szegedi Móra-múzeumot

Tegnap este nyitotta meg kapuit a látogatóbarát felújítás után a szegedi Móra-múzeum. Az egymilliárd… Tovább olvasom