Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ciklonok hozták a hideget és az esőt

Most, amikor végre a naptár szerint is itt a tavasz, hideg van és esik. Legalábbis ez a helyzet napok óta – s még a ma délelőtti órák is esősek lehetnek. Mi okozta-okozza ezt?
A hét eleji hirtelen lehűlést – halljuk az időjárás-előrejelző elemzését – egy, a mediterrán térségből érkezett ciklon okozta. Részint azzal, hogy jelentős felhőzetet hozott magával, és a felhők miatt nem juthatott a földig a napsugárzás, nem melegedhetett föl a levegő – részint pedig azzal, hogy a ciklon, ez az óriási, forgó levegőtömeg képes volt forgás közben északról hideg levegőt ragadni magával, s behozni a Kárpát-medencébe. Mindez együtt eredményezte a hét eleji hideget és esőzést.

A hideg újabb, második hullámát pedig egy délkeleti, a Fekete-tenger irányából jövő ciklon ugyanilyen hatásai okozzák. Ám ez lassan elhagyja a Kárpát-medencét, haladva nyugat felé, és helyét anticiklon foglalja el, mely szárazabb, melegebb időjárást eredményez. Ennek hatását – hacsak nem jön közbe váratlan időjárási esemény – már ma, a kora délutáni óráktól érzékelhetjük: kezdhet fölszakadozni a felhőzet, olykor kisütni a nap, következésképp melegedni a levegő. Ez határozhatja meg a jövő hét első napjainak időjárását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a folyó éke, a Szőke Tisza

Mégsem lesz az enyészeté a Szőke Tisza, és nem is kerül el Szegedről, mint időről időre hírlett.… Tovább olvasom