Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Cirkuszváros, tessék belépni!

A cirkusz körüli lakókocsitenger védősáncként takarja el az ott élő vándorművészeket a kíváncsiskodók elől. A porondon megmutatják a legjobb teljesítményüket, a reflektorok mögötti életükbe, kulisszatitkaikba azonban csak a kiváltságosoknak engednek bepillantást. Ezen kevesek közé tartozhattunk.
Richter József Jászai Mari-díjas cirkuszigazgató a jegypénztárnál fogad bennünket és szívélyesen invitál: lépjünk be a cirkusz rejtett világába.

Bőrgarnitúra, házimozi

A lakókamionok között az előadásokról ismerős arcot pillantunk meg: bőbeszédű Folco pantomim bohóc épp a postára indulna, de kérésünkre megmutatja guruló otthonát. A látvány egészen elképesztő: csak néhány négyzetméter, de pasztell színű bőr ülőgarnitúra, házimozirendszer. – Konyha is van, de soha nem főzök. Anyukám megoldja helyettem. A családokra az asszonyok, a műszakiakra egy szakácsnő főz – magyarázza a félig olasz, félig magyar Christian Folco, aki a „bohóckodás" mellett a kamionokat felügyeli és a büfében is ő szolgálja ki a vendégeket. Az előadások közötti szabad idejében legszívesebben hatalmas plazma televízióját nézi.

Dinasztia

A híres RENZ Cirkusz igazgatójának lánya, Karola és a Richter cirkuszt tulajdonló család tagja, Richter József 1995-ben hozta létre a Magyar Nemzeti Cirkusz nevű utazócirkuszt. A társulat országos és külföldi turnékat szervez, nyaranta pedig két hónapot Balatonlellén töltenek. Szegeden május 20-áig látható a produkciójuk. Az előadások időpontja hétköznapokon 18 óra, szombaton és vasárnap 15 és 18 óra. Május 20-án 11 és 15 óra.

– Nem mindannyian élünk így. Olyan ez a cirkusz, mint egy kis város. Van, aki a „Rózsadombon" lakik, a kamionjában, saját fürdőszobával és olyan is, aki „panelben", vagyis kisebb lakókocsiban – viccelődik Takács Árpád lovas akrobata, akit a próba előtti bemelegítés közben zavartunk meg.

Évekig szertornázott a magyar és a román válogatottban. Egy vállsérülés miatt kényszerült abbahagyni a profi sportot és úgy döntött, hogy barátjával, Magyari Zsolttal együtt az utazó cirkuszhoz csatlakozik.
– A legtöbb artista sérült, vagy kiöregedett sportoló, de vannak, akik kifejezetten erre a pályára készülnek. Ez is egy szakma. A cirkusz egy show-műsor, a pénz itt is meghatározó jelentőségű. Persze csakis szívvel-lélekkel lehet űzni ezt a foglalkozást – magyarázza.

Kilométeres karaván

A cirkuszi sátor 1500 férőhelyes. A társulat hetven tagból áll: vezetőség, műszakiak, artisták, zenekar, istállósok, akik között vannak olaszok, portugálok, románok, németek, oroszok, moldávok és bulgárok is. A gépkocsipark – lakókamionok, pótkocsik – hetven járműből áll. A cirkuszi karaván mozgás közben majd egy kilométer hosszú sort alkot. Az állatokat – egy elefánt, négy teve, két zebra, harminc ló és ötven kutya – hét állatápoló látja el. Az elefánt, a tevék és a zebrák naponta huszonöt bála szénát esznek.

Egész évben úton


– Munkánk során a testi épségünket veszélyeztetjük, ezért is kell naponta több órát próbálnunk. Egész évben úton vagyunk. Aki a családjával él a társulatban, annak könnyű, mi azonban csak évente egyszer-kétszer tudunk hazalátogatni – mondja Magyari Zsolt.

Kikapcsolódás? – Egy-két hetet töltünk a különböző városokban, így marad idő a nézelődésre, ismerkedésre is. Tavaly is kinéztünk a szegedi borfesztiválra, idén is ezt tervezzük, vagy moziba, diszkóba megyünk – mondják a fiúk.

Beszélgetésünket félelmetes kutyamorgás szakítja félbe. Két idomított rotweiler társaságában érkezik Richter Flórián a monte-carlói cirkuszfesztivál nagydíjasa. A fess fiatalember elmondja, a társulat tagjai között vannak állandó és vendég művészek, mint például a rendkívül veszélyes mutatvánnyal fellépő brazil motorosok vagy az Olaszországból szerződött kutyarevüsök. A cirkusz társulata olyan, mint egy nagy család, hiszen több generáció él itt együtt: Richterek, Folcók, házaspárok, gyermekek. Az iskoláskorúak magántanulóként végzik tanulmányaikat, mint ahogyan azt Flórián is tette.

Jól működő gépezet

A cirkuszváros jól működő gépezetében láthatóan mindenkinek megvan a maga feladata. A beszélgetés közben fel-alá járnak az istálló körül az állatápolók, gyakorolnak az artisták. Vannak, akik a napon sütkéreznek a kamionjuk elé pakolt kerti bútorokon, mások biciklizni indulnak. Már csak pár óra és kezdődik az előadás – cirkuszvárosban nincs tovább helye senki „idegennek"; a lakók összpontosítanak: produkcióóó...


Az előadások időpontja

A Magyar Nemzeti Cirkusz május 20-ig tartózkodik Szegeden, az előadásainak időpontja: hétköznaponként 18 óra, szombaton 15 és 18 óra, vasárnap 11 és 15 óra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom