Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Civilben gyereket nevel, szolgálatban bűnözőket üldöz

Szeged - Civilben gyereket nevel, Bulgakovot olvas, krimiket néz, és focizik. Szolgálatban bűnelkövetőket üldöz, kerítéseken mászik át, gyanúsítottakat hallgat ki. És jobban bánik a pisztolyával, mint a legtöbb férfi. Repka Renáta rendőr főhadnagy egyéniben megnyerte az elmúlt hétvégén rendezett szituációs lőversenyt.
– Szeretek lőni, de nem tudom elmondani, hogy milyen érzés – mondja nevetve Repka Renáta rendőr főhadnagy. A Szegedi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi alosztályának nyomozója első lett a múlt hétvégén rendezett lőversenyen. – Tíz éve űzöm versenyszerűen a lövészetet. Akkori kiképzőm, Hódi Tamás volt az, aki először meginvitált egy szituációs lövészetre, utána évekig az ő felkészítésével jártunk versenyekre.

Elmondása szerint jobban szereti a szituációs lövészetet, az akciót. Ha álló helyzetből kell lőnie, elkezd remegni a keze, és ideges lesz. Irodájában mindazonáltal ki van függesztve legjobb pontlövészetének bizonyítéka, egy céltábla, amin 60-ból 57 pontot lőtt.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– A fő különbség a pontlövészethez képest, hogy nem egy helyből lősz, hanem például futkározni kell. Vannak mozgó és rögzített célpontok, és persze vannak „vétlenek" is, olyan célpontok, amiket ha véletlenül eltalálsz, pontot veszítesz. A hétvégi versenyen 12 célpontot küzdöttem le 11.9 másodperc alatt. Ebben az időben benne van a fegyver előhúzása és a tárcsere is, bár egy célt sajnos elhibáztam, ez plusz 5 másodpercet jelentett – vallja be a 32 éves nyomozónő.

– Fontos, hogy az első lövések „üljenek", különben elúszik a verseny. Akkor vagy sikeres, ha minden mást kizársz a tudatodból. Ha zavar, hogy mögötted beszélgetnek, a másik pályán lőnek, nem fogsz tudni koncentrálni a feladatra – avat be a lövészet rejtelmeibe.

Renáta ápolónőnek tanult, majd – mivel szereti a mozgalmas munkákat – elvégezte a rendőrtiszti főiskolát. Napi munkájában izgalmakból nincs hiány, mindig vannak rázós szituációk, bár fegyveréhez eddig soha nem kellett nyúlnia. A munkahelyi stresszt sportolással vezeti le, teremfocizni jár a fiúkkal.

– Nőként nem könnyű érvényesülni ebben a nagyon férfias szakmában, csak a talpraesett lányok találják meg a helyüket. Elkövető után futni, kerítésen átmászni, vagy éppen kihallgatáson valamilyen módon lecsillapítani a gyanúsítottat, nem egyszerű feladat.

Szabadideje nagy részét kislányával tölti, esetleg olvas, most épp A Mester és Margaritát. A filmek közül a humorosakat és a krimiket kedveli – szakmai ártalom, mondja mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lefoglalt cigit megsemmisítik

Szeged - Naponta olvashatunk arról, hol és milyen dolgokat koboz el a Vám- és Pénzügyőrség a hazánkba belépni szándékozó polgároktól. Utánajártunk, mi történik a lefoglalt árukkal. Tovább olvasom