Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Civilizálódik a ''régi'' Holt-Maros

Földdel töltik fel a „régi" Holt-Maros Traktor utcához közel eső szakaszát Szegeden. Jogerős engedély alapján dolgoznak, a feltöltés a környezetvédelmi hatóság szerint is indokolt.
– Most, a Holt-Marosnak ezzel a részével az a helyzet, hogy „körbelakott", beépített rész övezi a mocsaras területet, tehát az emberi érdek a meghatározóbb – mondta lapunknak Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikövife) igazgatója. A zöldhatóságot azért kerestük meg, mert többen telefonáltak szerkesztőségünkbe: aggódnak az élővilágért.

Ha ez a holtágszakasz nem beépített területen lenne, hanem például mezőgazdasági művelés alatt álló földek vennék körbe, akkor a környezetvédelmi hatóság minden bizonnyal ellenkező véleményt alakított volna ki.

A Holt-Maros Traktor utcai területének elmocsarasodása már olyannyira előrehaladt, hogy rehabilitációja – a holtág más szakaszaitól eltérően, ahol azt korábban végre is hajtották – már nem lehetséges. Inkább veszélyforrás, mint megőrzendő élőhely; ha például egy kannányi fáradt olajtól itt szabadulna meg egy felelőtlen személy, az egész holtágszakaszon talajcserét kellene végrehajtani, óriási pénzekért. Ilyen vagy hasonló, könnyen bekövetkezhető környezeti katasztrófa megelőzésnek is tekinthető a feltöltés. A Szegedi Vízközmű Működtető és Fejlesztő Rt. egyébként egy csatornanyomvonal helyén kitermelt földet helyez el itt. Teljes értékű termőtalajról van szó, így későbbi hasznosítása is szóba jöhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom