Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Civiltörvény - Módosító javaslat Szegedről

Szeged - Vegyék ki a nemzetiségi egyesületeket a civilekről szóló, nagy vitát kiváltó törvénymódosítás hatálya alól - javasolta a Nemzetiségi Szövetség és a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása.
– Kérésünket az Országgyűlés nemzetiségi bizottsága elfogadta, egyeztetett a frakciókkal, és úgy tudom, azóta az előterjesztő is egyetértett vele – mondta Alexandrosz Purosz, a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületének elnöke. – Mások is jelezték már, hogy ez a törvénymódosítás tömegesen érintheti az anyaországok által támogatott magyarországi nemzetiségi szervezeteket. Holott nyilvánvaló, hogy nem őket akarta célba venni a törvényalkotó – hanem azokat a szerveződéseket, amelyek kritizálják a kormányt.

 Alexandrosz Purosz megmutatta az egyesületük elszámolását, amelyet kifüggesztettek és interneten közzétettek. Minden kapott támogatás felhasználásáról a megadott űrlapon, részletesen számoltak el. A görög tisztségviselő szerint abból is látszik, hogy nem egyenlő a kormány mércéje, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elszámolásában ezek az oldalak üresek, ennek még sincs következménye.

Azt is sérelmezik, hogy a Szegeden működő, közfeladatot is vállaló nemzetiségi önkormányzatok a tavalyi évhez képest sokkal kevesebb pontot kaptak az erőforrás-minisztérium értékelési rendszerében. Panaszt tettek, nem sok eredménnyel.

– Az apátfalvi roma önkormányzat viszont országos csúcsot állított fel. Az első értékeléskor 33 pontot kapott. Miután reklamált, 96-ot. Ezek szerint ez a nemzetiségi önkormányzat látta el az országban legjobban a feladatait – mondta Alexandrosz Purosz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stresszes helyzetekben érzi elemében magát Horváth András, aki 40 éve dolgozik Szeged sportjáért

Amit Horváth András nem tud a hazai evezőssportról, azt nem is érdemes. Nyugdíjasan is nyughatatlan; a család, a kert és a szabadidősport tölti ki minden percét. Tovább olvasom