Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Critical Mass Szegeden: az eső sem jelentett akadályt

Szeged - Szakadó esőben kezdődött meg Szegeden a tavaszi Critical Mass. A biciklivel demonstráló tömeg békésen haladt végig a Föld napján Szeged nevezetességein, felsőbbrendű fintorral illetve a bosszús autósokat. Aki pedig bírta, háromszor feje fölé emelhette járgányát. És hogy hányan voltak? Nem tudni, sokan. Másfél millióan.
A hirtelen támadó zivatar nem bizonyult elrettentő erőnek, elszánt tekintetek és esőkabátok értették meg az időjárással, hogy nem packázni. Hamarosan lasztexrohasztó meleg is lett (vagy csak én voltam télikabátban?), és a kényelmesen nyomorgó biciklisfolyam egy jól szervezett túra közben rácsodálkozhatott Szeged útikönyves szépségére. Dóm, Szent István téri víztorony, a panelprogram szívdobbantó eredményei, Városháza a Széchenyi térrel, Tisza, mi minden.

A lépésben haladó, kis utcákba beszorult, ha nem is másfél milliós, de határozottan tömeg néha tényleg megfeszített türelmet kívánt, cinikusabb kollégám meg is jegyezte: "Na, ez lenne, ha mindenki biciklizne..." Azért szerencsére jóval tisztább lelkű gyerekek is mellettünk tekertek, és amikor valaki elejtett egy ceruzaelemet, egyszerre kiáltottak: Vegyük fel, tegyünk ellene! Remélhetőleg nem vicceltek. Vagy csak félig. Hallgatóztam volna még, de aztán egy ideig angolul beszéltek a környezetemben. Sokan azért tüdejükre nem vigyáztak annyira, mint a Földre, és jól telehamuzták a mögöttük lévőket, sebaj, majd az Ember napján (segítek, nincs).

Esőben indult a tömeg. Fotó: Segesvári Csaba
Esőben indult a tömeg. Fotó: Segesvári Csaba

A felvonulóknak lezárt utak miatti monoton katartikus kerekezést jó ütemben szakították meg a cangaemelgetések (Városháza, Belvárosi híd, a végén pedig Dóm tér), a nem hivalkodóan kool, mobil hangszórókból szóló szubkulturális zenék, az extrém elemek magasított és Harley-szerű büszkeségeikkel, és el is lehetett fáradni.

Föld napja, egyéb

A Magyar Közút Kht. önkéntesei a Föld napján Csongrád megyében összesen negyvenkét útszakaszt tisztítottak meg: 2400-an dolgoztak, harminc településről érkeztek, több tonna hulladékot gyűjtöttek zsákokba. Az egyetemisták elültettek a tavalyi „bérkarácsonyfák" közül egyet az Ady téren, és flakonokat, kupakokat gyűjtöttek a Föld napján.

A végére besötétedett, és tulajdonképpen mindenki elégedetten mehetett haza: az aggodalmaskodó rendőrök, a felszabadult szervezők és a magát joggal büszkének és nagyon civilnek érző nyertes biciklistársadalom.

Mi is ez a Critical Mass?

A Critical Mass világszerte elterjedt, városi kerékpáros felvonulás neve. Ennek során egy kihirdetett útvonalon, általában rendőri biztosítással segítve végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére. Szegeden 2005 óta kerül megrendezésre, Budapest pedig rekorder, 2008-ban 80 ezren gyűltek össze a résztvevők. Rendszerint két felvonulást rendeznek, a Föld napja (ápr. 22.) mellett az Autómentes napon (szept. 22.) is. 

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. biringás 2008. április 25. 09:53
  „Kedves Madzsar!
  Rég olvastam ennyire korlátolt bejegyzést, ezekkel a közhelyekkel csak a bringásokat járatod le. Én is ott voltam és valóban érezhető és érthető volt a bringások öröme, hogy végre miattuk állnak az autók, nincs ezzel semmi gond, az meg hogy a Föld napján valaki a biciklis felvonuláson is dohányzik tényleg érdekes ellenpont, amit kár lett volna kihagyni a riportból.”
 • 32. vuki 2008. április 24. 11:54
  „Problema megint az, hogy mindenki a jogait tudja, es toleranciat var. Ugyanakkor az, hogy odafigyeljen masokra az nuku...

  Persze lehetek en tolerans mindenkivel aki ramtapos, szemembe hamuzik, esatobbi, de a masik oldal hol van, hogy odafigyeljenek arra, hogy NE tortenjen olyasmi, amit toleralni kell?”
 • 31. CsImre 2008. április 23. 22:29
  „25:
  Az kétmillió volt, nem? :)
  Na mindegy, azért mi kébéra tudni fogjuk, mennyien voltunk, és örülni fogunk neki :)”
 • 30. ifj. Nagy Gábor 2008. április 23. 22:10
  „Ha már itt nincs fönt, akkor itt a párja, a nyomtatott újságból:

  http://www.atomboy.hu/CM/cmcikk.jpg

  Itt van azért két érdekes megállapítás:

  "Ha a szervezők várnak még néhány percet - vagy a felvonulást az elmúlt hét végére időzítik, mint ahogyan azt a többi magyarországi nagyvárosban is tették -, akkor nem áztak volna el a bicajosok."

  Ha várnak még néhány percet - akkor a tömeg a Dóm téren ázik el és nem az Aradi vértanúk tere - Boldogasszony sgt. vonalon.

  Az "azt a többi" pedig nem ugyanaz, mint az "azt több"! Voltak más városok is, ahol szintén kedden vonultak (Debrecen, Eger), vagy nem kedden, de nem is a hétvégén (Pécs: ápr. 25.)”
 • 29. ifj. Nagy Gábor 2008. április 23. 22:10
  „Egy másik honlapon lévő cikkben van egy súlyosan félreérthető mondat, a Magyar Kerékpárosklub nem kerékpárutakat akar, hanem kerékpárosbarát infrastruktúrát, ami valami egészen más, ezt annál a cikknél le is írtam, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.”
 • 28. sörivó paraszt 2008. április 23. 21:00
  „Moderált rész. Ez a felület nem reklámra való.”
 • 27. Ufi 2008. április 23. 20:53
  „A cikk szerintem jó volt! A felvonulás még jobb! Most sikerült életemben először eljutni ilyenre és nagyon tetszett! Megyek a következőre is. Addig is tekerek a melóba! Mert ugye bringázz a munkába! :)

  A felvonuláson készült képeket hol lehet megnézni?”
 • 26. ilyetakarok 2008. április 23. 17:57
  „Gratula a cikkhez. Sok csökött, aki nem látja a cikkben a beszámolót, és a kritikamentességet. Gratulálok barmok!!!
  Ilyen cikkeket még, akinek ez nem kell, ott a lap. Azzal sincs mindig baj!!
  Legyen az online egy kicsit más! Mikor lesz a következő cikked?”
 • 25. alternatív köcsög 2008. április 23. 17:23
  „mivan? itt most nem a biciklisekről van szó, nekem tökmindegy hogy bringás-e vagy nem az, aki rámhamuzik:)
  a nagy öntudatos dohányosok is lehetnének néha kritikusok magukkal szemben, khm. lejjebb írta vki, hogy az intelligens dohányos tudja h mikorhol kell rágyújtani. ugyanez a dohányos tudja már azt is, hogy mikor szólaljon föl az érdekeikért. ha az inget kilyukasztó csikkek miatt emelünk szót, akkor ott sztem nenagyon, de lehet hogy én vagyok túl intoleráns.
  Cs.Imre: egy volt miniszterelnökünk egy régirégi mosolyra fakasztó becslésére volt célzás. szerintem:)”
 • 24. CsImre 2008. április 23. 16:54
  „Kedves Dohányzó!

  Mi nem utáljuk sem az autósokat, sem a dohányosokat. Értelmezvén a szöveget rájössz, hogy bizonyos jelenségek ellen emelünk szót, és egyik ilyen volt, mintegy mellékesen felmerült, hogy nem jó egy tömegben, ahol gyerekek is vannak dohányozni, pláne nem a levegőbe szórni a hamut menet közben. De ez a történet nem a dohányzásról szól.

  Amúgy én sem éreztem bántónak a cikket, bár nem értettem belőle mindent, pl. a másfél milliót: hogy az hogy jött ide, és miért pont annyi?”
 • 23. Dohányzó 2008. április 23. 16:30
  „22!
  Ezek szerint a kerékpárosok közt is van aki szemetel és nem törődik másokkal. Mert ugye kerékpárosok hamuztak egymás arcába, nem autósok, és a csikkeket hová dobták?
  Kritikus tömeg csak mással kritikus, máséban a szálkát is , sajátjában a gerendát sem.

  Lazulj már, ne szívd úgy mellre, az élet szép! A világ meg olyan amilyennek látod. Ha utáljátok az autósokat, dohányosokat és nektek jó így élni...hát legyen.”
 • 22. alternatív köcsög 2008. április 23. 16:19
  „20. hozzászólás Dohányzó 2008.04.23 15:22
  igen, hogyne, mi kérünk elnézést hogy nem szívleljük az arcunkba szálló hamut és rosszabb esetben csikkeket. persze, mi vagyunk az agresszívak.”
 • 21. Dr. Faktor 2008. április 23. 15:22
  „Én nem értem mi bajotok van, a szar is keserű, hogy a szavaitokkal éljek?

  "jól szervezett túra közben", "katartikus kerekezést jó ütemben szakították meg a cangaemelgetések, a nem hivalkodóan kool, mobil hangszórókból szóló szubkulturális zenék, az extrém elemek magasított és Harley-szerű büszkeségeikkel", "mindenki elégedetten mehetett haza: az aggodalmaskodó rendőrök, a felszabadult szervezők és a magát joggal büszkének és nagyon civilnek érző nyertes biciklistársadalom"

  Hol a viharban számítanak ezek leszólásnak? Szerintem ez a cikk eléggé pozitív hangnemben íródott, mondom ezt úgy, hogy nálam kevesen rühellik jobban a Délmagyart. Ami meg a dohányosokat illeti, menetközben nekem is háromszor szállt a pofámba hamu az előttem kerekezők cigijéből, úgyhogy igenis bekaphatják. Akinek inge, vegye magára.”
 • 20. Dohányzó 2008. április 23. 15:22
  „Eddig csak az autósokat szapulták, majd jönnek most a dohányosok, és végül mindenki aki nem úgy él ahogy azt ŐK elképzelik...
  Toleranciáról hallottatok már?
  A szegedi kerékpárosok agresszív kemény magja: Critical Mass "B közép".
  Szerencse, hogy nem a Rákosi rendszerben éltetek, ott vittétek is volna valamire.”
 • 19. a nikotinfüggő barom 2008. április 23. 14:42
  „Drága vuki! Ez nem arról szól, hogy beszólsz a másiknak, márpedig te ezt teszed. Ezen a Földön együtt kellene élni, nem gondolod? Elviselni a másikat. Egyébként még mielőtt azt hinnéd, nem én hamuztam le a másik embert, hát nem!! Mivel nem voltam ott, mert sajnos más dolgom volt. Csak ez úgy szemet szúrt, hogy ezt fontos volt kiemelni, pedig mellékes a dolog, mert a buszmegállóban is frankón le tudnak hamuzni... az más kérdés, hogy intelligens ember tudja, hogy hol illik és hol nem rágyújtani.”
 • 18. kertesz 2008. április 23. 14:19
  „Nem ertem mi a bajotok, ez egy franko iras. Egyaltalan nem banto a bicajosokra nezve. Vegre riportot olvasni a DM-ben.”
 • 17. atomboy 2008. április 23. 13:58
  „Eleg elszomorito, hogy a napjaink ujsagiroi csak a negativumot kepesek eszrevenni, pozitivumot nem. Regebben mennyivel jobbak voltak a cikkek, de ez mar vagy 10 eve volt... Csalodas.

  Kepek megtalalhatoak itt: http://criticalmass.szeged.hu/?q=node/90
  Minden elismeresem a resztvevoknek, akik a varhato szakado eso ellenere eljottek. Remelem, maskor is a kerekpart valasztjak, nemcsak a felvonulas alkalmabol. Biciklizz minden nap!

  Cigivel kapcsolatban: vukival egyetertek, volt egyszer egy kellemetlen szitum. Egyszer egy kocsibol kiszallo cigicsikk egette meg az ingemet. Kb ezert nem szeretnenk, ha menetben dohanyoznak, mert a tomegben rajuk eshet.”
 • 16. csanyiv 2008. április 23. 13:36
  „Gratulálok nagy zoltánnak, remekül összefoglalta ebbe a cikkecskébe mit is jelent a "szar is keserű" kifejezés.
  Lassan el lehet kezdeni a tárgyilagos újságírásról tanulgatást, ehelyett a "lasztexrohasztó" igénytelenség helyett.”
 • 15. vuki 2008. április 23. 13:13
  „Dohanyzashoz van jogod, de masokat lehamuzni nincs. Ezert ne hamuzz ki kocsiablakon sem, es ne is dobd ki a csikket.
  Erted?”
 • 14. egy nikotinfüggő barom... 2008. április 23. 13:06
  „Kedves újságíró!Szerintem a dohányzáshoz is ugyanannyi joga van az embernek, mint a bicajozáshoz. Én csinálom mind a kettőt. Senkinek nincs hozzá köze. Mellesleg nem volt fontos az esemény szempontjából.
  Kedves hozzászóló! Nem barmozhatsz le valakit, azért mert cigizik. Attól még lehet értékes.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged szóvivője: Medgyesi Konstantin

Szeged - Szeged tíz médiuma – köztük lapunk – díjat alapított, hogy elismerje a legjobb… Tovább olvasom