Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Csabi miatt akadálymentesítik az iskolát

Zsombó - Adományokat gyűjt a zsombói önkormányzat, hogy szeptemberre akadálymentesíthesse az általános iskolának legalább az alsó szintjét. Ekkor kezdi meg ugyanis tanulmányait a falu egyetlen sérült gyereke, a lapunkban már többször is bemutatott, műlábakkal élő Rescsik Csabi, aki mindenképpen ide szeretne járni.
A zsombói Rescsik Csabi életvidám, gyönyörű kisfiú, aki olyan természetességgel éli mindennapjait, ahogyan bármelyik gyerek a faluban. Pedig nem olyan, mint a többiek. Lapunkban írtunk már Csabiról, akinek egy négy évvel ezelőtti baleset miatt – testvérével fürdés közben forró vizet engedtek a kádba, és Csabi testének 80 százaléka megégett – mindkét lábát amputálni kellett. A kisfiú kerekes székben soha nem ült: kezén támaszkodva tanult meg közlekedni, majd művégtagot kapott. Ezzel, illetve bottal mindenhova eljut – ahova nem kell lépcsőznie. A lábait helyettesítő protézisek közül ugyanis csak az egyik hajlik, a másik teljesen merev. Kizárólag olyan intézménybe járhat, ahol önállóan tud közlekedni.

– Az óvodát is Csabi "kedvéért" akadálymentesítettük idén nyáron, hogy szeptembertől ne kelljen mindennap Szegedre hordani – mondta el Kispéter Gábor alpolgármester. Így Csabi ikertestvérével, Tomival lehet egész nap, amit a gyerekek igényelnek, ám eddig nem volt megvalósítható.

Csabi Zsombón szeretne iskolába járni – csakhogy az intézmény még nem alkalmas az ő fogadására. Fotó: Veréb Simon
Csabi Zsombón szeretne iskolába járni – csakhogy az intézmény még nem alkalmas az ő fogadására. Fotó: Veréb Simon

– Két külön csoportba osztották őket, és Tomit bosszantotta, hogy Csabi sokkal több verset tud – hiszen amíg a másik csoport futkározott, a mozgássérült gyerekek addig is ilyesmikkel foglalkoztak – mesélte az édesapa, Rescsik László. Hozzátette: a fiúk egyébként is nagyon „össze vannak nőve": bár teljesen eltérő egyéniségek, mégis mindenben összetartanak.

– Tomi mindenképpen Zsombón szeretne iskolába járni. Mióta ezt mondta, természetesen Csabi is ragaszkodik ehhez – mondta László. Ennek persze számos előnye lenne: többek között az, hogy a műlábbakkal élő kisfiút társai már ismerik, elfogadták. Amikor pedig egy-egy birkózás kedvéért lecsatolja a fémprotézist, és kis kezein pillanatok alatt felspurizik a galériára, azt sem „bámulja meg" senki. Ez egy új közösségben nyilvánvalóan nem így lenne, a zsombói iskolában azonban gyakorlatilag ugyanazokkal lenne körülvéve, mint akikkel most, az oviban.

Rescsik Csabi (képünkön balról) most óvodás Zsombón ikertestvérével, Tomival együtt, szeptemberben pedig a település iskolájába szeretne járni.
Rescsik Csabi (képünkön balról) most óvodás Zsombón ikertestvérével, Tomival együtt, szeptemberben pedig a település iskolájába szeretne járni.
Fotó: Veréb Simon

Az iskolaépület azonban jelenleg nem alkalmas Csabi fogadására. Bár nyáron a vizesblokk akadálymentesítése megtörtént, az épületszárnyak között lépcsők vannak, és a tantermek küszöbje is túl magas ahhoz, hogy azt a merev művégtaggal a kisfiú könnyedén átléphesse.

– Ha csak a földszinti részt akadálymentesítjük, az 2–3 millió forintból megvalósítható. A teljes épület átépítésére egyelőre nincs anyagi fedezet – mondta el Gyuris Zsolt polgármester. Mivel azonban ez a néhány millió sem adott, igyekeznek támogatókat szerezni. A múlt héten például bált rendeztek, amelynek teljes bevételét az akadálymentesítésre költik majd.
Még így is sok hiányzik, de a település vezetője eltökélt.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Hmmm... 2010. október 20. 20:07
  „Nem az EU eloirasok a hibasak. Emberi belatas alapjan is termeszetesnek kene lenni, hogy minden kozintezmeny hasznalhato legyen barki szamara. Nem csak ilyen sulyosan serulteket segitik ezek az eloirasok, hiszen vannak es lesznek mas jellegu mozgaskorlatozottak is sajnos. Ideje lenne, hogy az emberi tarsadalom szerencsesebbjei masokra is gondoljanak!”
 • 25. web 2010. október 19. 21:52
  „24. hozzászólás szilléri 2010.10.19. 19:15
  Akarat kérdése, de úgy akkor nem kap nyilvánosságot a polgármester. Mert természetes módon végzi a munkáját! De a havi költségtérítési díját ha felajánlaná, jobban tenné! Mondjuk az egész évit, így akkor kevesebbe kerül a munka.”
 • 24. szilléri 2010. október 19. 19:15
  „Flex! Nem a politikusok fogják fizetni, hanem az adófizetők !
  Az EU szabványokat meg nagy ívben le kéne ............ sz.-ni!
  Marad a ráció !
  Egy ! Teljesen jogos igény, hogy Zsombó vagy bármely község alapiskolája akadálymentesítve legyen. Ennek vannak feltételei. ,,Archistar"-nak tökre igaza van, hogy ez egy külön szakma! ( mármint a tervezés)
  Kettő! - Szerintem, már amennyire ismerem Zsombót van egy-két vállalkozó aki társadalmi munkában is részt venne a kivitelezésbe !
  Három ! A környezetvédelem, állatvédelem, kisebbségvédelem és a ,,másság" védelem egy igen jó jövedelmező üzletág, ahol a sok bába ( genszter) között elvész a gyerek! A négy mancsos tyúkok közül egyet sem láttam Devecseren ! Hogy lehet ?
  Négy! Prioritások ! A Szegedi Bíróság omladozó épületét több tíz millió forint költséggel akadálymentesítették. Lásd. Tisza Szálló melletti ,,omlás veszély és a Széchenyi tér felőli táblákat.
  De a leg brutálisabb példa a Megyei Földhivatal 13 milliós ,,akadály mentesítése". Még földmérők sem járnak oda nem, hogy rokkant ügyfelek.
  Öt! Tehát ! Elvileg van lóvé csak nem ott ahól erre szükség lenne.
  Hat! Légy otimista és jöhet a ,,b" terv, márpedig ilyen mindig kell, hogy legyen - az összefogás.
  ( pici pénzből meg lehet oldani )”
 • 23. flexsnake 2010. október 19. 16:07
  „2011.-ben lejár a határidő, ekkora minden közintézményt akadálymentesíteni kell az eu szabályok szerint. eddig kaptunk haladékot. Hol a pénz rá? Hogyhogy nem csinálta még meg az iskola? Egy hajlítható normális művégtag 1-1,5millióba kerül darabonként amit saját maga tud mozgatni és mankó sem kell hozzá. Melyik politikus szégyenli el magát a havi 2-3 milliós fizetése mellett?”
 • 22. web 2010. október 19. 08:23
  „20. hozzászólás Zénó 2010.10.19. 07:25
  Ha arra gondoltak volna akkor is már régen meg kellett volna valósítani mindezt. Mivel, említettem ez a gyermek 6-7 éves. Ha csak évente néhány százezret különítenek el erre a célra akkor most nem sírnának egyes emberek. Itt viszont mindenki megveregeti a gyermek vállát, hogy bravó neked köszönhetünk mindent--holott ez követelmény!!! De ugye, ma nekem holnap neked..............”
 • 21. web 2010. október 19. 08:18
  „Mindehhez még annyit szeretnék hozzászólni, hogy tessék elmenni a Baksi templomba, vagy a Dómba- Szegeden. A gyógyszertárakba és még sorolhatnám, hiszen ez sem nagyobb falu. Ott a templom is akadálymentesített, sőt még mosdó is van elhelyezve az épületen belül!-Lehet velük eszmecserét tartani, ajánlom, hiszen ezek alapján sokat lehet tőlük tanulni. Ezt azért ne kiáltsuk már ki világhírré amiről olvastunk.”
 • 20. Zénó 2010. október 19. 07:25
  „WEB
  Maximálisan egyet értek veled! Katasztrofális állapotok vannak e téren, és a lehangoló azt tud lenni, hogy akadálymentesítés címén sokan (még tervezők is) csak a kerekesszékre gondolnak.”
 • 19. Titanilla 2010. október 19. 00:06
  „13.sz. Pont ez jutott eszembe, mikor elolvastam a cikket! Nincs Zsombon egy ügyes kőmüves, mellé esetleg egy asztalos? Nem igazán tudom milyen szakemberekre lenne szükség, de biztos vagyok benne, jószándékkal, legföljeb az anyag kerülne pénzbe. Állandóan milliókról beszélünk! Jó hogy nem millárdba kerül. Gratulálok a szülőknek, hogy két ilyen remek kis srácot neveltek! a fiúknak meg üzenem, csak igy tovább! Mindenki szurkol Nektek!!”
 • 18. Liberation 2010. október 18. 22:49
  „Meek! - csatlakozom”
 • 17. sevenof9 2010. október 18. 21:42
  „nektek is a makita lancfuresz reklamoz ott fenn? kisse morbid,DM!”
 • 16. web 2010. október 18. 21:16
  „"Ami nekünk nélkülözhetetlen, mindenki másnak kényelmes!"
  Csabinak a lehető legjobbakat kívánom.-csatlakozom”
 • 15. té 2010. október 18. 19:43
  „Hajrá Csabi Veled vagyunk!!! :)”
 • 14. Manyi61 2010. október 18. 19:00
  „Nagyon szomorú, hogy ez ma még hírértékű információ. Sajnos az egyenlő esélyű hozzáférést 2010. január 1-jéig kellett volna biztosítani minden közintézményben, az esélyegyenlőségi törvény szerint. Ezt módosították. Jó dolog, ha egy "sérült" gyermek "ép" társaival járhat óvodában, iskolába, később középiskolába, egyetemre és nem folytathatnám...
  Valószínű újságírói megfogalmazást - ."Csabi miatt akadálymentesítik az iskolát"- helytelennek és felháborítónak tartom! A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének van egy mondása,jó lenne, ha mindenki magáévá tenné:
  "Ami nekünk nélkülözhetetlen, mindenki másnak kényelmes!"
  Csabinak a lehető legjobbakat kívánom.”
 • 13. Meek! 2010. október 18. 17:41
  „Pályázni- pályázni kell.És takarékoskodni hogy létre jöhessen.Ez nagy hülyeség hogy egy alsó szint akadály mentesítése több millió lenne.Zsombón nincsenek netán kőművesek, vállalkozók stb. akik segíthetnének.Eszt a falunak kellene meg oldania.
  Ha az önkormányzat nem tudja meg oldani alamizsna nélkül szégyellje magát
  Csabikának sok sikert és a szülőknek további kitartást kívánok.Büszkék lehetnek a gyerekeikre.Sok ember példát vehetne Csabika kitartásán.”
 • 12. web 2010. október 18. 16:26
  „"Pályázat? Igen, de annak meg ott az önrésze, amivel tud gond lenni, ehhez meg csak gondoljunk a tavaszi vis maior eseményekre, hogy a belvíz mennyi pénzt vitt el."--ÉÉÉÉÉÉÉÉÉS VEGYÜK MÁR TUDOMÁSUL, HOGY A KÖZINTÉZMÉNYEK AKADÁLYMENTESÍTÉSE EU KÖVETELMÉNY!!”
 • 11. web 2010. október 18. 16:21
  „9. hozzászólás web 2010.10.18. 16:20
  Bocsánat a Munkaügyi bírósággal nem egészen szemben.”
 • 10. niemand 2010. október 18. 16:20
  „Gratulálok Zsombó vezetőségének, az óvónőknek és csoportba járó gyerekek szüleinek, és természetesen az ovisoknak is. Jó lenne egy számlaszám, hiszen sok kis befizetés is sokra megy. Szorítok, hogy Csabi, álma valóra váljon!”
 • 9. web 2010. október 18. 16:20
  „4. hozzászólás gróf 2010.10.18. 09:01
  Török utca felől a bejárat”
 • 8. babar 2010. október 18. 14:27
  „Tisztelt Archistar!
  Ön netalántán éppen az egyik ilyen "szakember"?
  Üdvözlettel az Ön egyik rajongója!”
 • 7. Liberation 2010. október 18. 14:09
  „Elolvastuk az (ÖN)reklámot, az lett volna korekt, ha névvel és címmel válalod. Vagy felajállod, hogy ingyen megtervezed. (melelsleg ez lenne az igazi reklám!!!

  Egyébként nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy az építészek, tervezők, hogyan oldanák meg, hanem arra, amiről a cikk is szól, hogy van egy mozgásában korlátozott kisfiú, aki szeretne a falujában iskolába járni, de ahhoz, hogy ez ne csak álom legyen, meg kell teremteni a feltételeket.

  Az ÖNREKLÁMOZÓNAK kedveskedek, hogy itt is elolvashassa, milyen szerény!
  3. Archistar 2010.10.18. 08:39 Ismét egy építészeti dologról szóló munka, amelyből épp az ÉPÍTÉSZT hagyja ki a szerző. Pedig a cikk is érdekesebb lett volna, ha a szerző kíváncsi nb. alapos lett volna, és utánajár, hogy is készült a BME-n (olv.: Budapesti Műszaki Egyetem) június 26-án megvédett Diplomaterv. És csak úgy mellesleg...ezt egy 4 gyermekes Szögedi építész családapa készítette... Merthogy egy ilyen terv elkészítéshez egyszerre kell építésznek, Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnöknek, és empatikus Embernek is lenni.

  Jelentem, 100 km-es körzetben, immár végre Szegeden is van 2 ilyen szakember !!!!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZTE vidék-Magyarország legjobb egyeteme

Az országos mérlegben a legtöbb második hely a szegedi universitasé. Tovább olvasom