Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Csak a hulladék fa olcsóbb a gáznál

Megnőtt a tüzépek forgalma a gáz árának drasztikus emelkedése miatt, holott a fa feldarabolva, házhoz szállítva ma még majdnem ugyanannyiba kerül, mint a földgáz. Csak az spórolhat sokat a fűtésszámláján, aki ingyen jut hulladék fához, vagy nagyon kedvezményesen vásárol falun.
A Tüzép-telepeken kapható fa sem olcsóbb a gáznál. Fotó: Frank Yvette
Totyakazánhoz pakolták éppen a tűzifát a szegedi rókusi tüzép-telepen tegnap. A tehertaxis, aki öreg barátjának Fodortelepre fuvarozott, azt mondta, totyakazánnak a vegyes tüzelésűt hívják. Jó régi darab, de ebben a gázáremeléses világban újra beüzemelik, mivel ráköthető a rendszerre. A fa útját követve eljutottunk a Tátra térig, a rokkantnyugdíjas üzemmérnök házáig, aki azonban ragaszkodott hozzá, hogy nem írhatom meg a nevét. Felesége mondta, szégyellik, hogy oda jutottak, ahonnan az ötvenes években elindultak, de a száz négyzetméteres házat csak így tudják olcsóbban kifűteni.

Ezt követően kezdtünk el csak számolni a rókusi telep kereskedelmi vezetőjével, Becsei Péterrel, és arra jutottunk, ha a szeptemberi gázáremelést is figyelembe vesszük, még akkor sincs jelentős különbség a fa és a gáz ára között. Mert a fáért is többet kell majd fizetni ősztől, az áfakulcs 5 százalékkal emelkedik, és felfelé mozdulnak majd a fuvarköltségek is. Ha ugyanis valaki egy olyan cserépkályhával fűt, amelyik két szobára nyílik, minimum 20 mázsa fát kell vennie mintegy 50 ezer forintért – egy mázsa akác ára most 2450 forint. A szén se olcsó: 2640 forint egy mázsa hazai.

Egy szezonra legalább húsz mázsa tűzifa kell a kétszobás lakáshoz. Fotó: Frank Yvette
Az azonban biztos – mondta Becsei Péter –, hogy június óta jóval nagyobb a forgalom, mint tavaly. Sokan csak öt mázsát visznek – ez korábban elképzelhetetlen volt – vagy két zsákkal kérnek és beteszik az autó csomagtartójába. Egyre nehezebb az alföldiek által kedvelt akácot is beszerezni – állította Hufnágel Ottó árukiadó –, valószínűleg szlovák importra szorulunk hamarosan.

Manapság csak annak éri meg kikapcsolni a gázt, aki ingyen jut hozzá hulladék fához, feketén veszi, vagy falun él és a közeli erdőből ritkítás után hazaviszi az ágakat. „Bolti" árban nincsenek csodák: táblázatunk is mutatja, csaknem ugyanannyit kell fizetni a földgázért, mint a tűzifáért egy 50 négyzetméteres lakás esetében. Megint más azonban a helyzet, ha egy családi ház nagy részét télen nem fűtik, és az idős emberek egy szobában húzzák össze magukat.


Kazán 200 ezerért

Nagy Tibor gáz- és központifűtés-szerelő szerint egyre többen érdeklődnek, hogy meglévő, zárt fűtésrendszerhez lehet-e vegyes tüzelésű kazánt illeszteni. A válasz az, hogy igen: 160 ezer a kazán, plusz az egyebek, tehát 200-250 ezerből kijön az új berendezés. A szakember szerint azok áldoznak az új kazánra, akiknél „termelődik" vegyes hulladék. Hozzátette: az emberek elgondolkodtak a tavalyi orosz–ukrán válságon is, felmerült bennük, mi van akkor, ha elzárják a gázcsapokat? 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kackiás bajusz, őszülő szakáll

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató… Tovább olvasom