Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Csak a jókedv kötelező a Tápai Házasok Klubjában

Félszáz tápai és algyői ember sorsában az biztosan közös, hogy tagok a Tápai Házasok Klubjában. A 18 éve viruló civil szervezet legutóbbi kirándulására, az algyői horgásztanyára mi is kaptunk meghívót.
Pálföldi Márton és felesége Algyőre hívta vendégségbe a tápaiakat. Fotó: Karnok Csaba
Disznótoros és friss lekvár illata csalogatja a reggelizőasztalhoz azokat, akik ráuntak a pecázásra. Az algyői horgásztanyára hivatalosak a Tápai Házasok Klubjának tagjai. Nagy a jókedv, Miklós Pálné Rózsika szórja a poénokat. Harsány nevetés a jutalom.

– Nálunk semmi sem kötelező, csak a jókedv – magyarázza az idegennek Miklós Nagy Ferencné Ibolya, a Tápai Házasok Klubjának egyik vezetője. – Huszonöt házaspár tagunk közül mindig annyian jelennek meg a klubfoglalkozásokon, ahányan éppen ráérnek. Kéthetente péntekenként találkozunk a tápai művelődési házban.

– Sose unatkozunk, de az év elején azért előre megbeszéljük a programot. Nem zártkörű a társaság, mindenki hívhat vendéget, mi is így cseppentünk algyői létünkre a tápaiak közé – mosolyog Pálföldi Márton asztalos, most éppen vendéglátó.

A pecások csendben vannak, egyelőre nincs kapás. Az asztal körül azonban elindul az anekdotázás. Egyik a novemberi disznóvágásról, a másik a szilveszteri mulatságról, a harmadik a jótékonysági bálról, a negyedik a majálisról kezd mesélni. Videók, fotók őrzik az együtt töltött perceket. Egy-egy programon a gyerekek is részt vehetnek. Így aztán nem csoda, hogy a klub megalakulása óta felnövekvő (házas)pár már nem a gyerek, hanem a felnőtt jogán jár a foglalkozásokra.

– Annyira jól sikerült a disznótor, hogy idén is megrendezzük – biztosít Ibolya. – Előtte egy hónappal együtt savanyítottuk a káposztát a töltött káposztához...
– Másokat akart megviccelni az egyik asszony, ezért húsgombóc helyett krumplit tekert káposztalevélbe, de véletlenül ő vitte haza – kacag nagyot Rózsika.
– Volt ott minden, ami mifelénk disznótoron szokás – veszi át a szót Ibolya férje. – Nem kellett senkinek mondani, mit csináljon, tette a dolgát, s délutánra már elkészült a vacsora.

Anyagiak

A tagok közül a páronként beadott havi 400 forint tagdíjat is visszakapja, aki például elmegy a házaspárok klubjának kirándulására. Szinte egész Magyarországot bejárták már, idén Miskolctapolcára mentek – a klubtagok fejenként nyolc-, a vendégek 11 ezer forintért. Az anyagiakat mindig megoldják, s bár a pályázati lehetőségtől elesnek, mégis maradnak a klub formánál, mert így egyszerűbb a gazdasági ügyek adminisztrációja.

– Azóta is az akkor készített kolbászt, sonkát tálaljuk föl a mostanihoz hasonló kirándulásokon, a közös étkezéshez – folytatja a történetet a klubvezető. Aki akar, süteményt hoz. De nem kötelező semmi.

– Sok ismerősre bukkantunk, amikor először részt vettünk a feleségemmel a tápaiak rendezvényén – emlékszik Pálföldi Márton. – Sógor-, komaféle összemosódás is kialakult, annyira jó a közösség. Nem divat már, hogy vendégségbe járjunk, talán mert túl megterhelő lenne a családnak. De így, hogy köztes helyen jövünk össze, s a kiadásokat együtt fedezzük, jobban megfelel mindenkinek.

– Segítünk is, ha kell: egymásnak az építkezésben, vagy a tápai templom, a kultúrház kitakarításában. Szívesen föllépünk a Szomszédolón: legutóbb egy paródiát mutattunk be – volt abban Pa-dö-dő, 3 tenor, és három a kislány is – mutatja Dávidné Zsuzsi.

A hajtós, stresszes világban kell valami kikapcsolódás – véli Miklós Nagy Ferenc. – Szinte kivétel nélkül kertes házban lakunk, ahol mindig lenne mit csinálni, mégis jó kimozdulni egy kicsit otthonról. Vidám a társaság. Szeretünk együtt lenni. Ennyi az egész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom