Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csak a kutyának van kedve csobbanni a Fokán

Szeged - Egyetlen szegedi szabad strandon sem lehet fürdeni a rossz vízminőség miatt – hivatalosan. A táblákkal jelzett tilalommal azonban sem a Laposon, sem a Sárgán nem foglalkoznak a strandolók. Az egyik helyen a kérészekre, a másikon az uszodai fertőzésekre hivatkoznak az illegális fürdőzők.
Nem igazán foglalkoztak a bőrrákkal, a Tisza veszélyeivel vagy a vízi rendőrök bírságaival azok, akikkel szombat délelőtt 11 után találkoztunk a szegedi Laposon. Bár a csillagászati nyár első napján az UV-sugárzás nagyon erős volt, vagy 30-40 ember engedett a homokos part és a nap csábításának. Szeged belterületén ugyanakkor hivatalosan egyetlen szabad strandon sem lehetne fürödni, mert túl koszos hozzá a víz – erre mindhárom szabad strandon táblák figyelmeztetnek.

„Csak" partközelben ugrálnak

Éppen a fürdést tiltó tábla alatt napozott két huszonéves lány – vízbe viszont nem mentek. – Reni nem tud úszni, és én sem túl jól, így megelégszünk a tusolással – magyarázta Tímea, miért tartják be a tilalmat. Egyébként meg van büfé, vécé, és a közeli SZUE-val szemben itt nem kell fizetni – mondták. Megnéztük: a büfé árai tényleg barátiak, a vécé viszont lányoknak csak iszonyú szükségben ajánlott. Ezt nyilván az a férfi is így látta, aki ottjártunkkor az egyik fánál végezte a kisdolgát.

Nemcsak a víz, a part is alkalmatlan a fürdőzésre a Fokán. Van, aki mégis megpróbálja. Fotó: Segesvári Csaba
Nemcsak a víz, a part is alkalmatlan a fürdőzésre a Fokán. Van, aki mégis megpróbálja.
Fotó: Segesvári Csaba

– Túl drága a többi, és nem adnának a szüleim pénzt strandra, mert azt hinnék, hogy cigit veszek rajta – méltatlankodott cigarettázás közben annak az öt kamasznak az egyike, akiről még csöpögött a folyóvíz. – Csak ugrálunk, de mindig a partközelben maradunk. Itt csak derékig ér a víz – magyarázta „biztonsági megoldásukat" egy másik srác, miközben a vízmélységet demonstrálva újabb hátast ugrott a vízbe. Nem tudtuk, hogy Demeter Alexandernek, Seres Dánielnek, Dancsa Józsefnek, Borbás Bélának és Kistóth Tamásnak inkább a cigi okozta tüdőrákot, a túlzott napozás lehetséges következményét, a bőrrákot vagy a folyó lehúzó örvényeit ecseteljük-e. Miközben néhány PET-palack úszott el mögöttük, elismerték: a víztől tényleg ragadnak egy kicsit – de azt le lehet mosni. Amúgy meg nem is élnének kérészek a Tiszában, ha túl szennyezett lenne.

Facsonkok, száraz iszap, koszos víz

– Nyugodtabb a környezet, nem ugrálnak, fröcskölnek rám a gyerekek, és tíz perc alatt itt vagyok otthonról bringával – magyarázta a túlparti Fokán monokiniző Varga Judit, miért a szabad strandot választja a fizetős helyett. A fiatal nő a széttöredezett, iszapos, facsonkokkal teli part egy szárazabb részén napozva készült a horgászvizsgájára. Évek óta jár már ide – mondta –, de idén néz ki legrosszabbul a part. Nincs felszórva homokkal, nincs szemetes vagy tusoló sem, noha két vendéglátóhely is van a parton. Rajta kívül elszórtan még öten-hatan lehettek – a többiek a bőrrákveszélyes déli órák után jönnek. Azt mondja, sosem megy a vízbe: nincs hozzá gusztusa.

– Viccelsz?! Ebben? – kérdezett vissza a szexis bikiniben napozó és kutyát fürdető Szandra, amikor arról érdeklődtem, szokott-e itt úszni. Ha mártózni akar, a SZUE-ba vagy a szikire megy. A vízen ringatozó flakonokat látva érthető a választása.

Gondoskodó sárgások

Lebukott, mert még vízcseppek borították a Sárgán napozó Török Klárát, aki időnként csobban egyet a Tiszában. – Az uszodákban mindig valamilyen bőrbetegséget szedtem össze, a Tiszában soha – árulta el a folyó iránti vonzalmának okát a fiatal tápai nő. Kiskapával, gereblyével lazítják föl a talajt, ha túl kemény, rászólnak azokra, akik szemetelnek, figyelnek az úszókra – szóval gondoskodó társaság a „sárgásoké". Itt csak nagyítóval találtunk pár cigicsikket a parton. A fiatal tápai nő szerint egyébként fölösleges a fürdés tiltása, mert ha tiszta a víz, úgyis bemennek az emberek a folyóba. Nyár közepén van, hogy törülközőnyi helyet sem találni a parton. Érthető: a három szegedi szabad strand közül ez fest a legjobban – a szerencsének is köszönhetően. A román szeméttel érkező Maros ugyanis itt még nem keveredik a Tiszával – magyarázta Klára.

Olvasóink írták

 • 14. Antiserver 2008. július 01. 04:03
  „Ja ok, most már látom, hogy egy kutya.
  Azt hittem a farkára, hogy az a csirke nyaka. Néztem is, hogy mit keres az ott :)”
 • 13. Antiserver 2008. június 25. 10:47
  „Mi az ott, egy csirke?
  Mármint nem a csajra gondolok, hanem ami előtte van.
  Kacsának túl "fura".”
 • 12. Piki 2008. június 25. 10:19
  „Szandra segge szar!
  Pont.
  Az asszony, 35 évesen jobb popsival rendelkezik.”
 • 11. ponty 2008. június 24. 14:14
  „A képen látható hölgy fenekéről van szó. Ez is egy vélemény a cikkel kapcsolatosan. Talán más megközelítésben. Mégis több az értelme mint azon vitázni, hogy egészséges-e fürödni a Tiszai napozó partoknál a vízben. 20-30 éve nem volt ilyen tiszta a víz mint most, de volt pénz a part rendben tartására, úszómesterre (laposon) most egyszerűbb azt mondani, hogy koszos!!! Egyre jobb a víz minősége, hála a víztisztítóknak, valóban koszosabbnak néz ki a pille palackok és a hordalék miatt. A levegő is egyre tisztább, azért jut akadálytalanul a napsugárzás a földig, régen nem égetett ennyire. Ha lehetne a Tiszán szabadstrand, akkor senki nem venne drága belépőjegyet a város által üzemeltetett strandokon...
  Légyszíves olvassátok el ezt a cikket is. 1 nap különbséggel íródott. Mi az igazság?
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tiszta_a_viz_megsem_szabad_furodni/2061730/

  A fotón szereplő hölgy feneke jó és semmi köze ahhoz, hogy van-e esze. Nem értem a kérdésedet. Csak diplomás nőnek lehet jó alakja? Miből gondolod, hogy nincs esze? A feltételezett 16 évvel mi a gond?”
 • 10. Alf 2008. június 24. 12:50
  „Ponty és SZ!!!
  Áruljátok már el, milyen fenékről folyik két napja a diskura....?
  Jó a feneke? Esze is van hozzá? Hány éves volt a kiscsaj? 16?
  Ejnye fiúk!!!”
 • 9. ZS 2008. június 23. 23:25
  „Tényleg jo a csajszi feneke!Nagyon jo!Gratula a szülőknek,jol sikerült!”
 • 8. Mese 2008. június 23. 20:58
  „Tápén a sárga tényleg jó hely.
  Vigyáznak az üdülőtulajdonosok,rendben van tartva. Fürdeni max. térdig vagy combig mennék a vízbe,mert sejnos tényleg koszos...”
 • 7. Mil 2008. június 23. 20:38
  „SZtem el kéne keríteni egy részt a Tiszából, akár öblöt ásni, és oda tiszta vizet beengedni. De mondjuk minimum valami hálószerűséggel ekleríteni: nem úszik be a szemét, és nem viszi el az embert sem a sodrás/örvény..”
 • 6. Kikka 2008. június 23. 14:03
  „A Finnyáskodóknak üzenem!!:
  (Valószínűleg?) a mai DÉLMAGYAR cikkel összefüggésben, -imént mondta a Rádió PLUSSZ hírolvasója, hogy a Tisza vize Szegednél tiszta, de "természetesen" biztonsági okokból a fürdőzés tiltva van. Ez az, ami engem "hol érdekel.....?!!"

  Ha találnak a szabadstrandokra Üzemeltetőt, akkor megoldható a legális fürdőzés kérdése......

  Kedves Blossom! Téma lezárva......!”
 • 5. NH 2008. június 23. 13:41
  „A Tisza mindíg olyan volt, mint egy hölgy:
  Szép
  Szőke
  Szeszélyes
  Veszélyes
  .............. de így szeretjük!

  Kikka, igazad van a "vizes" ember örökké az marad!”
 • 4. Kikka 2008. június 23. 12:49
  „Blosom?
  Próbáltad már egyáltalán a folyóvízben fürdést?
  Kezeltek már hónapokig gombával, szemölccsel, egyéb fertőző "izékkel", amit mondjuk néhány jól sikerült SZUE-zás, "Gombázás" után szedtél össze? Ugye, min. 1x azért igen....
  Aki a folyóparton nőtt fel és úgymond "vízi ember" -annak te soha nem adod be a "sz*ros, koszos" víz, jááj, pfúúúj.....!!" szöveget.
  De, gondolom panelben, vagy a belvárosban nehéz ezt a feeling-et átérezni. Aki ismeri a folyót, annak minden (esetleg) rossz oldalát is, azzal nagy gond nem lehet. Hacsak nem egy átsörözött forró nyári délután után, felhevült testtel próbál fejest ugrani a sekély vízbe..... De ez már nem ide tartozik......”
 • 3. blossom 2008. június 23. 12:32
  „sajnalom az elottem szolot,mert a viz tenyleg koszos,es fogalma sincs kesobb mennyi betegsegre szamithat a viztol,ja es meg ott vannak tragediak hogy minden evben JOL uszokat is vissz a viz,lehet a rendeleteket nem mindenki fogadja el,de nem hulyesegbol lettek kitalava!!!biztos jo lehet az az eleterzes amikor koszos,sz... os vizben,meg furdunk!!”
 • 2. Takács Klára 2008. június 23. 12:01
  „Yellow Beach FOREVER!!!!!
  Volt, van, lesz, örökké!!!!
  Ez egy életérzés, amelyet holmi kósza rendeletekkel nem lehet keresztül húzni!
  Bennünket már onnan visznek a temetőbe!!!

  Ez az üzenet a tiszai fürdőzési tilalom kitalálóinak!!!!”
 • 1. ponty 2008. június 23. 11:16
  „Szandra! Mikor sétáltatod legközelebb bikiniben a kutyusodat? Jó a feneked nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Midibuszok gyűjthetik össze az utasokat a város széléről

Szeged - Néhány éven belül Szegeden is úgynevezett gyűjtőbuszok segítségével juthatnak el a ritkán… Tovább olvasom