Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Csak a Szikin és a szentesi termáltavon szörfözhetünk

Csongrád megyében nem sok helyen, csupán a Szikin és a szentesi termáltavon szörfözhetünk. Már egy-két óra is elég az alapok elsajátításához, aztán önmagát képezheti tovább az ember. A felszerelést érdemesebb használtan megvenni, vagy bérelni, hiszen egy új szett több százezer forintba is kerülhet.
Habár szörfiskola még nincs Szegeden, mégsem kell elkeserednie annak, aki meg szeretné tanulni az alapokat. A szegedi Oláh János több mint húsz éve foglalkozik kezdőkkel. A szörfözést autodidakta módon, szakirodalomból és videokazettáról tanulta.

– Ez a sport olyan, mint a kerékpározás. Vagy ráérez az ember már az elején, vagy soha – állítja a férfi. – Két óra elég az alapok elsajátításához: vagyis felállni és elindulni a szörfön. Először tíz-tizenöt perces elméleti oktatással kezdjük, amikor elmagyarázom az angol kifejezéseket. Ezek a szörf különböző részeit jelzik és nincs magyar fordításuk. Majd következhet a gyakorlás. Kezdetben persze esnek-kelnek a delikvensek, de hamar rá lehet érezni a dologra, aztán magát képezi tovább az ember – mondja a Császár becenevű öreg szörfös, aki kétezer forintért ad egy órát Sziksóstón.

Héttől hetvenkilenc éves korig

A szörfözést egészen kisgyermek korban el lehet kezdeni. A hét-nyolc évesek gyermekfelszerelésen sajátíthatják el az alapokat. Az 1994-ben alakult Szent Jupát Sport Egyesület – amelynek tagjai a Csongrád megyei szörfösök és más vízi sportot űzők – legidősebb sportolója egy 79 éves férfi.

Pató Tibor is évek óta űzi a vízi sportot. Tőle tudtuk meg, hogy Csongrád megyében a Szikin kívül – amely a kezdők számára kiváló hely, a profiknak azonban kicsi – a szentesi termáltavon lehet szörfözni. A két megyei vízen kívül sokan átjárnak Palicsra is, ahol rendkívül kedvezőek a feltételek ehhez a sporthoz. – A különböző tudásszinteken más és más eszközre van szükség. A jó szörfösök kis deszkát használnak, nagy szélben. – Az igazán profik gyorsabban száguldoznak, mint az őket fújó szél. – A kicsi labilis, ezért nehéz vele tanulni, így a kezdők nagy méretű, stabil deszkán próbálkoznak, kis vitorlával – magyarázza kérdésünkre.

Árak

Egy vadonatúj felnőtt szettet (deszka, vitorla) 240-250 ezer forintért vásárolhatunk, míg a gyerek szett 69 ezer forintba kerül. Egy szörfös póló ára 2500-8000 forint. Cipőt 8-15 ezerért, mentőmellényt 14-20 ezer forintért vehetünk. Olcsóbban megússzuk, ha csak béreljük a felszerelést. A Szikin egy órára mindössze ezer forintért miénk lehet a deszka és a vitorla.

Megtudjuk, a vízen sikláshoz nem kellenek különleges adottságok. Az ötvenkilós, törékeny nő vagy a százkilós férfi ugyanúgy ráérezhet a deszkán való egyensúlyozás élményére. A kitartó gyakorlásért és erőfeszítésért cserébe pedig hihetetlen élményben részesül az ember. Persze kell hozzá bizonyos fizikai erőnlét és pénz is, hiszen a szörfözés nem olcsó mulatság.

– A felszerelés kiválasztásakor meghatározó, hogy milyen vízen kívánjuk használni. Befolyásoló tényező a testsúly is. Temérdek fajta árboc és vitorla közül válogathatunk, ezek ára eltérő. Egy kezdő szettje 150-200 ezer forintba kerül – mondja Tibor, aki nemcsak a magyar habokat szeli, hanem Hollandiában és a Garda-tavon is siklott már. – A vízi sporthoz speciális ruhát is vásárolhatunk: szörfcipőt, pólót, mentőmellényt. Télen speciális öltözetet, amely nem hagyja kihűlni azokat a fanatikusokat, akik még a jéghideg vízben is szörföznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillámporos Barbie-s kontra egyszerű hátizsák

Bár szeptember elseje még távol van, az írószerboltokban már most megvásárolhatjuk a csemeténk… Tovább olvasom