Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Csak a Túróvarázs ''mérgez''

Eddig csak egy gyártó, a Friesland Hungary Zrt. akadt fenn a hatóság rostáján, sárgabarackos Túróvarázsa és Krémes duója rákkeltő dioxinnal szennyezett. Péntekre a cég összes sárgabarack ízesítésű túrókrémét száműzték az áruházak polcairól. Újabb, méreganyagot tartalmazó élelmiszert nem találtak. Az áruházak fotóriporterünket nem engedték a pultok közelébe, mindenki pánikol.
Nem találtak újabb szennyezett élelmiszert az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában a guargumit tartalmazó első vizsgálati minták ellenőrzése során – közölte Süth Miklós országos főállatorvos tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Eddig csak a Friesland Kft. krémtúróit, a sárgabarackos Túróvarázst és a Krémes duót kellett leszedni a polcokról – a gyártó az egész országból visszaveszi és megsemmisíti az árut.

Ennek ellenére mindenki fél, óvatosabban vásárol, mint korábban. Idegesek az áruházláncok is: a multik éppúgy, mint a magyar tulajdonban lévő kiskereskedelmi hálózatok. Tegnap szerettük volna megnézni, hagyott-e űrt maga után a Túróvarázs a polcokon, de fotóriporterünk sehol sem fényképezhetett. A kereskedők attól tartanak, hogy a „mérgező” terméket az elkövetkezőkben az ő nevükkel hozza majd összefüggésbe a vevő.

Péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, és nyilatkozott arról, hogy guargumit is tartalmazó terméket használ vagy forgalmaz – ezt önként tehették meg. Az élelmiszer-biztonsági laboratóriumba 17 cég 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra, a szakértők azonban tegnapig csak a Fornetti Kft. hét mintájáról állapították meg, hogy nem szennyezettek az egészségre veszélyes dioxinnal. Az újabb eredmények hétfőre várhatók.

Hol vesznek mintát?

Azok a cégek, amelyek guargumit tartalmazó adalékanyagot használnak, önként jelentkezhettek hatósági vizsgálatra. Ez azt jelentette, hogy az állategészségügy szakemberei ellenőrizték dokumentációjukat, a beszállítók tanúsítványait, a cégek független laborok által végzett eredményeit. Ahol hiányos volt a dokumentáció, ott zárolták az adalékanyagot, ahol nem voltak laboreredmények, mintát vettek. A megyéből jelentkezett többek között a Sole–Mi-Zo, a Pick, a Paprika, de mindegyik „tiszta”, egyik helyről sem vettek mintát az ellenőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom