Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Csak az áru volt príma

Két angol és három magyar vádlottja van annak az öt éve húzódó büntetőügynek, amelyben a Tesco-Holding BV érdekeltségi körébe tartozó szegedi Primafruit Kft. volt vezetőit csődbűntettel vádolják. A vádiratot három éve benyújtották, a tárgyalást még nem tűzték ki.
Hét éve, 1999 decemberében jegyezte be a cégbíróság a Primafruit Magyarország Kft-t. Az angliai székhelyű Primafruit Ltd. kizárólag azzal a céllal alapította meg a kft.-t, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Tesco áruházlánc üzleteinek zöldség-gyümölcs ellátását biztosítsa.

A cégalapítás után alig két évvel a Csongrád Megyei Bíróság már megállapította a szegedi, Kálvária sugárút 87. szám alatt működő társaság fizetésképtelenségét, és elrendelte a cég felszámolását. Az eljárás alatt kilencvenkét – többségében – őstermelő nyújtott be hitelezői igényt, a Primafruit tartozása elérte az 530 millió forintot.

2001. november végén Szeged környéki, többek között szatymazi, mórahalmi, üllési őstermelők keresték meg szerkesztőségünket, akkor megírtuk, hogy a Primafruit Kft. folyamatos ígéretei ellenére nem fizeti ki 2-8 millió forintos tartozásait. A gazdák közül többen a csőd szélére sodródtak. Decemberben már reklamálni sem tudtak, amikor megpróbáltak személyesen beszélni a cég vezetőivel, zárt kapu fogadta őket.

A kft. nevében induláskor a negyedrendű brit vádlott, T. R. olyan szállítási szerződést kötött a Tesco-Global Áruházak Rt.-vel, amiről a vád szerint tudta, hogy a tulajdonos által meghatározott alacsony árrések miatt előnytelen, veszteséget termel. A társaság a fenti okok miatt rövid időn belül fizetésképtelenné vált. Ennek ellenére a Primafruit élén egymást gyorsan váltó vezetők újabb és újabb beszállítói szerződéseket kötöttek a Tesco Global Rt.-vel, majd a Tempo Kft.-vel és a Billa Kereskedelmi Kft.-vel. A felvásárlások folytatódtak, a Primafruit vesztesége egyre nőtt, az őstermelőknek nem tudtak fizetni. Az ügyben büntetőeljárás indult, ami vádemeléssel zárult. A Primafruit Ltd. tulajdonosai ellen 2003-ban felfüggesztették a nyomozást. Sorozatos adminisztrációs hibák miatt a magyar kft. két brit állampolgárságú vezetőjét, az ügy negyed- és ötödrendű vádlottját a mai napig nem tudták kihallgatni. Az ötödrendű vádlott angol H. G. szegedi ügyvédje, Bene Zoltán azt mondta, nem kell körözést kiadni ügyfele ellen, ő kész Magyarországra jönni, neki is érdeke, hogy öt év után tisztázza szerepét. – Erről tájékoztattam a bíróságot is – tette hozzá Bene Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom