Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csak az ellenzék ment el a szegedi közgyűlésre

Szeged - A Fidesz-frakció kezdeményezésére rendkívüli közgyűlést hívott össze Botka László szegedi polgármester tegnap reggelre, de nem jelentek meg a kormányoldal képviselői, így a testület határozatképtelen volt.
A Fidesz-frakció kezdeményezésére rendkívüli közgyűlést hívott össze Botka László szegedi polgármester tegnap reggelre, de nem jelentek meg a kormányoldal képviselői, így a testület határozatképtelen volt. Az ellenzék szerint a városvezetés nem vállalja a felelősséget integrációs álláspontjáért.

A városháza dísztermének felújítása miatt az egészségügyi iroda Huszár utcai tárgyalójába kiírt rendkívüli ülés napirendjén egyetlen téma szerepelt: a közgyűlés nyilvánítsa eredménytelennek az egészségügyi ellátási szerződés pályázatának eredményét. Ezt azzal indokolták: a nyertes pályázó, a szegedi egyetem szenátusa kétszer is nemet mondott az integrációra.

A reggel 8-ra összehívott ülésen azonban mindössze tizenhárom képviselő jelent meg – a szocialista és szabad demokrata frakcióból senki sem jött el; mivel legalább 22 képviselő kell a határozatképességhez, Mózes Ervin jegyző 9 órára új ülést tűzött ki. Egy órával később a létszám növekedés helyett eggyel csökkent, így a jegyző ismételten megállapította a határozatképtelenséget, az ülés el sem kezdődött.

Botka: politikai cirkusz

Botka László polgármester felelőtlen politikai cirkusznak tartja, hogy a Fidesz összehívatta a rendkívüli ülést, mert az egészségügyi átalakulásról, integrációról legalább négyszer tárgyalt az utóbbi időben közgyűlés. Az önkormányzat végleges döntését pedig szeptemberben hozzák meg – amikor szintén lehetőség van a kérdés megvitatására. Az MSZP- és SZDSZ-frakció ezért nem vett részt a tegnapi ülésen. A polgármester hozzátette: a rendkívüli közgyűlést ugyan mérlegelés nélkül köteles összehívni bármelyik frakció kezdeményezésére, de azon nem kötelező megjelenni.

Hüvős László (Fidesz–KDNP) úgy vélte, a közgyűlésen azért nem vettek részt a városvezetők és a kormánypárti frakciók, mert nem vállalják a felelősséget döntéseikért és az integrációval kapcsolatos álláspontjukért. Hozzátette: emiatt nem tárgyalhatták meg az ellenzék javaslatát egy ötéves, a szakmai testületek és érdekképviseletek álláspontját felhasználó szegedi egészségügyi koncepció kidolgozásáról. Elmondta: az integrációs kérdés közgyűlési újratárgyalásáról szóló népi kezdeményezésük, illetve az ahhoz szükséges aláírásgyűjtés célja, hogy nyomást gyakoroljon az egyetem szenátusára: újra utasítsa el az integráció jelenlegi formáját.

Kalmár Ferenc (Fidesz–KDNP) szerint a kormánypárti frakciók távolmaradása az emberek bizalmával visszaélő erőpolitizálás újabb bizonyítéka. A képviselő arra szeretett volna választ kapni: miért adná át a városvezetés az általa jól és adósságmentesen működőnek nevezett kórházat és rendelőintézetet a közel hárommilliárdos adóssággal küzdő klinikai központnak, ahol jelenleg is válságmenedzselés folyik.

Ványai Éva (MDF), a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke az ülés után elmondta: mivel az egyetem pályázata érvényes, nincs ok az integrációs pályázat semmissé nyilvánítására. Hozzátette: ha Szeged nem hajtja végre idejében az erők és források koncentrálását, végérvényesen lemarad a többi egyetemi várostól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom