Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Csak az önkormányzati nyusziknak van jövőjük

Csak az önkormányzati nyusziknak van jövőjükHiába szépek az önkormányzati nyulak. A táp miatt nem szállíthatók külföldre. - Fotó: Schmidt Andrea
Ásotthalom - Váratlan takarmányproblémák miatt országosan elakadt a nyúlágazat, amelyet az ásotthalmi nyusziprojekt is megsínylett. Külföldi piacvesztés után új piacok keresését tűzték ki célul.
 – Egy évet vállaltunk a szociális szövetkezetben, annak vége. Az önkormányzat START-mintaprogramjában folytatódik a nyúltenyésztés egy nagyjából 160-as állománnyal, amit közfoglalkoztatottak gondoznak – mondta Fackelmann István ásotthalmi alpolgármester a Bizalom Köre Szociális Szövetkezet másfél éve beharangozott nyusziprojektjéről. Az önkormányzat állományát, megírtuk, négy közmunkás gondozza a felújított településüzemeltetési központban. A közeli húsboltoknak igyekeznek értékesíteni, ahol heti húsz-húsz állatot átvesznek (Március 30.: Nem kell a nyuszi a külföldi piacra).

Megkérdeztük a szociális szövetkezetet is, ahol országosan elakadt a nyúlágazat a váratlan takarmányproblémák miatt. Nem tudtak ugyanis GMO-mentes, vagyis genetikailag módosított összetevőt nem tartalmazó tápot biztosítani. Emiatt visszadobták a húst az olasz piacról. Az orosz pedig az embargó miatt dugult be.

– Megtorpantunk, de a program nem sikertelen – mondta a nyusziprojektről Máhr Zsuzsa, a Bizalom Köre Szociális Szövetkezet elnöke, túlélési tanácsadó. Hozzátette: külföldön mindenképpen találni kell egy új piacot. Arab országokból van érdeklődés, de abba az irányba a speciális minősítési rendszer is nehezíti a kijutást. Az meg egyrészt költséges eljárás, másrészt nincs olyan vágópont, amelynek megfelelő lenne a kapacitása. Ezért fejlesztést készítenek elő. Pályázni szeretnének, hogy saját vágópontot létesíthessenek, és ettől remélik az újrakezdést. Ásotthalmon ehhez nem találtak megfelelő csarnokot, egy újnak az építése pedig 8 millió forintnál kezdődik. Ennyi pénze egy induló vállalkozásnak nincs. Pályázatot nem írtak ki ilyenre. Egyelőre tehát Ásotthalmon megállt a projekt. 17 munkanélküli vett részt benne, és 13 munkával rendelkező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen tragédia lehet a felelőtlen strandolásból

Könnyen tragédia lehet a felelőtlen strandolásból
Alkohol vagy kábítószer hatása alatt tilos úszni menni, élő vízbe pedig veszélyes ugrálni. Tovább olvasom