Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Csak csekk a magyar rendőrtől

Szeged - Németországban egy külföldit megmotozhat a rendőr pénz vagy bankkártya után kutatva, Romániában pedig elveheti a jogosítványát a gyorshajtónak. A magyar rendőr csak csekket tud adni a külföldinek.
A magyar rendőr csak csekket tud adni a külföldinek: hetveneurós büntetés alatt nincs sok esély, hogy a szabálytalankodó be is fizesse a bírságot.

Ha külföldi állampolgárt gyorshajtás miatt állít meg egy rendőr Magyarországon, 3-20 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki, ám készpénzt 1999 óta nem vehet át.

– Egy sárga csekket és egy helyszíni bírságolásról szóló papírt adunk neki. Ezt vagy befizeti egy hazai pénzintézetben, vagy otthonról utalással rendezi számláját – tudtuk meg Radics Róbert őrnagytól. Mi van, ha a szabályszegő nem fizeti be a büntetést? – Ha Unión kívüli állampolgárról van szó, beutazási tilalom elrendelését kezdeményezzük ellene. Uniós állampolgárokkal szemben pedig létezik egy jogsegély egyezmény: ha a bírságot a külföldi nem fizeti ki és az meghaladja a 70 eurót, azaz a 17 ezer forintot, a külföldi hatóságot keressük meg a végrehajtás lefolytatására.

Akkor van baj, ha a bírság nem éri el ezt az összeget. A megyei rendőrök már tettek javaslatot: megoldást kellene találni arra, ha a bírság nem éri el a 70 eurót, akkor is be lehessen hajtani. Ehhez azonban jogszabályváltozásra lenne szükség – magyarázta Radics őrnagy.

Sokszor hiába mérik be a magyar rendőrök a külföldi gyorshajtókat, azok megússzák a büntetést- Fotó: Schmidt Andrea
Sokszor hiába mérik be a magyar rendőrök a külföldi gyorshajtókat,
azok megússzák a büntetést. Fotó: Schmidt Andrea

Gheorge Moldovan, a Temesvári Főfelügyelőség ezredese elmondta: egy román városban 50-nel lehet haladni. Ha egy külföldit 100 kilométeres sebesség felett kapcsolnak le, azonnal elveszik a jogosítványát. Ezután a román fővárosba küldik meg iratát, és ezt csak akkor kapja vissza az otthona szerint illetékes okmányirodától, ha minden kétséget kizáróan bizonyítja: befizette a bírságot. Ha 48 órán belül fizet az illető, csak a bírság felét kell kiegyenlíteni. – Amennyiben csak kismértékben lépi túl a megengedett sebességet, rendőreink jogosultak készpénzt is elfogadni bírságként. Ilyenkor nem vesszük el a jogosítványt. Ha abszolút nincs pénze az illetőnek, akár büntetés nélkül is továbbmehet – mondta az ezredes. A helyszíni bírság Romániában maximum 150 euró, azaz 37 ezer forint.

Németországban azonnal helyszíni bírságot szabnak ki a gyorshajtó külföldire, aki készpénzben is fizethet a rendőrnél. A hatóság emberénél kártyaleolvasó készülék is van. – Ha nincs a gyorshajtónál készpénz, bankkártyával is kiegyenlítheti tartozását – beszélt Jens Griessmann, az offenbachi autópálya-rendőrség főhadnagya. A legtöbb külföldi tagadja, hogy van nála pénz és kártya. – Ilyenkor jogosultak vagyunk megmotozni őt. Végső esetben pedig a kocsijában talált értékeket is lefoglalhatjuk – beszélt a német módszerről a főhadnagy.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Zs 2008. október 17. 09:29
  „klj_54!

  Hol kell jelentkezni??? Lehet, h váltanék...”
 • 43. Ukuku 2008. szeptember 22. 23:39
  „Minden autóstársamnak ajánlom figyelmébe ezt a kisfilmet: http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny. Ha tehetitek nézzétek meg, nagyon tanulságos és kérek mindenkit, hogy vigyázzatok magatokra és másokra is. Figyeljetek kicsit egymásra. Ne legyetek igazságosztók és a gyorshajtók is gondoljanak bele abba, hogy mit okozhatnak.”
 • 42. Ukuku 2008. szeptember 22. 23:33
  „A fékezgetés ugyanúgy balesetveszélyes, mint a gyorshajtás. A fékezéssel ugyanúgy súlyos balesetet okozhatsz és utána csak gondolkozhatsz azon, hogy vajon megérte? Ha majd egyszer emiatt rádtolnak egy autót, akkor majd fájhat a fejed azon, hogy esetleg megsérült v. meghalt valaki. Egyébként nem tudom, hogy ki adott jogsit a kezedbe, de ezzel a gondolkodással ugyanúgy felelőtlen vagy, mint a gyorshajtó taxis. Mellesleg nemcsak ők, hanem nagyon sokan mások is szabálytalankodnak, úgyhogy ne általánosíts. Ugyanúgy szabálytalan a rendőr, az asztalos, a buszos, stb. Ezzel a fékezgetéssel Te sem vagy különbb nála. Egyébként merész vagy, hogy fékezgetsz, főleg úgy, hogy ennyire a s....ben voltak. A KRESZ nem arról szól, hogy nyomsz egy satut mások előtt, azért, mert az gyorsan megy.”
 • 41. klj_54 2008. szeptember 21. 22:20
  „35. hozzászólás skorpio21 2008.09.21. 05:37
  Akkor most találkozol.
  Én ugyanis elégedett vagyok azzal a pénzzel amit tisztességes munkával keresek!
  (Várunk munkatársakat!)”
 • 40. nagypappa 2008. szeptember 21. 21:21
  „Honpolgár

  Ha olvastad, Felháborító üzenetét, akkor világosan látszik, hogy ő is korrumpálta a rendőrt, mert hogy nem adott papírt a pénzről az holt biztos.
  De, hogy mert reklamálni, örült, hogy tovább mehet.
  Ilyen az élet!
  Lehet becsületesen élni... csak kissé bonyolult.
  AZ én koromra majd rájössz.

  Bocsi, tényleg nem haragszom Rád.”
 • 39. mammamíja 2008. szeptember 21. 19:39
  „Egy nagy rakás sz.r az egész rendszer!!! Egy nagy rakás sz.r az is aki nem változtat rajta pedig látja a problémát!!!”
 • 38. SZABÁLYTALAN TAXISOK ! 2008. szeptember 21. 14:38
  „Kedves 31-es, a TAXIS félmétere s....be volt .”
 • 37. skorpio21 2008. szeptember 21. 07:41
  „31.
  http://www.magyarorszag.hu/ShowBinary/repo/root/mohu/hirkozpont/hatteranyagok/birsagok20080108
  Eszerint a hívatalos táblázat szerint is úgy látszik,hogy 64km/h-ig nem büntetnek!
  Jó volna eldönteni,hogy akkor lakott teületen 50-nel,vagy 64-gyel lehet közlekedni!
  Ha hozzáértő olvassa a fórumot,jó volna,ha megmagyarázná ezt.Vagy lehet,hogy csak nekem érthetetlen?”
 • 36. netuddki 2008. szeptember 21. 07:02
  „31.
  Ha nem használ megkülönboztető jelzést ne siessen vagy induljon időben.Én már több autóstól megkérdeztem hogy van felmentése a kresz alól.?Még senki nem szólt vissza.Dorozsma felöl jövet valóban százzal huznak el a kamionok,a Rokusi krt.-kossuth L.sgt. lámpánál meg szépen bevárnak.”
 • 35. skorpio21 2008. szeptember 21. 05:37
  „Én még a fizetésével elégedett magyar emberrel nem találkoztam.Jó volna,ha megfizetnék a rendőröket (is),de csak egy darabig,mert pár hónap múlva a több pénz is kevés lenne.És ennek sosem lenne vége,mindég tartani kellene a korrupciótól.(Ugyan úgy sopánkodik a gyárban 12 órát dolgozó,aki alig 80ezret visz haza,mint a gyógyszerész,aki szolgálati lakásban lakik ,szolgálati autóval jár és mellé keres 500ezret.)
  Nincs ez másképp a rendőrökkel ,vagy a szerződéses katonákkal sem,pedig egyik sem dolgozik ereje fölött,és megkapják a plussz juttatásokat is a fizetésük mellé.
  Én inkább erkölcsöt tanítanék nekik, lelkiismeretes munkavégzést,igaz ebben az országban azt nagyon kevesen tudnák tanítani.”
 • 34. nagypappa 2008. szeptember 21. 05:11
  „Honpolgárnak

  Csak próbáltál volna a régi rendszerben Pl. Nagylakon erkölcsi alapon nem adni a Román VÁMosnak baksist, ami természetesen egyenlő a megvesztegetéssel, ott kempingeztél volna napokig, ő ráért kivárni míg megjön az ember esze.
  Az erkölcs meg a gyakorlatiasság sokszor összekeveredik.

  Van aki itt említette, hogy a Magyar rendőrök azért nem vehetnek át pénzt mert óvják őket a korrupciótól.
  Ezen az alapon a boltban a pénztárosnak sem lehet pénzt adni a kezébe... hátha korrupt.
  Igenis vegye el a rendőr a pénzt. Ha disznólkodik, büntessék meg, rúgják ki. De,lehet tudok jobb módszert... FIZESSÉK MEG!
  Ha olyan fizetést kap, ami mellett félti az állását nem fog zsebre dolgozni.”
 • 33. rebellis 2008. szeptember 21. 00:27
  „Mint már többször is leírták, magyar rendőr nem vehet el készpénzt büntetéskor, csak bírságolhat, illtve feljelenthet. magyar állampolgárral viszonylag egyszerű a dolog, utána tudnak járni, ezért a magyar befizeti, a külföldi meg röhög az egészen. Azonban tegye mindenki a szívét a kezére, ha a külföldi (német, szerb stb..) rendőr a magyar gyorshajtónak csekket adna, mennyien rohannának befizetni?? Na ugye, nincs is nagy különbség a söfőrök mentalitása között!”
 • 32. Busdriver 2008. szeptember 21. 00:00
  „Ma 40-nel mentem az Izabellán, de a kamionok állva hagytak. Mint az állat úgy húztak el mellettem 80-nal. Sztetek ha a forgalommal szemben mennének, azért már szólnának a zsaruk? :) Mert én ebben sem vagyok biztos..”
 • 31. Ukuku 2008. szeptember 20. 22:36
  „Igen, van ilyen taxis is, de ne általánosítsatok. A normál közlekedők fele, ha tehetné, pofán vágna valakit. Egyébként meg ne fékezgess mások előtt (függetlenül attól, hogy ki van mögötted), mert igencsak félreérthető lehet. Egyébként csak szólok, hogy 50-es zónában 64-ig nem büntetnek. Mellesleg nem tudhatod, hogy a mögötted menő miért siet (hangsúlyozom: függetlenül attól, hogy ki közlekedik mögötted).”
 • 30. felháborító 2008. szeptember 20. 22:21
  „Romániába tartva a 40-es táblánál 46-tal mentünk, és még időnk sem volt eljutni egy benzinkútig, ahol útmatricát tudtunk volna venni, el akarták venni a jogosítványom. A rendőr se magyarul, se németül, se angolul nem beszélt, az orosszal próbálkoztam hát, amit ímmel-ámmal megértett - vagy csak úgy tett. A lényeg, hogy 200 ezer forintnak megfelelő bírságot akart kiszabni, mire mondtam neki, hogy nincs is annyi pénz nálam, kérdezte, hogy mennyi van, mondtam, hogy semmi köze hozzá, mire közölte, hogy jó, akkor inthetek egy utolsót a jogsimnak. Végül amikor csak előkerült a pénztárcám, látván a pénzösszeget, és "nagyfokú kedvességét" tekintve...hagyott nekem és a családomnak ennivalóra pénzt, így "csak" 60 ezerrel vágott meg.... Mi meg még jópofizunk itt a rohadékokkal... Felháborító. Minket, magyarokat meg minden sz@rért megbüntetnek már...”
 • 29. grenadle 2008. szeptember 20. 20:19
  „SZABÁLYTALAN TAXISOK ! 2008.09.20. 19:57
  Rendszám????”
 • 28. Lelkes 2008. szeptember 20. 20:09
  „Jó ez a cikk.

  Ezek szerint a német rendőr , orvossal az oldalán megy szolgálatba, ugyanis a motozás a test rejtett üregeinek átvizsgálása, melyet CSAK orvos végezhet.

  Talán ruházat átvizsgálatról akartak írni.
  Tisztelt DM.
  Mielött leírnak valamit, tájékozódjanak már.”
 • 27. SZABÁLYTALAN TAXISOK ! 2008. szeptember 20. 19:57
  „Ma egy büdös TAXIS akart megverni délután a Budapesti krt, mert 50 nel mentem előtte, és a féklámpámmal jeleztem hogy tartja be a követésitávolságot.”
 • 26. netuddki 2008. szeptember 20. 19:30
  „Már meglenne a pénz az autópályára ha büntetnének.”
 • 25. tisztahiszti 2008. szeptember 20. 19:14
  „Nem a magyarázkodás érdekel bennünket, hanem az alkotmányban biztosított egyenlóség és ha nem lehet ,már pediglen nem SZABAD a külföldit a törvénysértésért birságolni, büntetni akkor tilos az ugyanolyan vétséget elkövető magyar állampőolgárokat megbüntetni. Lehet ,hogy ez most elmegy de öt tíz év mulva ezért még lehet törvényes felelősségre vonás a diszkriminatív módszer alkalmazásával. Egy a szó ha valaki szabályt sért akkor nem hadovázni, magyarázkodni kell hanem a törvény szellemében büntetni...A ROMÁN RÖHÖGŐ BARBÁR KAMIONOST IS!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikus kereszteződések Szegeden

Szeged - A Kossuth Lajos sugárút és a Párizsi körút kereszteződése a legveszélyesebb Szegeden… Tovább olvasom