Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csak egy alvásstúdió keresi a vásárlók kegyeit

Az év eleji áfacsökkentés nem eredményez egyértelműen árcsökkentést. A Csongrád megyei fogyasztóvédőknek, azután, hogy elvégezték az idei második árellenőrzést is, vegyesek a tapasztalataik.
December óta követik nyomon az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megyei csoportjai, hogy mi történik az áfaforintokkal. Olcsóbban adják-e a kereskedők és a szolgáltatók a 25 százalékos áfakulcs mérséklése után az árut? Tavaly készült a tesztelés alapjául szolgáló terméklista: tíz üzlet összesen 150 árucikkét tartalmazza, ezek tavaly még a 25 százalékos áfakörbe tartoztak. Csongrád megyében Szegeden, Szentesen, Kisteleken és Mindszenten teszteltek vegyes-, műszaki és bútorboltokat, valamint vendéglátóhelyeket. Az áfafigyelők hónapról hónapra ugyanazokban az üzletekben ellenőrzik a 150 cikk árát. (A nagy áruházláncokat nem vizsgálják, hiszen azok központilag állapítják meg az áraikat.)

Nem fontos a presztízs

A vásárlók bizalmát növelhetnék az üzletek, de nem használják ki a kínálkozó alkalmat. Eddig a megyei központú boltok közül csupán egyetlen, a szegedi Breckle alvás stúdió vállal minden régi 25 százalékos termékére árcsökkentést. Az érintett termékeinek több mint a felére egyedül az Euronics-lánc vállalt árleszállítást. A másik imázsépítő akcióra – az üzlet matricával jelzi, hogy fogyasztói jogvita esetén elfogadja a békéltetőtestület határozatát – egyetlen megyei kereskedő sem jelentkezett.  
– Vegyes képet láttunk februárban is, akárcsak januárban: érzékelhető ármozgás lefelé és fölfelé is – összegzett az OFE megyei elnöke, Dékány László. Ha az árak csökkentek, akkor is vagy jóval nagyobb, vagy jóval kisebb mértékben, mint az áfacsökkentés következtében elvárható 4 százalék.

Az áfatesztelők a Szilléri sugárúti Spar-üzletben olcsóbb kávét, öblítőt, babasampont és sört találtak. Látványosan drágult viszont a kóla és a mosópor, a listán szereplő borok árszintje ingadozott az utóbbi két hónapban. A kisteleki Kék láng ABC-ben szintén lement a kávé ára, ugyancsak olcsóbb a pezsgő, a fertőtlenítőszer és a szappan, a bor azonban drágult. A sör mozdult lefelé a dorozsmai Coopban is, pár forinttal, de fölfelé mozdult a rostos üdítő és az ásványvíz, a mosópor pedig százasokkal meglódult.

A két szegedi műszaki bolt magatartása eltér egymástól: a Budapesti körúti bolt minden terméknél tartja a decemberben már leszállított árakat, a Dorozsmai úti kisáruház viszont inkább emelt. Ott az áfatesztelők által kiválasztott takarítógép, fagyasztóláda, hűtőszekrény és mosogatógép drágább, mint egy hónapja. A házimozirendszer és a kávéfőző maradt, egyedül a tévé árát szállították le. A szentesi Domus-bútorboltban a franciaágy és az étkezőgarnitúra január óta olcsóbb lett, de az áruház a központi árakból idén minden vásárlójának saját hatáskörben csökkenti az árakat.

A fogyasztóvédők áprilisig tesztelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom