Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Csak emlék a boltokban az egy- és a kétforintos

Szeged - Zökkenőmentesen ment az átállás – ezt tapasztaltuk az első egy- és kétforintosok nélküli munkanapon. A boltok polcain egyelőre maradnak a régi árak, csak a végösszegnél alkalmazzák a kerekítést. Az eladók fejben számolnak, hiszen a törvény nem teszi kötelezővé a pénztárgépek átállítását.
– Váltsa már fel apróra ezt az ötvenest – kérte egy idős úr az egyik Mars téri kofától. Egy- és kétforintosokra pályázott, el szerette volna tenni emlékbe, hiszen péntek éjfélkor végleg búcsút vettünk az aprópénztől.

Kíváncsiak voltunk, az átállás jelent-e a problémát a kereskedőknek. A Mars téri piacosok többféleképpen vélekedtek az egy- és kétforintosok kivonásáról. – Velünk jól járnak a vevők – hangsúlyozta Herédi Szilveszterné. Az asszony savanyúságot árul, mindent lefelé kerekít, még a kilencre végződő árakat is. Nem úgy, mint a piac másik felén áruló gyümölcsös. Amikor a kerekítés szabályairól kérdeztük, az iskolai matematikaórán tanultakat mondta vissza: – Ötösig lefelé, onnan meg fölfelé kerekítek – hangzott a válasz. Az általunk megkérdezett kereskedők közül csak ez az egy asszony nem volt tisztában a szabályokkal.

Szombat óta az aprót már csak az ötösök és a tízesek jelentik.
Fotó: Karnok Csaba

– Régóta ebbe a műanyag edénybe gyűjtöm az egy- és kétforintosokat. Jótékony célra szeretném majd felajánlani – mondta Ráczné Török Éva.

Az árus a mérlegre emelte az apróval teli edényt: több mint négy kilót nyomott. A piacon már csak Rácznénál volt ilyen nagy mennyiségben egy- és kétforintos.

A kerekítés szabályai

Miután szombattól hivatalosan nincs egyes és kettes, az áraknak 0-ra vagy 5-re kell végződniük. A vásárlásnál a matematika szabályai maradnak érvényben: az 1-re és 2-re végződő árakat lefelé, a 8-ra és 9-re végződőket fölfelé kerekítik 0-ra, a 3-ra és 4-re végződőket felfelé, a 6-ra és 7-re végződőket lefelé 5-re.

Néhány helyen a kerekítés szabályait mutató körábra is ki volt függesztve, habár az eladóknak nem kellett róla lesniük. Problémamentesen ment a kerekítés a Mars téri pecsenyésnél és a húsboltban is. Csengeri József hentes elmondta, náluk maradnak a nyolcasra végződő árak – az üzletben ugyanis majdnem minden ár erre a számra végződik –, csak a végösszeget kerekítik.

Az élelmiszerüzletekben is maradtak a régi árak. Mivel a pénztárgépek nincsenek még átállítva – hiszen a törvény ezt nem írja elő kötelezően –, az eladóknak nagyon figyelniük kell.

– Kétszer is átgondolnom, mit mondok a vevőnek, és mit adok vissza. A legtöbb vásárló jól informált, tud a kerekítésről – mondta Rózsa Erzsébet pénztáros. Elárulta: a március 1-jei átállás óta mindössze egy esetben kellett felvilágosítania a vevőket a kerekítésről: diákok próbáltak elsózni nála egy maréknyi egy- és kétforintost.

Már csak öt forintot kaphatunk vissza vásárláskor.
Fotó: Karnok Csaba

Akinél még maradt, az márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig beválthatja egy- és kétforintosait. A Magyar Nemzeti Bankban pedig egészen 2013. március 1-jéig.

Kártyás fizetés

Nem kell, de lehet kerekíteni kártyás fizetésnél. A törvény ugyanis lehetőséget teremt a bankkártya elfogadójának arra, hogy a törvényben foglalt kerekítési szabályt alkalmazza. A kártya birtokosának figyelmét azonban fel kell hívni erre az eljárásra – tájékoztat a pénzügyminisztérium közleménye. A törvény azonban mentességet ad, így a kerekített összeget, illetve a kerekítési különbözetet a bizonylaton nem kell feltüntetni. A kereskedőknek jó tudniuk, hogy a törvény szerint a kerekítési különbözet nem képez áfaalapot. A kerekítési különbözet összegét egyéb ráfordításként vagy egyéb bevételként kell elszámolni.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a keddi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplán nyer márciusban a dél-alföldi turista

Szeged - Két turisztikai akcióval is jól járnak márciusban a Dél-alföldet megcélzó turisták. Tovább olvasom