Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csak február végéig marad az IH új vezetője

Szeged - Kisbabát vár, ezért csak február végéig dolgozik a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. decemberben kinevezett igazgatója. A SZIN szerződését módosítaná.
Kisbabát vár a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. decemberben kinevezett vezetője, Dér Natália. A baba tavasszal születik.

Dér Natália a korábbi, leváltott igazgatóval, Boros Gyulával irányította az IH-t 2010. december 10-étől december 31-iég. Ez alatt az idő alatt kettős ügyvezetés volt egyébként hat másik 100 százalékban önkormányzati szegedi cégnél is. 2011. január 1-jétől a kettős ügyvezetés megszűnt, a vállalatokat a közgyűlés által tavaly év végén kinevezett igazgatók irányítják. Megbízatásuk 2014. június 30-áig érvényes.

Ismert: az új igazgatókat Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének javaslatára nevezték ki. Az MSZP és a Szabad Város Egyesület nem értett egyet, tiltakozásul a szavazáskor kivonultak az ülésteremből.

Dér Natália febriár végéig marad. Fotó: Segesvári Csaba
Dér Natália február végéig marad.
Fotó: Segesvári Csaba

Bohács Zsolttól kedden azt kérdeztük, ki vezeti Dér Natália távollétében a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t. Helyettesíteni fogják-e az új vezetőt, vagy kineveznek valaki mást.

– Jogászokkal fogunk konzultálni, és eldöntjük, melyik utat választjuk. Elképzelhető, hogy Dér Natália visszalép a feladattól, de vele fogunk tárgyalni arról, hogy milyen elképzelései vannak – válaszolt a frakcióvezető.

Dér Natália e-mailben válaszolt kérdéseinkre. Közölte: feladata elsősorban az Ifjúsági Ház gazdasági szempontú racionalizálása és vezetése 2011. február végéig – terhességére való tekintettel. Hozzátette: az IH-nál „a város számára több előnytelen szerződéssel és átalakításra váró gyakorlattal" találkozott, példaként említette, hogy az előző ügyvezetés 2010 novemberében az elkövetkező hat évre, évi 4 millió forintért eladta a SZIN rendezésének jogát.

De szívesen visszatérne gazdasági vezetőként. Fotó: Segesvári Csaba
De szívesen visszatérne gazdasági vezetőként.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ezt vissza kell szerezni illetőleg a város számára kedvezően módosítani. Nem értem, hogy miért éppen ekkor kellett magánkézbe adni Szeged egyik Európa szerte is ismert fesztiváljának rendezési jogait. Az elkövetkező hetekben intenzív tárgyalásokat fogunk folytatni a vevővel e szerződés kapcsán. De több önkormányzati képviselővel is beszéltem, akik teljes mellszélességgel kiállnak a SZIN mellett, az elkövetkező hetekben fog eldőlni, hogy a város ebben való részvétele milyen formában fog alakulni. De SZIN lesz Szegeden, ezt garantálni tudom – írta válaszában Dér Natália.

Helyettesítés, utódlás

Az önkormányzati cégek vezetőjének kinevezéséről, visszahívásáról a közgyűlés dönt, de az igazgatók munkáltatója a polgármester. Botka László portálunknak azt mondta, szerinte az, hogy most az utódlásról vagy helyettesítésről kell gondoskodni, azt bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP és a Jobbik bábokat nevezett ki. Az önkormányzati cégeknek egyébként saját szervezeti működési szabályzata van, ez rendelkezik a vezető helyettesítéséről. Az IH esetében ez azt írja elő, hogy a cégvezetőnek lehet helyettese – Boros Gyulának nem volt –, illetve ha nincs helyettese, de például szabadságon van, akkor egyszerre két személyt kell ezzel megbízni.

Terveivel kapcsolatban közölte: mivel szimpatikusak számára munkatársai, szülési szabadsága után szívesen dolgozna az IH-ban – mint írta – gazdasági vezetőként.

Elmondta továbbá, hogy nem terveznek strukturális átalakításokat a rendezvényekkel kapcsolatban, de például a Partfürdőt „rendezvényi szempontból jobban ki szereték használni, természetesen ügyelve a szegedi lakosok nyugalmára is."

Boros Gyula a SZIN-nel kapcsolatban elmondta: a rendezvényt nem adták el, csak a szervezési jogot adták ki. A SZIN tulajdonjoga továbbra is a Szegedi Ifjúsági Házé, így Szegedé. Pályáztatás után a Wan2 és a Hegyalja fesztiválokat is szervező céggel kötöttek szerződést a szegedi fesztivál szervezésére azért, mert az elmúlt években a rendezvény mérete és költségvetése – 200-230 millió forint – úgy megnőtt, hogy ezt már az IH nem tudta kezelni, és folyamatos likviditási problémákkal küzdött.

A bérleti díjat a korábbi rendezvények nyereségeinek és veszteségeinek átlaga alapján határozták meg, így Boros szerint az nem előnytelen, „sőt az IH-hoz ugyanaz az összeg folyik be mint ami eddig, csak nem kell kockáztatni 200-230 millió forintot." Hozzátette: a szerződés egyébként minden következmény nélkül felmondható, azonban szerinte ez nem volna szerencsés, mert akkor az idei fesztivál szervezését hónapokkal ezelőtt el kellett volna kezedeni. Boros hangsúlyozta: 2003-ban az akkori városvezetés kezdte szervezni a fesztivált, később olyan társszervezőkkel dolgoztak mint a Sziget, és a fent említett Hegyalja szervezőcsapata.

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. lidi 2011. január 09. 15:15
  „mátka!
  1. NEM a programot dicsértem. Arra hívtam fel a figyelmed, hogy amikor leírod, hogy nem tetszik egy program (egy intézményben), akkor ne az legyen már a konklúzió, hogy ez egyébként is egy olyan munka, amit bármimkor, bárki el tud végezni, ennél sokkal jobban (tudod, "csak meg kell nézni, mikor szabad a terem" stb.), mert ezzel az összes többi szakmabelit is jól megbököd, azokat is, akik - szted - jól végzik a munkájukat.
  2. nem kell elmenni se Szegedről, hogy az operettnél és az esküvői kiállításnál színvonalasabb, a fiatalokat jobban érdeklő programokat találj
  3. viszont azt péel ne felejtsd el, hogy mondjuk Jászberényben van 1 ilyen intézmény összvissz, míg Szegeden kicsit több (színházak, mozik stb.) - szóval nem ugyanaz a kategória, nem ugyanaz a feladat és támogatottság stb.
  Szóval ne szakérts, ha nem muszáj. A kritika önmagában is megállja a helyét a programmal kapcsolatban - viszont el nem tudom képzelni (vagy inkább nem akarom), hogy a Jobbik mivel fogja megtölteni a programráblát az IH-ban... mondjuk sztem a HungarOperett nem hinném, hogy zavarja őket. Szted?”
 • 128. Evelyn_26 2011. január 07. 23:54
  „mátka jó amit írsz, de még jobb programok vannak a Művészetek Palotájában. Csak azt nézd meg, hogy melyik intézménynek mennyi a költségvetési támogatása, másrészt mennyi a hiánya év végén. Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci.”
 • 127. mátka 2011. január 07. 21:48
  „És még egy sor az újabb reakció előtt,lidihez :

  Én egész végig azt próbáltam közvetíteni,hogy ha szerintetek ehhez komolyabb háttérmunka kellett mint ahogy én és sokan véljük,akkor ne aludjanak a szervezők nyugodtan. Ez a színvonal operett,nóta,esküvő neked ,nekik jó, de a fiatalság többet,mást akar,lásd a jó példákat ( 1000 van még ):
  http://www.zionpecs.hu/

  Bp : http://www.szikra.eu/mozi.php?kat=10&lang=hu

  De nézd meg azt is Jászberényben milyen színvonalú programokat kínálnak ,nem operett,nóta :):
  http://issuu.com/elnfree/docs/malom_program

  Persze te is kötekedni akarsz. Én nem . Nektek ez a jó. Ám legyen”
 • 126. mátka 2011. január 07. 21:23
  „124 .Édi lidi. Ajánlom a TE figyelmedbe is a már egyszer rögzített sorokat,még ha hozzád nem is jutottak el.

  El kell tudnod fogadnod,mint vélemény : ha te és a hasonló véleményen lévők ezt gondoljátok közművelődésnek,akkor bírjátok a kritikát,hogy sokak szerint ez GYENGE, GYENGE

  Ne szakmázz csupán, akinek készül azok nem mondhatják azt,hogy színvonalasabb,érdekesebb műsortervet akarnak ? Ti,akik benne vagytok szabjátok a közízlést. Meg kellene hallani azt is ha érkezik meglátás a munkátok milyensége felől

  "Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől"”
 • 125. cara 2011. január 07. 21:09
  „lidi: őszintén nem érdekel ez az ő dolga (hogy hagyta magát) meg azoké akik inditották

  én csak a gyed/gyes mánia miatt irtam mert utálom h mindenki odavan mennyire jó gyesen 28500é meg mint olvasom 22000e”
 • 124. lidi 2011. január 07. 19:31
  „111: ja, hát lehet, hogy a GYED nem lesz több, lesz viszont egy jó fizetés pár hónapig, meg egy fenntartott hely 3 évig...
  de ha nem a pénzért csinálja, akkor mondd már meg, ki vagy mi kényszerítette rá, hogy a nevét és az arcát adja ehhez a nyilvánvalóan szégyenletes mutyihoz? Főleg, ha még pénzzel se jár? (már legalábbis hivatalosan). Biztos az elhivatottság, ugye?

  mátka drága, a programot lehet kritizálni, csak légyszi, ne írd bele, hogy ezt a munkát bárki el tudná végezni, mert láthatóan fogalmad sincs, mivel jár ez a munka (függetlenül a program minőségétől vagy neked való tetszésétől)”
 • 123. történész 2011. január 07. 18:51
  „Emberek az Új média törvény értelmében ti félre méltatlankodtok..a törvény szellemében ez jó hír,mivel a fidesz bármilyen csínytevéséről tilos nyíltan beszélni,így el kell fogadni,hogy nagyon rossz hír akkor lenne és talán újra kivezényelnék a rendőrt verő csőcseléket is ha ezt a szocik,vagy Dávid Ipolyka merte volna megtenni.
  Így kéretik nem méltatlankodni,kéretik örömujjongásba kitörni mivel így gondoskodnak még a szülés előtt álló nőkről is,hogy biztos állást kap-hááát más meg...na nem merek rossz hírt írni ,betartom a tilalmat.”
 • 122. deszkás 2011. január 07. 17:42
  „CARA! A külföldi magyar gyerekeknek meg 80 Eurót (cca22 000ft) fizet a magyar állam 2011től.”
 • 121. hu00043 2011. január 07. 15:56
  „S tulajdonképpen miért egy olyan embert jelöltek, aki 2 hónap múlva elmegy GYED-re? Ezt jó lenne meghallgatni Bohács úrtól...”
 • 120. huangten 2011. január 07. 15:23
  „118.-nak

  Keresztúri:
  ,,A cégvezetők leváltásának a módját nem tartom jónak, de lépni keltett, mert Botka László halogató taktikájával megakadályozta az önkormányzati cégek átvilágítására létrehozott bizottság munkáját"- reagált Keresztúri Farkas Csaba. Ajobbikos képviselő leszögezte, hogy sehova nem delegáltak cégvezetőt, erről a párt elnöksége vagy taggyűlése nem döntött."

  Már a fél város tudja, de ő tagad. Két cégvezető és számtalan fb tag is az ő embere. Mint olvasható volt, a napja jelentős részét az Ifjúsági Házban tölti, vélhetően a többit pedig a Szegedi Városképnél, holott egy mezei képviselőcske, nem pedig cégek vezetője.

  Keresztúri:
  "Hogy mennyire felkészültek az új vezetők szakmailag, az előterjesztő, a Fidesz-frakció felelőssége, de minderről majd úgy egy év múlva lehet beszélni, ha átlátjuk, milyen hatékonysággal működnek a cégek az új vezetéssel."

  Világos és korrekt. Delegált 2 cégvezetőt - Ifjúsági Ház, Szegedi Városkép Kft. - mindkettő alkalmatlan báb, de a felelősség a Fideszé.”
 • 119. szilléri 2011. január 07. 14:44
  „Azért abban megegyezhetünk, hogy a hölgy legalább annyira szakember mint a cigány gyerek, viszont csinosabb ! ( a vége csak az ,,ájultak " hergelését szolgálja )”
 • 118. N.P. 2011. január 07. 13:07
  „mátka 2011.01.07. 12:41

  "116 N:P: El kell tudnod fogadnod,mint vélemény : ha te és a hasonló véleményen lévők ezt gondoljátok közművelődésnek,akkor bírjátok a kritikát,hogy sokak szerint ez GYENGE, GYENGE" - ebben akár egyet is érthetnénk....de mihez képest?? Hol egy koherens új program?

  "Ne szakmázz csupán, akinek készül azok nem mondhatják azt,hogy színvonalasabb,érdekesebb műsortervet akarnak ? Ti,akik benne vagytok szabjátok a közízlést. Meg kellene hallani azt is ha érkezik meglátás a munkátok milyensége felől " - hallottál az új vezetés szakmai terveiről - mert én nem!
  Átvizsgálás, elszámoltatás... ha ez az, akkor gratulálok..”
 • 117. pajzanko 2011. január 07. 12:55
  „Ha most itt a sok kommentelő tényleg a jobbikos KCsabáról beszél /kihallgatás stb/ ,akkor nagyot csalódtam.Nem is tudom, igaz a kinevezett hölgy a jobbik küldöttje,de ekkora baklövés már csak a választás előtti lemondás volt. Mindegy is a hovatartozás "pénz beszél, kutya ugat"”
 • 116. mátka 2011. január 07. 12:41
  „Ezért kimerítő ez az egész fórumozás...indulat terhelt,egymásnak beszólok tömkelege. A rossz meg úgy is megtörténik,hiába fröcsög akár több száz ember.

  116 N:P: El kell tudnod fogadnod,mint vélemény : ha te és a hasonló véleményen lévők ezt gondoljátok közművelődésnek,akkor bírjátok a kritikát,hogy sokak szerint ez GYENGE, GYENGE

  Ne szakmázz csupán, akinek készül azok nem mondhatják azt,hogy színvonalasabb,érdekesebb műsortervet akarnak ? Ti,akik benne vagytok szabjátok a közízlést. Meg kellene hallani azt is ha érkezik meglátás a munkátok milyensége felől

  "Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől"”
 • 115. N.P. 2011. január 07. 12:26
  „mátka
  A hozzánemértésed az már szinte fáj! Gőzöd nincs erről a szakmáról....csak véleményed.”
 • 114. Logaritmus 2011. január 07. 11:39
  „104: ha valami jogellenes nem ide kell írni hanem a rendőrségre! A többi üres lozung.”
 • 113. kowalsky 2011. január 07. 11:29
  „113. hozzászólás Csirén 2011.01.07. 11:19
  Úgyis kimoderálnák.”
 • 112. Csirén 2011. január 07. 11:19
  „Mondja már meg valaki, hogy kinek a kije a Hölgy?”
 • 111. cara 2011. január 07. 11:14
  „Bár a hölgyet nem ismerem, de van egy félreértés ami nagyon cseszi a csörömet.
  mint én is gyeden lévő anyuka közlöm a hölgy fizuja miatt nem fog nőni a gyed!!!!!!!
  a gyed max. összege bruttó 102 ezer forint érthető??? ebből fog kapni kézhez 87 ezer forintot

  tök mindegy h tizmillás v. százezres fizetése van ennyit fog kapni mert ez a maximum összeg

  és a hőn reklámozott gyes ami éljen mert 3 évig jár újra havi 28500ft

  szóval kedves uraim és hölgyeim a ih igazgatónője nem a gyedéből fog meggazdagodni”
 • 110. kowalsky 2011. január 07. 10:26
  „104. hozzászólás balraat 2011.01.07. 01:23
  Brutál. Remélem valaki rögzítette. Milyen jogon avatkozik bele egy önálló gazdasági társaság életébe egy önkormányzati képviselő? Ráadásul ilyen szélsőjobbos módszerekkel. Hol van ilyenkor a polgármester? Ennyire nem érdekli tovább a cég, ha már kikerült a kezéből?
  Ezzel kellene foglalkozni, nem a nótaesttel...”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi díjazott sebességrekordok

Nézze meg a 2010 decemberének leggyorsabb gyorshajtóit! Top sebességek, top büntetések. Fotókkal! Tovább olvasom