Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Csak fölfelé mozog a lépcső a szegedi nagyállomáson

Csak egy irányba szállítja az utasokat a szegedi nagyállomás mozgólépcsője. Akik Szegedre érkeznek, azoknak a hagyományos lépcsőkön kell levinni a bőröndöket. A MÁV területi képviseleti igazgatója szerint nincs mód a változtatásra.
A fél éve átépített szegedi nagyállomás mozgólépcsője csak egy irányban szállítja az utasokat – fölfelé. A csomagokkal érkezőknek továbbra is cipelniük kell a bőröndöket lefelé a hagyományos kőlépcsőkön. Tegnap megfigyeltük: a peronról a kijárat felé tartó utasok többsége automatikusan a mozgólépcsőt vette célba. Csorba Istvánné már majdnem rálépett, amikor meghökkenve tapasztalta, hogy a lépcsők vele szemben mozognak. – Minek építették be, ha nem lehet vele lemenni? – kérdezte férjétől, aki karon fogta és levezette a bottal közlekedő asszonyt a mozgólépcső melletti állólépcsőkön.

Az ebéd utáni budapesti vonattal többen bőröndökkel megpakolva érkeztek a szegedi nagyállomásra. Nagy Tamásné már nem először várta rokonait a peronon, akik szintén a mozgólépcső felé tartottak. A fiatal nő nevetve igazította útba unokatestvéreit: – Majd visszafelé mozgólépcsőzhettek!

Harc

A szegedi vasútállomás Magyarországon egyedülálló kétszintes utastere naponta tízezer utas kulturált kiszolgálásának feltételeit biztosítja. A műemlékvédelmi felügyelőség először hallani sem akart a mozgólépcső beépítésről, mivel ehhez át kellett alakítani a lépcsőházat. Végül a MÁV megkapta a zöld utat. A mozgólépcső működéséhez szükséges engedélyekre azonban fél évet kellett várni.

Elég furán nézett ki a lépcsőház: tömeg a hagyományos lépcsősoron, mellette az üresen működő mozgólépcső. A nagymamájával Budapestről érkező iskolás kislány törte meg az utasmentességet: először leszaladt a csomagokat cipelők között, majd felhozatta magát a peronra. Háromszor is megtette ezt az utat, és nem zavart senkit.

Megfigyeléseink szerint a kijárati lépcsőházban a forgalom az érkező vonatok időpontjában nagyobb, mint vonat indulásakor. Kaposvári Péter, a MÁV szegedi területi képviseletének igazgatója viszont azt mondta: éppen azért közlekedtetik lentről fölfelé a mozgólépcsőt, mert kéthetes felmérésük szerint erre nagyobb az igény. Hozzátette: csak úgy lehetne mindkét irányba használni a mozgólépcsőt, ha azt egyik munkatársuk irányítaná.

– Ilyenkor az átállás idejére, körülbelül öt percig, le kellene zárni. Ezáltal tumultus alakulhatna ki. Másrészt külön kezelő személyzet foglalkoztatására nincs pénzünk – jelentette ki az igazgató, aki határozottan azt mondta: a jelenlegi állapot marad a végleges. Tehát aki Szegedről akar elutazni, használhatja a mozgólépcsőt, aki ide érkezik, annak marad a lift vagy a lépcsőzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belebuktak a lőszerügybe a rendészeti iskola vezetői

Váratlanul távozott a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója és a gazdasági osztály vezetője.… Tovább olvasom