Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csak néhány férj akarja felvenni a felesége nevét

Két éve kibővültek a házaspárok névhasználati lehetőségei, így akár a férj is fölveheti felesége vezetéknevét, de ezt a névviselési formát Szegeden csak néhányan választották.
A legtöbb menyasszony nem kér névváltoztatást, megtartja a leánykori nevét – tudtuk meg Ágoston Juliannától, a szegedi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjétől. Ezzel az ifjú asszony anyagilag is jobban jár, mert ha új nevet választana, minden iratát ki kellene cserélnie. A manapság népszerű megoldás független a 2004-es törvényváltozástól, a születési név megtartására azelőtt is volt lehetőség. Sokan élnek manapság is a Kovácsné Szabó Ilona forma lehetőségével, ez a második helyen áll a gyakorisági listán.

Ennél kevesebbszer, de még mindig gyakran előfordul, hogy a házasulandók családi nevük összekapcsolását kérik, így előző példánk szerint Kovács-Szabó Ilona vagy Szabó-Kovács Ilona lesz a menyasszony új neve.
– Ennél a névviselési formánál a feleségek bátrabbak – mondta az anyakönyvvezető. Ilyenkor ugyanis a férj dönthet úgy, hogy marad Kovács István, csak neje családi neve lesz kettős.

A nem is olyan rég még egyeduralkodó Kovács Istvánné forma ma már kiveszőben van, a szegedi anyakönyvvezetők sokszor hetekig nem találkoznak ilyen igénnyel. Ha mégis, az a tapasztalat, hogy inkább az idősebb párok követik a régi hagyományt.

A két éve életbe lépett törvény egyik legnagyobb újítása volt, hogy a férjek is felvehetik feleségük vezetéknevét, így lehet Kovács Istvánból Szabó István. Ez azonban már annyira szokatlannak tűnhet, hogy nagyon ritkán fordul elő a házasságkötésekkor. Ágoston Julianna szerint Szegeden az elmúlt két évben tíz alatt volt azoknak a száma, akik ezt a lehetőséget választották.

A leendő házasoknak már akkor nyilatkozniuk kell névviselési ügyben, amikor bejelentkeznek az anyakönyvvezetőnél. Általában már kész elgondolással érkeznek, csak ritkán fordul elő, hogy a helyszínen merül fel a kérdés. – Ilyenkor számítógéppel az összes lehetséges változatot létre tudjuk hozni, és kezükbe adjuk a neveket, hogy segítsük a döntést – mondta Ágoston Julianna.

Bár a lehetőségek szélesedtek 2004-ben, az anyakönyvvezetők most is találkoznak teljesíthetetlen kérésekkel. Sokan fölvetik, hogy férjük családi nevének kezdőbetűjét kiegészítő betűjelként szeretnék használni asszonynevükben. Így lenne Kovács István feleségéből K. Szabó Ilona. Erre azonban a törvény nem ad lehetőséget, házassággal nem lehet kiegészítő betűjelhez jutni.

Nyárra tervezi esküvőjét Füredi Petra Katalin és Földesi Balázs. Ők már sokat beszéltek arról, hogy miben változik a nevük a nagy esemény után. – Én mindenképpen szeretném felvenni a leendő férjem nevét – árulta el a menyasszony, akit nem tántorít el az iratcserével járó anyagi áldozat sem. – Szerintem fontos, hogy a nevemmel is jelezzem, ő hozzám tartozik, ezért úgy döntöttünk, hogy a kicsit hosszú Földesiné Füredi Petra Katalin lesz a férjezett nevem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom