Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Csak nézegették, de nem vették a 20 ezres lábbelit

Szeged - Kevesen vették meg 20 ezer forintért a szegedi, Rátkai-féle kézzel varrott papucsot, inkább csak nézegették. A látványműhely bezárt, a kulturális örökség a múzeumba kerül. A hagyományok folytatását vállaló Sallay család nem fizette a kedvezményes üzletbérleti díjat sem.
 Van másik: a ragasztott papucs

Szegeden Bárkányi István is készíti a szegedi papucs ragasztott változatár a Vasas Szent Péter és Cserzy Mihály utca sarki műhelyében. Fia, Bárkányi Attila hívta szerkesztőségünket telefonon, és sérelmezte, hogy a szegedi papucs kihalásáról írunk, holott édesapja még mindig gyártja a lábbelit. A családban az ő ükapja alapította a műhelyt, a nagyapja pedig azoknál a mestereknél vizsgázott, akiknél Rátkai Sándor. Megtudtuk, a papucsok olcsóbbak, mint a Sallay családé, főleg néptáncosok vásárolják, de a „gyártás" náluk sem rentábilis.

– 2009 és 2014 között voltam a Rátkai Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke. Sajnálom, hogy a 6 évvel ezelőtti, akkor életképesnek gondolt konstrukció megszűnni látszik. A Kiss Ernő utcában a Sallay család rendkívül kedvező feltételekkel olyan üzlethelyiséget kapott, amelynek egyik felében látványműhely volt, és itt mutatták be Rátkai Sándor, a 2011-ben elhunyt papucsos mester munkásságát. A másik részben Sallay Tibor saját vállalkozása működött. De akkora adósságot halmozott fel, hogy a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. kénytelen volt felbontani vele a bérleti szerződést. A gyűjteményt a Móra Ferenc Múzeumba szállítják át – mondta Tóth Károly szegedi önkormányzati képviselő.

Rátkai Sándor papucsosmester 97 évesen hunyt el, szinte haláláig dolgozott. Mindenki számára jó megoldásnak tűnt, hogy a kézzel varrott, egyedi cipőket készítő Sallay család tanulja meg a papucsvarrást a mestertől, és folytassa az üzletet. Jávorszky Iván, a Kiss Ernő utcai helyiséget bérbe adó Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője azonban nemrégiben bejelentette: 1,1 millió forintra rúg Sallayék adóssága, s mivel nem fizetnek, menniük kell. A műhely múlt pénteken be is zárt.

Gyönyörű, de nagyon drága. A kézzel varrott szegedi papucs párja 20 ezer forintba került. Archív fotó: Schmidt Andrea
Gyönyörű, de nagyon drága. A kézzel varrott szegedi papucs párja 20 ezer forintba került. Archív fotó: Schmidt Andrea

Egy pár Rátkai-féle szegedi papucs ára 20 ezer forint körül volt, ennyiért azonban még a tehetősebb turisták sem vették meg. Ha pedig egy terméket nem lehet eladni a piacon, kihal a szakma is. Sallayék korábban azt mondták lapunknak, gondot okozott az is, hogy az érdeklődők órákra lekötötték a műhelyben dolgozók figyelmét.

 Kakas: Ki kell találni a hátteret

A Jobbik azt írta közleményében, hogy felkérik a megyei önkormányzat elnökségét, tegyen lépéseket a szegedi papucs megmentése érdekében. – Üdvözlöm azt, hogy aggódó emberek próbálják meg felhívni a figyelmet a magyar értéktár részévé vált, Rátkai-féle kézzel varrott szegedi papucs sorsára. Ki kellene találni a papucskészítés finanszírozási hátterét. Szerintem a megye és Szeged összefogásával lehetne erre megoldást találni – mondta Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke.

A kedvezményes bérleti díjon felül mit tett a szegedi önkormányzat a Rátkai-féle papucsért? – kérdeztük Solymos László alpolgármestertől. – Az önkormányzat minden évben több százezer forintért vásárolt Sallayéktól „minipapucsot", amelyet – talán a városban egyedüliként – ajándékként adtunk a hozzánk látogató külföldi delegációk tagjainak. Az alapítvány az önkormányzat kulturális keretéből is kapott támogatást, a többségében városi tulajdonú Tourinform vitte a szegedi papucsot kiállításokra, a szegedi rendezvényeken pedig ingyen kaptak helyet és bemutatkozási lehetőséget.

A napokban gyertyagyújtást rendeztek a Kiss Ernő utcában. Bartha László volt szegedi polgármester, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke felajánlotta: külön bankszámlaszán pénzt gyűjtenek, hogy a műhely megmaradhasson. Információink szerint Sallayék nemcsak az Ifjúsági Háznak, hanem a NAV-nak is tartoznak, évek óta végrehajtás van ellenük folyamatban, és az adószámukat is felfüggesztették.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsa Sándor viszi a hírünket

Milyen szuveníreket visznek a megyéből, Vásárhelyről, Szentesről, Makóról és Csongrádról a turisták? Tovább olvasom