Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Csak stimulál a PANKKK

Szeged - Csongrád megyében a JATE-klub használja ki legjobban a PANKKK-ot, de most először szegedi zenekarnak is jut pénz. A megye hét szórakozóhelye több mint nyolcmillió forintot koncertezhet el, ami állítólag jónak számít. Hat szegedi és egy zsombói intézmény nyert támogatást.
Nyolcmillió-hatszázezer forint – nagyjából ennyiért koncertezik Ákos vagy az Alphaville. Az amatőr zenekarok koncerteztetésében azonban a hozzáértők szerint nagy pénznek számít nyolcmillió forint, vagyis az az összeg, amelyet a Csongrád megyei klubok összesen nyertek a PANKKK-on a 2007–2008-as szezonra.

Nagy pénz, hiszen például olyan befutott és divatos együttes, mint a Heaven Street Seven – információink szerint – 300-400 ezret kér egy fellépésért. A kezdők pedig annak is örülhetnek, ha egy szórakozóhely az útiköltségüket és néhány ezres fogyasztásukat állja. A klubok szívesebben kockáztatnak, ha nem csak az ő zsebükre megy, ezért több lehetőséget adnak a kezdőknek, ha a költségek felét a PANKKK, a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért fizeti. A klubkoncert-támogatás éppen erre való: a hazai fellépők díjának legfeljebb felére adható.

Ákos egymaga annyit kér egy koncertért, mint amennyit a PANKKK keretében a megyében szétoszthatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Ákos egymaga annyit kér egy koncertért, mint amennyit a PANKKK keretében a megyében szétoszthatnak. Fotó: Schmidt Andrea

– Karriert nálunk nem lehet nyerni. A program az életképes zenekaroknak ad kitörési pontokat, de a konkrét megvalósítás továbbra is az együttesek vagy szervezőik feladata. A koncepció úgy összegezhető, hogy a különféle támogatási programokkal az iparág több elemét próbáljuk stimulálni, így közép- és hosszabb távon kialakulhat egy életképes és önfenntartó zenei szcéna – magyarázta Berta András programkoordinátor.

A klubkoncert-támogatást 2005-ben Bozóki András akkori kulturális miniszter találta ki, a 2005–2006-os körben Csongrád megyében négyen – a JATE, a Port Royal, a Szegedi Ifjúsági Ház és a Millenniumi Klub – összesen több mint 7 millió forintot nyertek. 2006-ban hiányzott a kellő költségvetési háttér, de 2007 tavaszán kiírták az újabb kört. Újra indultak, és nyertek is a már felsoroltak, plusz csatlakozott a megyéből a szegedi Fészek Klub, a Garaboncziás, és egyedüli nem szegediként a zsombói József Attila Művelődési Ház.

A legtöbb pénzt Csongrád megyében a JATE-klub kapta, az első körben négymillió, a másodikban 3,5 millió forintot.


– Minden koncertre, amire csak lehet, felhasználjuk. A támogatással egyrészt spórolunk, másrészt több zenekart tudunk meghívni. Hetente átlagosan három koncertet rendezünk – mondta Csaba Levente. A klubvezető hozzátette: mivel a támogatás nem fedezi egy-egy este teljes költségét, nem minden szórakozóhely képes élni a program lehetőségeivel.

Real Lies a nyertesek között

A PANKKK-kal nemcsak klubok, de zenekarok is nyerhetnek támogatást. Csongrád megyeiek 2007-ben az első lemezes és tehetségkutató pályázaton nem nyertek, de idén igen! A PANKKK Retour csereprogramban ötven együttes párosával ad közös koncerteket egymás városában, a párok 60 ezer forintra pályázhattak. A szegedi Real Lies párja a budapesti Soundshine. Március 28-án a Garaboncziásban zenélnek. Mire elég harmincezer forint? – kérdeztük Váczi Balázst. A Real Lies énekes-gitárosa szerint nekik az is segítség, ha a támogatás a pesti koncert útiköltségét fedezi, mert akkor több pénzt tudnak a demójuk kiadására fordítani.

Olvasóink írták

  • 1. váczi balázs 2008. március 27. 22:35
    „Hali,
    Csak a teljesség kedvéért... a holnapi bulin a harmadik fellépő a Real Lies és Soundshine zenekarokon kívül a Dystopia lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számolatlanul megy a pénz a kedvencekre

Szeged - Az állatorvosi ellátás csak tetézi a költségeket, pedig több mint tízezerbe is kerülhet egy kutya havi betevője. Tovább olvasom