Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Csak szolgálaton kívül merülhetnek a tűzoltók

Víz alatti mentésben ma Magyarországon hivatalosan csak a fővárosi tűzoltók speciális mentési parancsnokságának Harcsa búvárszolgálata vehet részt. Bár a megyében is vannak búvárvizsgával rendelkező tűzoltók, ők kizárólag szolgálaton kívül merülhetnek.
A tragikus sorsú sándorfalvi kisfiú keresésében szegedi, szentesi és fővárosi búvárok vettek részt – mindannyian hivatásos tűzoltók. Elsőként egy szegedi, szolgálaton kívüli tűzoltó búvár kutatta át a csatornákat, majd szentesiek érkeztek. Mindannyian csak szolgálaton kívül merülhettek. Végül a kis testet a fővárosi Harcsa búvárszolgálat tagja találta meg az egyik halastóban. Bár a tűzoltók számos feladatot ellátnak, és közülük a megyében is sokan rendelkeznek búvárvizsgával, a víz alatti mentésben hivatalosan csak a Fővárosi Tűzoltóság Harcsa egysége vehet részt.

Tízen az egyesületben

– Szegeden működik egy olyan búváregyesület, amelynek tűzoltók is a tagjai. Nálunk mintegy tíz olyan tűzoltó szolgál, aki búvárvizsgával is rendelkezik – mondta Vida Sándor alezredes, a szegedi városi tűzoltóság parancsnokhelyettese. Mivel a parancsnokságnak búvárfelszerelése nincs, nem tudják megoldani, hogy a víz alatti mentést is ők lássák el. Viszont ha rendelkeznének az ehhez szükséges eszközökkel, akkor sem tudnának szolgálatban ilyen feladatokat ellátni, mert akkor nem lenne meg a létszám, ha jön egy tűzriasztás. Ezért Szegeden csak szabadnapos tűzoltók vehetnek részt víz alatti mentésben. Ők a saját, vagy a vízi mentő szakszolgálat felszerelését használják.

A Kurcából mentettek

Egy kicsit más a helyzet Szentesen, tudtuk meg Kajtár István tűzoltó parancsnoktól.
– Szentesen és környékén számos vizes élőhely van: a Tisza, a Kurca és a Kőrös. Több olyan balesetben dolgoztunk, ami akár tragédiával végződhetett volna. Például jó néhány évvel ezelőtt egy autó három utassal zuhant a Kurcába, és volt egy olyan eset is, amikor egy személygépkocsi a jég alá futott. Az autó utasai mindkét esetben ki tudtak szabadulni a járműből, mi viszont elgondolkodtunk azon: tudtunk volna segíteni, ha súlyosabb a helyzet? A tűzoltóságon belül búvárszolgálat felállítására nem volt és nincs pénzünk, viszont hét évvel ezelőtt Szirbik Imre polgármester támogatásával vásárolhattunk búvártechnikai felszereléseket.

A szentesi tűzoltóknál jelenleg kilencen rendelkeznek búvár vizsgával, köztük többen merülést is irányíthatnak. Mivel a jelenlegi szabályozás miatt a fővárosi Harcsa egység tagjain kívül más tűzoltók nem merülhetnek szolgálatban, a szentesiek egy sajátos megoldást választottak.

Életbiztosítás és túlóradíj

– A Magyar Búvárszövetség merülési szabályzatának megfelelően a búvárok – még ha hivatásos tűzoltókról is van szó – elkötelezettségükre való tekintettel végrehajthatják a merülési feladatot. A sándorfalvi kisfiú keresésében két kollégám vett részt. Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy a riasztás pillanatában felmentettem őket a szolgálat alól – magyarázta Kajtár István. A furcsa megoldásnak oka van: a szentesi tűzoltóság fizeti búvár képzettségű dolgozói után az extrém kategóriás, magas életbiztosítást, és ha úgy adódik, túlóradíjat is kapnak, ám a jogilag tisztázatlan helyzetben, ha a búvárral baleset történik, azért a tűzoltóság már nem vonható felelősségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom