Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Csak tarhonya legyen benne!

Sok tarhonya, finom ételkülönlegességek, tánc és zene. Családias hangulatba csöppent az, aki a hét végén ellátogatott a tápéi tarhonyafesztiválra.
Alig Használt Muffok Klubja – az egyetlen női trió lett az első helyezett: mókás nevével megnevette a közönséget. A nők igazi, paraszt módra elkészített tarhonyás krumplijukkal győztek. A harmadik díjas felsővárosi civil szervezet pedig füstölt sajtos tarhonyájának vegetáriánus változatával kápráztatta el a három tagból álló zsűrit. „Korgó gyomor" és „ne fürdjé' le" fantázianeveket viselő hármas nevének hallatán is kacagtak a vendégek.

Tálalásukkal és frappáns ötletekkel vették le a zsűri tagjait a lábukról – a jókedv, a vidámság nem volt ismeretlen vendég a szombaton megrendezett tápéi tarhonyafesztiválon.

A főszakácsokból és a kuktákból szerveződött háromfős csapatokat családtagokból, barátokból és munkatársakból álló szurkolóbrigádok segítették, krumplit és hagymát, zöldséget pucoltak. Mind együtt serénykedtek a tápéi művelődési ház udvarán felállított 16 bogrács körül.

Tápéi tarhonyás potyka

Miklós Mihály 61 éves cipész új találmányát, a tarhonyás potykát különdíjjal jutalmazta a zsűri. Az étel nem új keletű, régen a tápéi parasztemberek gyakran elkészítették, amikor gyékényszedés közben szinte tarhonyát ettek tarhonyával. A kihalászott pontyokkal tették változatosabbá a füstölt szalonnás, kolbászos tarhonyás ételt.  
– Sokan középiskolás korunk óta barátok vagyunk, és legtöbbünket a röplabda köt össze, még ma is egy csapatot alkotunk – lelkesedett Júlia, Edina, Sándor és Lajos – Arany János szegedi versenyző drukkercsapatának néhány tagja. A főszakács fehér kuktasapkájában kóstolgatta, kavargatta ételkölteményét. A Vajdaságból, Bácsgyulafalváról, Szentmihálytelekről, Petőfitelepről, Tápéról és Szegedről érkező versenyzőknek és drukkereiknek tíz órától délig volt lehetőségük elkészíteni ételcsodáikat.

A tálalást követően a zsűri értékelt: végigkóstolták a gusztusosabbnál gusztusosabb ételeket, amelyek elkészítéséhez mottót is költöttek: „Bármit főzhetsz, csak tarhonya legyen benne!"

– Külön pontoztuk a fantáziadús névválasztást, a tálalást, az ízt és az étel állagát. Végig nyomon követtük, mindenki betartja-e a higiéniai előírásokat – tudtuk meg a zsűri tagjaitól –Varga Mihály főszakácstól, a Favilla étterem tulajdonosától, Rapcsányi Ferenctől, a Hansági Alapítvány titkárától és Frank Sándortól, a zsűri elnökétől, aki a Fehérasztal Lovagrend alapító tagja és mesterszakács. A főszervező, Szalkai János, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnöke az első három helyezettnek a Bálint-féle kerámiadinasztia kézzel készített bográcsait adta át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom