Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csak vasárnapra oltották el a tüzet a szegedi gyufagyárban

Tizenkét órán át dolgoztak, csak vasárnapra virradóra, fél háromkor végeztek a tűzoltók a szegedi gyufagyárban, ahol szombaton délután gyulladt ki a készáruraktár. A kárbecslés és a tűz okának megállapítása még folyamatban van.
Hosszú sorban álló fecskendős autók, a légzőkészüléküket az udvaron cserélő, elcsigázott arcú tűzoltók, tejfehéren gomolygó füst. Ez a látvány tárult a szombat délutáni katasztrófaturisták elé a szegedi Bakay Nándor utcában. – A készáruraktár ég. Annak a vége a Vasas Szent Péter utca felé van, azért ömlik arra is a füst, mert nyilván oda érnek utoljára a tűzoltók – így az egyik jól értesült azok közül az emberek közül, akik a gyufagyári bejárattal szemközt, az autóbusz megállóban ácsorogva figyelték a fejleményeket.

– A tűzoltók réme a gyufagyári tűz – mondta a kibicek egyike, aki azt is tudni vélte, eddig csak a gyártó gépsoron támadtak tüzek, a raktárban még soha. – Ráadásul az most éppen dugig lehet – tódított egy nyugdíjas asszony, aki készséggel elmondta: korábban a gyár dolgozója volt, mostanában is jól informált, ezért tudja, hogy nyári szünet kezdődik éppen, két hétre bezárnak, ezért nyilván jól teletömték a készáruraktárt.

A Bakay Nándor utca felőli két kapun a biztonsági őrök még a madarakat se engedték át – kizárólag a tűzoltósági, a katasztrófavédelmi járműveket és 4 óra után egy mentőautót: információnk szerint szerencsétlenül lépett egy tűzoltó, kifordult a bokája.

Az egyetlen

A kimagasló technikai-műszaki színvonalúnak mondott szegedi üzem az utolsó működő gyufagyár Magyarországon. Nincs még egy éve, hogy a bezárástól mentették meg német üzletemberek: megvásárolták a svéd tulajdonostól, aki be akarta zárni. A gyár éves árbevétele hatmillió euró, a termékek 95 százalékát külföldön értékesítik.

A szegedi gyufagyár, hivatalos nevén Europe Match mintegy 600 négyzetméteres készáruraktárában szombaton délután 3 és 4 óra között gyulladt ki az ott felhalmozott gyufa és papír. A tűzoltók a rendkívül gyúlékony anyagok miatt a legmagasabb riasztási fokozatban vonultak ki, azaz az öt fecskendős autó mellett úgynevezett különleges gépjárműveket, vízszállító és műszaki mentőegységeket, összesen tíz járművet – Vásárhelyről és Makóról is jöttek –, 45 tűzoltót vezényeltek ki.
Vízzel és habbal oltottak – tudtuk meg a szegedi tűzoltóság ügyeletén. A megyei katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítőcsoportja is dolgozott, mert gyanítható volt, hogy a keletkezett rendkívül sűrű füstben veszélyes anyagok lehetnek. Tátrai János szóvivő tájékoztatása szerint méréseket végeztek a környező utcákban is, de ammóniát és kén-dioxidot csak a gyár területén mértek nagyobb koncentrációban. A környéken lakókat mindenesetre figyelmeztették, hogy az ablakokat a megült füst miatt tartsák zárva.

A tűz nem veszélyeztette a környékbeli ingatlanokat, amint a körbehatárolás megtörtént – mondta érdeklődésünkre tegnap Makula Gábor tűzoltó főhadnagy. Arra a kérdésre, hogy miért tartott délutántól az éjszaka közepéig a munkájuk, elmondta, hogy a raktárból minden maradék anyagot ki kellett pakolni és folyton locsolni, nehogy újra belobbanjon. Információnk szerint hatalmas papírgurigák felületei is égtek, az oltás után meg kellett bizonyosodni, nem parázslanak-e tovább.
– A tűzoltóknak végig légzőkészülékben kellett dolgozniuk, ez azt jelenti, hogy húsz percig volt elegendő levegőjük, azután váltaniuk kellett egymást – magyarázta a főhadnagy. Így is roppant megerőltető volt a 12 órán tartó locsolás és pakolás.

Szombaton délután a helyszínen kértük Török György termelési igazgatót, tájékoztasson, pontosan mi ég, és mekkorára saccolják a kárt, de a német tulajdonos engedélyének hiányában semmit nem mondhatott.
A kárbecslés még tart, akárcsak a tűz okának megállapítására a vizsgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi vasalóklub: van, aki forrón szereti

A vasaló mindent elsimít – állítják a Szegedi Extrémvasaló Klub tagjai, akik olyan helyeken… Tovább olvasom