Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Csaknem kétszáz előadó a SZIN négy napján

Szeged - Állj fűzfa alá – tanácsolta valaki fejfájás ellen, más tonikot vagy sört javasolt. A Szegedi Ifjúsági Napokon láttunk ál-nyílt törést, Mystery Gangre bulizó kisfiút, és valaki azt mondta: a modellalkatú fiúk mind szatírok.
– Mit mondtál?
– Hagyjuk, nem tudom megismételni. Korlátozzuk a kommunikációt a legszükségesebbre. Fáradt vagyok – a sokak fizikai állapotát jellemző beszélgetést a Szegedi Ifjúsági Napokon hallottuk csütörtök délután. A fesztiválozók regenerálódtak a 40 fokos forróságban, a medence tele volt fürdőruhás fiatalokkal. A vizet egyébként esténként leengedik, 22 óra után ebben már nem, csak a meleg vizesben áztathatják magukat a SZIN-esek.

Gyógyír a hőgutára

Az esélyegyenlőségi parkban néhány fiú hajtott felfelé kerekes székkel egy meredek pályán. Sokaknak már az indulás is nehéz volt, a szervezők kis rést hagytak két elem között – így életszerűbb. – Jó, hogy én felállhatok – szólt Balázs, amikor kiszállt a székből, aztán elmesélte: az előbb látott egy lányt, aki nyílt kéztöréssel sétálgatott. Ezt alig hittük, ezért a törött kezű lány keresésére indultunk. Kiderült: a Magyar Ifjúsági vöröskereszt tagja, törését egy másik vöröskeresztesnek köszönheti, a sérülés nem igazi, de élethű, és azért jó, mert aki látja, legközelebb az igazit is felismeri. A lányok büszkén közölték: fejlövést is tudnak. Vagy ettől, vagy a melegtől megfájdult az újságíró feje, ami örömhír, mert így megtudtuk, a SZIN-lakók mit ajánlanak ellene. Ezeket: állj fűzfa alá, igyál energiaitalt, kávét vagy sört, aludj egyet. A kommunizmus kocsma mixere tonikot javasolt a kinin miatt, de kevés gint is öntött a pohárba. Szakmai ártalom, muszáj koktélokat készítenie. Az egészségügyi részlegben egy szem Algopyrint kaptunk és egy tanácsot: igyunk sok vizet.

A méret a lényeg

A SZIN tíz helyszínén csaknem kétszáz előadó lép föl a négy nap alatt. A legnagyobb színpad a Borsodi, az alapszínpad 12 méter hosszú, 8 méter széles, 1,7 méter magas. A sátrak közül a Red Lounge a legnagyobb, 1400 négyzetméter. A koncertek mellett színházi előadások, éjszakai filmvetítések, napi fesztiválhíradók, jégpálya, sportversenyek várják a vendégeket. Húsz civil szervezet kapott helyet a fesztiválon, és a civil standon „laknak" a parlamentben képviselettel rendelkező pártok ifjúsági szervezetei is.

18 éven felülieknek


– Drága a sör és kevés a kaja – mondott véleményt kérésünkre Anikó az étel-ital kínálatról. Tényleg? – bizonytalanítottuk el fondorlatosan, mire visszakozott: sört nem is ivott, úgyhogy nem biztos, hogy drága – egyébként márkától függően háromszáz körül van egy korsó –, de az ételválaszték szerinte szegényes. Hamburger, hot-dog, pizza, fánk, sült kolbász, lángos, grillezett ez-az, de gasztronómiai csodák valóban nem történtek a Partfürdőn.

– Bemutatom Tündét, hiányos a szexuális élete – hozta össze ismerőseit Zoli, aki később ezt a bölcsességét osztotta meg velünk: a modellalkatú fiúk mind szatírok. Ő persze nem tartozott közéjük. Mármint a modellalkatúak közé.

A nagyszínpadon a Depresszió zenélt, mi pedig beültünk a Red Lounge sátorba – belépés csak nagykorúaknak, de nem azért, mert orgiákat tartanak, hanem mert egy cigarettamárka szponzorálja –, amely a fellépő zenekarokon kívül még ezt is tudja: internet, sminkes, fodrász – utóbbi kettőt folyamatosan dolgoztatták a fesztiválozó lányok. A lounge-ban a Balkan Fanatik lépett fel, az egyedem begyedem, a fuck és a betyár jól megfér az elektronikus zenét a népzenével egyesítő banda szövegeiben.

A Mystery Gangen bulizott a kétéves Zsombor, rocker fiúk biztatták: „nyomjad kiscsávó!"

Az év legjobb koncertje volt

Az este legfontosabb fellépője, a Tankcsapda időben, kicsivel 23 óra előtt kezdett.

– Lukács tizennyolc éve ugyanúgy áll a színpadon – állapította meg kollégám, valaki pedig észrevette: ha a frontember énekel, mindig fújja a haját a szél. – Jó dolog a Tisza partján játszani, köszönjük a meghívást – mondta az énekes. Előadták a régi klasszikusokat – A legjobb méreg, Johnny a mocsokban, Baj van! Gyűrd össze a lepedőt – és újabbakat is – Füst és lábdob, California über alles.

Egy fesztiválozó a koncert végén így beszélt: „fantasztikus, hihetetlen volt a Csapda, régen volt ilyen élményem fesztiválon. Ki merem jelenteni, hogy számomra az év legjobb koncertje volt."

Ficam, darázscsípés, részegség

– Az idei SZIN-en eddig átlagos a betegforgalmunk, nagyjából száz-százötven esetben kellett különféle ellátásban részesíteni a rendezvény vendégeit – mondta el az ifjúsági napok egészségügyi biztosítást három éve végző SOS 24 szolgáltató cég vezetője. Mint Tanács Gábortól megtudtuk, péntek délelőttig csak kisebb, fesztiválokon átlagosnak számító panaszokkal keresték fel a szakembereket. A fülledt rekordhőségben sokan fejfájás, hőkimerülés miatt kértek segítséget, mások ficamok, törések, erős részegség miatt szorultak ellátásra.

Előfordult két epilepsziás rosszullét, és meglepően sok fiatal jött darázscsípéssel is az egészségügyi bázisra. Kórházi ellátásra péntekig még senki sem szorult. A szegedi fesztiválon – a teherporta mellett – folymatosan készenlétben áll egy felszerelt esetkocsi, rajta szakszemélyzet: mentőtiszt, ápoló és gépkocsivezető. Emellett kora délutántól a főbejáratnál is egy orvos és egy ápoló látja el a rászorulókat, este pedig „mobil egységet" is bevetnek: két szakember a tömegben legpraktikusabb járművel, biciklivel járőrözik. Ők akkor avatkoznak be, ha valakiről látszik, hogy már képtelen eljutni az egészségügyi bázisig, például a földön fekszik magatehetetlenül. Csúcsidőben egyszerre 10-12 szakember van szolgálatban a folyóparti fesztiválon.

Link: a SZIN programja

Link: További SZIN-képek honlapunk Fotócentrumában a Fotóriport és a Partyfotó szekcióban

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom