Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Családi szabadidőpark épülhet a Partfürdőből

Szeged - Strandnak már nem jó, de szabadidőparkként még népszerű lehet a szegedi Partfürdő. Az önkormányzat kérésére a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. gondolkodik arról, hogy milyen programok lehetnének a korszerűtlen fürdő helyén.
Nem akarja kihasználatlanul hagyni, de strandként sem kívánja üzemeltetni az önkormányzat a Partfürdőt, ezért fölkérte a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t, hogy találjon a területnek új funkciót. A cég a Szegedi Fürdők Kft.-vel egyeztetve gondolkodik, döntés – Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester tájékoztatása szerint – nagyjából áprilisban várható. Ekkor dől el az is, hogy az IH átveszi-e a Partfürdőt a fürdővállalattól.

A tervek szerint már idén nyáron közösségi, családi rendezvénytér lesz a korszerűtlen strandból. Fotó: Segesvári Csaba

A Tisza-parti medencék közül már csak a gyógyvizesben lehet fürödni, a többi – vízforgató hiányában – nem használható. Vízforgatót venni a folyó közelsége miatt nem gazdaságos, egyetlen medence miatt azonban nem éri meg az árteret strandként működtetni. Pazarlás viszont kihasználatlanul hagyni a Tisza és a belváros közelében fekvő területet.

A Gyöngye marad

A magánkézben lévő Tisza Gyöngyével nem tervez a városvezetés, azt nem akarja visszavásárolni – válaszolta kérdésünkre a gazdasági alpolgármester. A Part- és a Ligetfürdő között egyébként is megszűnik az átjárás, a Gyöngye egyiket sem zavarja.

Az új funkció kidolgozása meghaladja a fürdő kft. tevékenységi körét, de profilba vág az IH-nál. A tervek szerint már idén nyáron közösségi, családi rendezvénytér lesz a korszerűtlen strandból. Óriási átépítésről nincs szó, úgy tudjuk, nem töltenék fel például a medencéket, inkább rendezvényhelyszínként számolnak velük. (A Szegedi Ifjúsági Napokon is koncerteket rendeznek bennük).

– Fantázia kérdése – fogalmazott Szentgyörgyi Pál, amikor az eljövendő programokról kérdeztük. Lapunk értesülései szerint felmerült a nappali nyári gyermektábor ötlete, de kemping, kisebb sportpálya és napozó, esetleg büfék és teraszok sora, vagy ezek mindegyike is jól mutatna a Partfürdőn, ami továbbra is a SZIN helyszíne lenne. Ha úgy dönt az önkormányzat, akkor a nyár végi fesztivál előtt, júliusban és augusztusban kisebb koncerteket is rendeznének a területen.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. ivcsek 2008. február 08. 07:53
  „Mivel meggyőződésem, hogy amennyiben a Partfürdő elveszíti kigyerekes, nyugdíjas fürdő (+SZIN, néhány IDŐSZAKIrendezvény) katrakterét, akkor ez következik: (javaslom megtekintésre a következő topicokat, milyen viták elé nézünk ez esetben)
  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/a_csongradi_koros-torokban_ejfelig_tarthat_a_buli/2042042/
  http://csongrad.viho.hu/node/206#comment-801”
 • 30. macrom 2008. február 08. 00:06
  „Ugyan már emberek, ne legyetek naivak. Ez a város nem arról híres, hogy amit elterveznek az meg is valósul. Biztosan lesz valamiféle változás, de az álmodozás pénz nélkül pusztán illuzió!!
  Ne legyen igazam de készülnek majd látványtervek jó magyar forintért, és persze jól majd pár ember, de ennyi semmi több. A tervek mennek a fiókba a világ utcája mellé:(”
 • 29. egal 2008. február 07. 21:20
  „Kisebb koncerteket...,ja. Pl.?”
 • 28. ltammy 2008. február 07. 19:47
  „Maradjon ugy ahogy van és lehetne egy igazi retroparkot létrehozni, persze nem is kell hiszen van. Szeretnénk a kommunizmus szellemét messzire űzni ugyan, bár látni még nagyon sokan ragaszkodnak a szocreálhoz.Drága parkot semmi esetre sem kérünk, de azért lehetne ennek a városszívében található förmedvény teljes eltüntetését kérni.
  Aztán nehogy a fel-és megháborodott még élő bungalótulajdonos kövületek Brüccellel meg diktatúrával fenyegessenek:))”
 • 27. ivcsek 2008. február 07. 19:15
  „turulpálya, homokos...
  ugyan hányan ismerik, játszák ezt a nagyszerű szegedi sportágat:(
  & a pancsizás, hűsölés (nem napozás!) gyermeki művészetét hol adjuk át porontyainknak, ha nem az erre legalkalmasabb Partfürdőn:)”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2008. február 07. 18:51
  „"Fel építjük, helyreállítjuk az adófizető pénzéből, néhány hétig használható, aztán jövő évben újrakezdjük."

  1. Nem viszi el minden évben.
  2. Nem néhány hétig használható.
  3. Jó lenne tudni, milyen összegekről van szó, de az biztos, hogy egy vízforgatós medencét nem ugyanannyi helyreállítani, mint egy homokos turulpályát...”
 • 25. dorevi 2008. február 07. 18:02
  „Partfürdő, vagy szabadidőpark oly mindegy.

  Bármikor elviheti az árvíz.

  Fel építjük, helyreállítjuk az adófizető pénzéből, néhány hétig használható, aztán jövő évben újrakezdjük.

  Tisztelt Önkormányzati Vezetés! Szabad ezt csinálni??”
 • 24. suhym 2008. február 07. 17:15
  „Te vagy a miniszterelnök inkognítóban?:))”
 • 23. Reklám Áron 2008. február 07. 17:00
  „ja: ezt el*urtam:)”
 • 22. TELSTAR 2008. február 07. 16:58
  „Ötleteim:

  1. kezdettől bűnronda Tiszagyöngye-szörnyépület ledúrása
  2. düledező kabinok dettó,
  3. szocreál hétvégiházakat kitatarozni, amelyiket nem lehet: l. fent
  4. mobil vízforgatókat a medencékbe
  5. ha ez nem kivitelezhető, akkor felszámolni őket? (egy medence víz nélkül = csődör a micsodája nélkül)
  6. legyen újra PARTfürdő! Évtizedekig lehetett a Tiszában fürdeni, most miért nem?? Mostmár a szennyvíz is a város alatt ömlik a folyóba...lehetne ismét homokkal borítani a partot, kibójázni a fürdőterületet, stúdiót üzemeltetni, kulturált büfésort kialakítani, stb., stb.”
 • 21. karlvonbanhoff 2008. február 07. 16:38
  „Csak úgy mellékesen kérdezném mit takar a link a nicked mellett? Mert nálam legalábbis az az üzenet jön,hogy a Firefox nem találja a megadott helyen.”
 • 20. karlvonbanhoff 2008. február 07. 16:35
  „Abban igaza van Áron barátunknak,hogy fenáll a veszélye,hogy a büfések fognak uralkodni a végén.Nagyon jó eset a csongrádi,nyaraló és fürdőtelepnek indult a végén meg egy 0-24 ig nyitvatartó kocsmatelep lett.Akinek meg ott volt az üdülője az mindent tud csak nem pihenni,meg jól érezni magát.Azt hiszem itt is fel fog jajdulni a város ha egész éjjel megy a disco /lásd a lapos esetét/.Az jó,hogy valamit kezdeni akarnak a partfürdővel,de affelől kétségeim vannak,hogy a szirénhangoknak némely önkori alkalmazottak ellent tudnak e állni.”
 • 19. Reklám Áron 2008. február 07. 16:25
  „Az igaz, hogy a partfürdő, nem nevezhető kihasználtnak, különösen, hogy a medencék is szárazon ásítoznak. A park azonban szép, és csendes, zöld sziget, nem hallik oda a város zaja. De a gyerekes szülőknek, kisgyerekeikkel a legjobb megoldás. Nem kell attól tartani, hogy valaki ráugrik a kölökre... Itt kempingezni, meg igazi kuriózum: a belvárosban, folyóparton, karnyújtásnyira a medencéktől. Az egyre forróbb nyarakon a fák árnyéka megfizethetetlen.
  Elfogadom, hogy gazdaságtalan a medencék üzemeltetése, de lassan már élni is gazdaságtalan:(
  Az igazán pihenni vágyók, kisgyerekesek, nyugdíjasok, igenis megérdemlik, hogy legyen egy saját helyük. Azt gondolom, hogy a városnak ki kell tudnia gazdálkodnia ezt. Megérdemlik az itt lakók.
  Az azonban kétségtelen, hogy egyszerűbb néhány haver büfésnek 10 évre kiadni a büféket, városi támogatású programokat szervezni nekik, hogy jöjjön a nép. Tényleg az van, hogy a pénz beszél a kutya ugat? A csongrádi körös-torokban is...
  De nem folytatom, mert minek. A buliturizmus nem hoz minőségi látogatót a városba. A minőségért küzdeni kell és áldozni. (Lásd Siófok, konta Balatonfüred: én legalább is Füreden élnék kedvem szerint.) Sok jó program kell, akár minden második hétvégén, de a többin lehessen már szellősen pihizni, pancsizni.... Mert ezt megérdemeljük. Szóval tőlem lehet ott ,,szabadidőpark" de cserébe minden második hétvégén a medencékben legyen víz!”
 • 18. maci52 2008. február 07. 16:20
  „Ez érdekes,gyermekkorunkban jó volt stradnak,hétvégeken családok,brigádok kajálták az otthonról hozott,korán megfőtt ebédet,az idősek söröztek,bokáig ért a homok,a Tiszában is lehetett fürödni,a hangszóróból szólt a Pancsoló kislány.Igaz hogy sokan néplavórnak hívták,de akkor még Szeged fürdőváros volt.”
 • 17. Pálmonostory Anna 2008. február 07. 14:53
  „Egyetértek Gergővel - "piszkoskodás" helyett legalább arra vegyétek a fáradtságot hogy jó ötleteket mondjatok, mire volna ott még szükség, mi az aminek például ti örülnétek ott. Lehetett volna előre is egyeztetni az emberekkel a park sorsáról, lehetett volna népszavazás is róla, nyilvános ötletbörze de csodálkoznék ha az emberek a Tisza parti parkot nem családi-közösségi szabadidős parkként szeretnék viszontlátni. Reklám Áron: neked pl. mi a javaslatod, mi legyen ott? Most már kíváncsi vagyok az ötleteidre.”
 • 16. Gergő 2008. február 07. 13:20
  „Minek nektek ebben a városban élni, ha semmi sem jó? Utazzatok át a keleti országrészre, mondjuk Békés Megyébe, ott fogtok találni néhány olyan falvat, kisvárost, ahol a 60-70 évvel ezelőtti állapotok uralkodnak. Még hogy maradjon a partfürdő így ahogy van?! Számomra ez a felháborító, hogy olyan városban élek, ahol még mindig vannak irígy, "betkokosodott", rosszindulatú emberek, akik minden jobbító, fejlesztő szándéknak ellenállnak. Jut eszembe: akkor minek csináltatták meg a Kárász utcát például?! Jó volt az őgy ahogy volt nem igaz? Igaz hogy néhány bokatöréssel meg lehetett úszni, egy téli sétát, de sokkal szebb volt az úgy... Menketek le a partfürdőre ma. Mit láttok? Egy 70-es évekbéli, lepusztult, agyonkókányolt, parknak csak részben mondható, poros területet. Kötelező már végre ezzel is foglalkozni, támogatom a kezdeményeztést a többi 120 ezer szegedivel együtt.”
 • 15. Laca 2008. február 07. 13:01
  „Úristen ....Mekkora kamu ez már megint.........Ennek sem lesz jó vége..”
 • 14. 1245 2008. február 07. 12:17
  „Most sincs napirenden , hogy a SZIN elköltözzön a belvárosból?”
 • 13. Reklám Áron 2008. február 07. 11:18
  „Focipálya, volt ligetvendéglő mellett (elhanyagolt 10 éve!), közwc van elhanyagolt (20! éve),
  Büfé, étterem van (elhanyagolt 20 éve), van Újszegedi szabadtéri büfé: városi tulajdonban, kiadva vállalkozónak...
  Pin-pong nincs, napozás, van, illik, amióta a külföldi diákok bevezették a napozást a Széchenyi téren, mindenütt mindent lehet:)

  Csak az nem tetszik, hogy ők kitalálják, mi legyen, mert nekünk az jó. Leszakadna a derekuk, ha megkérdeznék, mit szeretnénk? A városi vagyon közös tulajdon még attól, hogy ők tulajdonosként viselkednek. (Vagy csak szigorúan 4 évente van beleszólási lehetőségünk?)”
 • 12. ivcseknek 2008. február 07. 10:30
  „Ivcsek: a Liget rendezvénypark és a volt vidámpark is az de ott speciel senki nem szokott / nem illik napozni, nem lehet hol focizni mert a fű a park része és nem sportpálya, nincs tollaspálya, nincs ping-pong asztal, nincs büfé, nincs WC, stb.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejlon, tálca és vödör védi a Feszty-körképet

Ópusztaszer - Kétszázmillió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújítására, de sürgősen: most már ezt mondja a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora is. Tovább olvasom