Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Családi tragédiát is okozhatott volna a gaz

Szeged - Az út menti olajfáktól nem látta a sofőr az érkező vonatot – állítja Palócz Gábor. A férfi családja a múlt héten szenvedett balesetet az Új Élet utcában, kihajtottak a vonat elé. A kilátást akadályozó gazt a MÁV másnapra levágatta. A közlekedési szakjogász szerint kártérítési felelőssége lehet a vasúttársaságnak.
Macskaköves út vezet a szentmihálytelki Új Élet utcában a vasúti töltés felé: az andráskereszttel és „Állj! Elsőbbségadás kötelező", azaz stoptáblával védett átjáróban múlt kedden autó és vonat ütközött. A kocsiban egy háromgyerekes család utazott, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.

Favágók

Megkérdeztük a MÁV sajtóosztályát, miért csak a baleset után vágták ki az olajfákat, illetve hogy a növényzetnek volt-e szerepe a balesetben. Lapzártánkig nem kaptunk választ.
– A szóvivői állítások szerint csak a sofőr tehető felelőssé a balesetért. Ez felzaklatta a családunkat – írta elektronikus levélben Palócz Gábor. A szegedi férfi azért fordult lapunkhoz, hogy elmondja, a helyszínelők figyelmen kívül hagytak egy nagyon fontos tényt.

A családfő szerint ha az autós szabályosan, a stoptábla vonalában megáll, akkor az átjáróból a vonatot nem látja. Legalábbis a baleset idején ez volt a helyzet. – A Röszke felől érkező szerelvényt a hatalmasra nőtt olajfák takarták, a vasúti pálya csak onnan látható, ahol a baleset bekövetkezett. A felelősséget a MÁV elhárította, ezért úgy gondoltuk, hogy készítünk az átjáróról egy hiteles videót, és azt nyilvánosságra hozzuk. Meglepő módon a baleset másnapján már korán reggel nekiláttak az olajfák irtásának. Valóban csak a sofőr felelős a történtekért? – kérdezte Palócz Gábor. 

A helyszínen még mindig ott hever az autó rendszámtáblája, de a kilátást már nem zavarja semmi. A szerző felvétele
A helyszínen még mindig ott hever az autó rendszámtáblája, de a kilátást már nem zavarja semmi. A szerző felvétele

Hétfőn elmentünk az Új Élet utcába. A helyszínen még mindig ott hever az autó kitört lámpája, a hátramaradt rendszámtábla. Jól látszik, a kilátást takaró olajfákat több mint 20 méter hosszan, a vasúti töltéssel párhuzamosan kivágták, az ágak a töltés oldalában száradnak. A gazt nemcsak Röszke, hanem Szeged felé is ritkították. – Ember nagyságú volt – mondta egy kerékpáros nő, aki az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezetbe tartott.

– A kötöttpályán közlekedőnek feltétlen elsőbbsége van, így a közlekedési büntetőjogi felelősség az autósé. A vasút is hibázott, azzal, hogy az űrszelvényben, a pálya mellett a zavaró, takaró gazt nem vágta le. Úgy gondolom, ezért a vasútnak a karbantartás elmulasztása miatt kártérítési felelőssége van – mondta Janklovics Ádám, a Székely Ügyvédi Iroda közlekedési szakjogásza. A konkrét esettel kapcsolatban megjegyezte, beláthatatlan átkelőnél érdemes egy külső segítőt megkérni, hogy nézze meg, jön-e a vonat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esővel tarkított, változékony idő várható

Még ha éppen nem is esik az eső, legyen kéznél az esernyője! A változékony időjárás a hét végéig megmarad. Tovább olvasom