Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Családi vállalkozásban kapják el a határsértőket

Domaszék, Röszke - Illegális határsértők lebuktatása miatt kapott jutalmat a rendőrségtől a domaszéki Pásztorné Varga Zsuzsanna. Az asszony apja is rendőr volt, fia 13 éve vigyázza a röszkei zöldhatár nyugalmát. Bartók László 3 éve egy Tiszába ugrott férfit mentett ki a folyóból – bátorság érdemjelet kapott a minisztertől.
Ajándékutalvánnyal és egy szál virággal köszönte meg a napokban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a domaszéki Pásztorné Varga Zsuzsanna segítségét. A női szabóként végzett asszony nem a 2010-es rendőrruha-kollekció kialakításában szerzett elévülhetetlen érdemet – a segítségével kaptak el 4 koszovói illegális határsértőt a határrendészek. A nőnek volt honnan örökölnie a zsaruvért: apja nyugalmazott rendőr ezredes, fia, Bartók László pedig 13 éve járőrözik szolgálati részlegvezetőként a röszkei zöldhatárban: számon sem tudja tartani, hogy kollégáival eddig már hány határsértőt fülelt le.

– Az udvaron voltam, amikor észrevettem, hogy nem messze tőlünk 4 idegen ballag tétovázva. Ezek nem idevalósiak – gondoltam, és mindjárt hívtam a fiamat: gyanús alakok járnak errefelé – mesélte Zsuzsa, aki a telefonhívás után is szemmel tartotta a hátizsákos figurákat. – Megállítottak egy autót, és beszéltek a sofőrrel. A kocsi ezután felém kanyarodott, amit én is leintettem. A vezető azt mondta, hogy valószínűleg albánok lehettek az idegenek, akik taxit kerestek, és azt sem tudták, hogy milyen országban vannak. Felálltam egy székre, hogy ne veszítsem szem elől a határsértőket, a rendőröket pedig folyamatos telefonkapcsolat segítségével vezettem a nyomukra. Ezért jutalmaztak meg – mondta az asszony, aki azóta is őrzi-vigyázza a domaszéki határ nyugalmát. Újabb határsértőre ugyan nem akadt, ám fia barátnője a röszkei buszon két másik illegális bevándorlót buktatott le.

Pásztorné Varga Zsuzsanna és Bartók László: anya és fia a köz szolgálatában. Fotó: Veréb Simon
Pásztorné Varga Zsuzsanna és Bartók László: anya és fia a köz szolgálatában.
Fotó: Veréb Simon

Zsuzsa máskor is nagy segítségére volt a rendőröknek. – A Szabadkai úti Pick gyár előtt történt egy cserbenhagyásos baleset, ahol egy zebrán átkelő diákot ütött el egy kikindai rendszámú autó. A sofőr megállt, de utána segítségnyújtás nélkül elhajtott a határ felé. Nagy volt a riadalom, szirénázva jött a mentő és a rendőr, miközben az elütött fiú diáktársai egymást kérdezgették, hogy tudja-e valaki az elhajtott kocsi rendszámát. Odamentem a járőrhöz, és megmondtam neki a kocsi rendszámát, és azt, hogy a határ felé hajtott. Mire a következő busszal kiértem Röszkére, már el is kapták a cserbenhagyót – magyarázta a nő.

A családban nem Zsuzsáé az első rendőrségi elismerés. Bartók Lászlót 3 éve az akkori rendészeti és igazságügyi miniszter tüntette ki. – A Tiszán járőröztünk a rendőrségi hajóval; a folyóból egy idős mihálytelki férfit mentettünk ki, aki a Belvárosi hídról ugrott le. Az idős
ember tudomásom szerint még ma is él – mesélte Bartók László, aki az életmentésért bátorság érdemjelet vehetett át.

Olvasóink írták

 • 5. Zidane 2010. május 03. 16:42
  „Különben gratulálok a családnak!!!”
 • 4. Zidane 2010. május 03. 16:41
  „Reklám helye: Ásotthalmon is fogtak szombaton Négy határsértőt, két Polgárör és a Határ rendészet emberei azt miért nem reklámozzák?”
 • 3. E! 2010. május 03. 15:52
  „Gratulálok!”
 • 2. benq 2010. május 03. 13:25
  „de volna náluk eredményesebb is mondjuk a busz sofőrök......
  de azért minden elismerésem a családnak..”
 • 1. YoDa 2010. május 03. 11:16
  „Nagy respekt Nekik! További sikereket...!!!

  Nem sok ember van, aki a számára gyanús alakok mozgási irányát egy székről figyelné... Abból is kevés akad, aki egy fuldokló után ugrana az örvényekkel teli Tiszába....

  Jár nekik minden...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden héten vásár

Aki akar, minden hétvégén talál Csongrád megyében bolhapiacot vagy kirakodóvásárt. A legerősebb a hónap harmadik szombatja. Tovább olvasom