Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Csanádpalota a fejlődő, szerethető falu

Csanádpalota - A megye délkeleti határszéléhez közeli Csanádpalota hatszáz esztendős múltjára büszke nagyközség. Történelme során többször újjátelepült, helye is változott – feldúlta a török, pusztították természeti csapások. A falu múltjáról, jelenéről és jövőjéről Kovács Sándor polgármesterrel beszélgettünk.
Az egykor Csanád vármegyei település nevét egyik földesurának díszes udvarházáról kapta. Csanádpalotának ma 3330 lakosa van – tudtuk meg a polgármestertől, Kovács Sándortól (képünkön). A falunak egyébként valaha sok szlovák lakója volt – ma már csak néhány. A helyi hagyományokat két honismereti kör, egy népdalkör, s az első magyar színigazgató, Kelemen László nevét viselő színjátszó kör ápolja.

Csanádpalota kincsei

Csanádpalota igen gazdag látnivalókban. A sétát érdemes a főtéren kezdeni: itt áll az 1773-ban épült barokk templom – amelynek Kálmány Lajos néprajzkutató volt a legnevesebb plébánosa –, illetve a tizenkilencedik századi emeletes községháza – ilyen méltóságteljes hivatali épület nincs még egy a térségben. A központban szép park és játszótér kínál kikapcsolódást, valamint egy régi hangulatos vendéglő, a Fényes várja a vendégeket. Érdemes megnézni a kemencével is rendelkező tájházat, a színház szerelmesei pedig ráadásként az első magyar színigazgató, Kelemen László szobrát és nyughelyét is megtekinthetik. Aki az aktív pihenést részesíti előnyben, felkeresheti a halastavat vagy a lovaspályát – aki viszont egy népes falusi piacra kíváncsi, ilyet is talál, méghozzá kedden és szombaton.

Ami a falu jelenét illeti, a gondok hasonlóak, mint a környező településeken. A rendszerváltás idején sokan kiszorultak a mezőgazdaságból, megszűnt több termelő vállalkozás, ma lényegében csak szolgáltató, vendéglátással és kereskedelemmel foglalkozó cégek működnek Csanádpalotán. A legnagyobb munkaadó az önkormányzat, a munkanélküliség nyolc százalék körüli. A falu anyagi helyzete sem különbözik sokban a kistérségben lévő többitől: az éves költségvetés hatszázmilliós, tavaly tizenötmilliós hitellel zárták az évet. Idén sem lesz lényegesen könnyebb, bár az önkormányzat komoly ésszerűsítésbe fogott.

Azért a falu a nehézségek ellenére is szépen fejlődik: a vendég rendezett, virágos főteret, szép középületeket lát. Mint megtudtuk, idén átadtak egy új, négymilliós beruházásból épült játszóteret és felújítottak hat utcát, összesen 2,3 kilométernyi utat, amihez a lakosság is komolyan hozzájárult. Sikerült megszépíteni a polgármesteri hivatal épületének homlokzatát, korszerűsítették az orvosi rendelőt, a bölcsőde felújítása pedig épp a napokban fejeződik be. A főtéren új parkolókat alakítottak ki, emellett közmunkások alkalmazásával gondoskodott az önkormányzat hét kilométernyi vízelvezető árok rendbe tételéről, tisztításáról.

És hogy milyen lesz a jövő? A polgármester egyrészt szeretné a jelenlegi tíz helyett három épületbe telepíteni, megújítani a falu oktatási intézményeit, ugyanakkor megtette Csanádpalota az első lépéseket a szennyvízcsatornázás felé is. A jövő év mindenképpen a vállalkozások éve lesz: pályázati lehetőségek révén szeretnének segíteni abban, hogy megerősödjenek a helybeli cégek, emellett bíznak abban, hogy sikerül a faluba csábítani olyan befektetőt, aki hajlandó zöldmezős beruházással valamilyen termelő tevékenységet folytató üzemet létesíteni. Csanádpalota ebből a szempontból rövidesen felértékelődik, hiszen mellette két és fél kilométerre fut majd az M43-as autópálya. Ám ami Kovács Sándor szerint még ennél is fontosabb: Csanádpalota egyre inkább szerethető település, az emberek odafigyelnek egymásra, készek összefogni, amit jelez a civil élet megpezsdülése is.

Csanádpalotán jártunk

Megyejáró körútunkat kedden Csanádpalotán folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a községházán. Az újságkészítésről, a lapunk által szervezett programokról és akciókról beszélgettünk.

A csanádpalotai találkozót a falu polgármestere nyitotta meg. Kovács Sándor köszöntője után Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes lapunkról, Németh Ildikó marketingvezető pedig kiadónk játékairól, akcióiról és programjairól beszélt. Örömmel hallottuk, hogy a palotaiak nagyon szeretik lapunkat, és hogy nemcsak az újságot, de helyi terjesztőnket, Bán Lászlónét is dicsérték. Mit szeretnek a palotaiak? Süszler Istvánné, aki lapunk internetes változatát is olvassa, a legjobban a Délmadarat, Kovács József pedig a sportot, bár a meccstudósításokból olykor hiányolja a nézőszámot. Többen elmondták: az idősebbek kedvéért jó lenne, ha nagyobb, olvashatóbb betűkkel készülne az újság. Ezt a kérést hamarosan teljesítjük.  A közös este végén a hagyományoknak megfelelően játszottunk és ajándékokat sorsoltunk ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esetszámhoz kötnék a mellrákműtéti ellátást

Szeged - Jövőre a szaktárca tervei szerint már csak ott végezhetnek daganatos emlőműtéteket, ahol… Tovább olvasom