Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Csányi Sándor : a legkívánatosabb celeb

Amiben van szív – ezeket a filmeket nézi, és ezekben játszik szívesen Csányi Sándor. Az S. O. S. szerelem!-ben megrendelésre csábító színész elmondta: a forgatás számára adrenalinnövelő. Ilyenkor csak a szerepének él, egyebekben teljesen hasznavehetetlen.
Csányi Sándor: A magyar filmszakma széttartó. Fotó: Schmidt Andrea
Bajosan megközelíthető hölgyek meghódítását vállalja tehetős, ám tehetetlen férfiak számára Csányi Sándor cége az S. O. S szerelem! című magyar vígjátékban. A főszereplőt a szegedi bemutató előtt arról kérdeztük, a valóságban el lehet-e csábítani valakit más számára?

Ezek a játékszabályok...

– Erre kicsi az esély, de jó játéklehetőség van a témában. Láttunk már olyan filmet, ami úgy kezdődött, hogy „egy messzi-messzi galaxisban", és az sem volt egy rossz alkotás. Ilyenkor az ember hátradől, és azt mondja: most ez van, ezek a játékszabályok. Mi van akkor, ha valaki tehetséges, de nincs megáldva előnyös külsővel? A Cyrano is erről szól. Nem hiszem, hogy a film miatt alakulna ilyen cég, de például Angliában működik olyan, ami alibit szolgáltat.

A filmben Fenyő Ivánnal versenyez Ulmann Mónika szerelméért, az életben – kérdezzük – kié lenne a lány? Természetesen az enyém – válaszolja, ami nem is nagyképű kijelentés attól, aki a Velvet internetes újság szavazásán az első fordulóban a legkívánatosabb magyar celeb címet érdemelte ki.

– Egy darabig örültem, de amikor láttam, hogy Győzikét meg Fekete Pákót győztem le, akkor már nem voltam annyira büszke – közli félmosollyal. Szerinte ez a játék egy másfajta visszajelzés, ami azért a színészettől sem választható el. Ha „olyan tehetségtelen lenne, mint a föld", akkor nem szavaztak volna rá.

Drukkoljanak egymás filmjének

A magyar filmszakma széttartó – közli a színész, aki mégis megkérte Goda Krisztát (A Csak szex és a Szabadság, szerelem rendezőjét ), hogy mondjon véleményt az S. O. S.-ről. Sas Tamás rendező nem bánta, sőt elfogadott néhányat kollégája javaslatai közül. „Jó lenne ha a rendezők drukkolnának egymás filmjének. Ha a Lorára sokan mennek, akkor a következő magyar filmre is többen beülnek" – mondja Csányi.

– De a kettő nem függ össze szorosan. Láttam már olyan színésznőket, akik a kanyarban sincsenek, tehetségetlenek, de annyira jó nők, hogy imádom őket nézni. Sharon Stone-t például nem tartom borzalmasan tehetségesnek, de bármikor szívesen megnézem.

A magyarok pedig Csányit, illetve általában a hazai filmet nézik meg szívesen. A közönségfilm sikeréről a színész így beszél: Magyarországon a Sose halunk meg környékén lett elfogadott a közönségfilm. Ezekben az alkotók egy viszonylag egyszerű történetet akartak elmesélni, a szórakoztatás volt az elsődleges cél. A szabályok azonban nagyon komolyak, például több snittet kell használni, mint az úgynevezett művészfilmekben. A mostani egy jó időszak, egyre többen foglalkoznak ezzel és egyre inkább értenek is hozzá. Csányi szerint egyébként egy jó magyar film többet ér egy jó amerikainál. „Nyilván a csehek meg jobban szeretik a cseh filmeket, mert azok az ő színészeikkel, a számukra ismerős helyszínekkel, róluk szólnak."

„Szerencsém van"

A jó magyar mozira persze nincs recept, valami bejön más pedig nem. Csányi filmjei, a Kontroll, a Csak szex és más semmi, az Állítsátok meg Terézanyut, a Szabadság, szerelem mind a legnézettebb filmek közé tartoznak. Szerencsém van – mondja, majd hozzáteszi: a Rokonok is ebből a sorból való. „Ha úgy nézzük, művészfilm, bár Szabó István mindig azt mondja, hogy közönségfilmet akar csinálni. Azt is csinál, csak valamivel elgondolkodtatóbbat, mint a vígjátékok."

„Bogi, seggbe rúglak"

Filmbeli kislányáról, Varga Boglárkáról így beszélt: „szuper volt együtt dolgozni. Nagyon tehetséges, vagány csaj. A forgatáson hagytam a színészes viszonyt, helyette úgy beszéltem vele, mint egy apa: Bogi, gyere ide, mert seggbe rúglak, Bogi nem mászkálsz el! Ő meg szemtelen volt. Nagyjából ez a viszonyunk a filmben is."

A semmiből valamit

A nézők attól félnek, hogy a művészfilm komoly dolog, pedig a művészetnek része a szórakoztatás – mondja, majd Bodrogi Gyulát idézi: a szórakoztatásnak nem a művészet az ellentéte, hanem az unatkoztatás.
Amiben van szív – ez a válasza arra, milyen mozikat készít szívesen. Elgondolkodva teszi hozzá: az ember mindent megtesz egy filmért, aztán vagy eljön a Jóisten menet közben vagy nem. Csányin nem múlik, ő ugyanis ilyenkor csak a jeleneteken gondolkodik, a figurára figyel.

– Nem csak egyszerűen tervezgetem, hogy mi lesz, hanem annyira a szöveggel foglalkozom, hogy nem tudok olvasni, nem nézek filmeket. Beszélni sem nagyon lehet velem. Tulajdonképpen teljesen hasznavehetetlen vagyok. De ha az emberre nem hat adrenalin-növelően, akkor ne csinálja. Ha egy cukrászt nem izgat az, hogy kitalált valami új receptet, ha nincs olyan, hogy nem tud aludni, mert valami eredeti jutott az eszébe, akkor nem jó szakember. Az alkotásnál ez halmozottan igaz, mert a semmiből hozunk létre valamit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom