Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Csapadékos év várható

A szegedi és újszegedi oldalon egyaránt megerősítve fogadják az árvízvédelmi létesítmények az új évet. Erre nagy szükség lehet: az előrejelzések szerint az átlagosnál csapadékosabb lesz a tél további része és a tavasz.
Szegeden a tavaszi árvíz után megtörtént a belvárosi partfal károsodott részeinek helyreállítása – mondja Kozák Péter, az Atikövizig osztályvezetője, akihez az említett szakasz tartozik. S javában tart a szegedi partszakasz georadarozása is: a hipermodern berendezéssel, mely „belát a föld alá", minden esetleges, a partfal alatt, vagy annak közelében lévő, árvízvédelmi szempontból káros hatású tárgyat – például régi szennyvízvezetéket, ami a folyóból a városba vezetheti a vizet a partfal alatt – ki lehet mutatni.

Mi a helyzet az újszegedi szakasszal? A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) keretében tervezett töltésmagasítás, -erősítés is befejeződött – tudtuk meg Fejes Péter osztályvezetőtől, az újszegedi szakasz felelősétől. A kamaratöltéstől a régi vasúti hídig terjedő, korábban a szükségesnél kevésbé magas és erős szakasz most már felturbózva fogadja az elkövetkezendő árvizeket. A belvárosi szakaszon nem földdel, hanem kis vasbetonfallal oldották meg a védműmagasítást.

S milyen vízjárású év áll előttünk? Az előrejelzések szerint az átlagnál csapadékosabb tél és tavasz várható. Ez azonban nem jelent mindenképpen árvízveszélyt: attól is függ, a csapadék mekkora része érkezik hó formájában a vízgyűjtőbe, s elolvadása mennyire történik egyszerre. Kedvező időjárási viszonyok mellett megtörténhet: az olvadás hosszan, egyenletesen történik, és így nem egyszerre érkezik a nagy víztömeg. Attól is függ az árvízhelyzet, hogy a Tisza mennyire árad egyszerre a mellékfolyóival, s a Dunával. Ami 2006-ban történt – a folyók egyszerre áradtak, és a Duna visszaduzzasztotta a Tiszát, amelybe ugyanakkor a Körösök is jelentős víztöbbletet szállítottak – rendkívül ritka jelenség. De bármikor megismétlődhet, s ez továbbra is ráirányítja az árvízvédelem fontosságára a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei szónoklatok a parlamentben

Csongrád megyéből a legaktívabb országgyűlési képviselőnek Ujhelyi István, a legpasszívabbnak pedig… Tovább olvasom