Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Csapás a patkányokra

A város tavaszi nagytakarításában egy hónapos előnye van a korábbi évekhez képest a környezetgazdálkodási kht.-nak az enyhe tél miatt. A kemény mínuszok hiányával idén tavasszal több patkányra és kullancsra számítanak a szakemberek, irtásukat jövő héten kezdik.
Mivel az időjárás lehetővé tette, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai már januárban hozzákezdhettek a zöldterületek karbantartásához, tájékoztatott Kovács János. A cég közterület-fenntartási igazgatóhelyettese elmondta: a szokásos tavaszi nagytakarítás részeként sikerült befejezniük a fűnyírást, hamarosan a növényzet kaszálásával is végeznek. Kovács hozzátette: a kedvező időjárási feltételeket kihasználva több mint egy hónappal járnak előrébb a munkával, mint egy-egy keményebb tél után. A munkákban a cég 150-160 dolgozója vesz részt, a közterületeken szükséges javításokat, pótlásokat is beleszámítva összesen 35-40 millió forintot fordítanak Szeged megszépítésére.

Kullancsok ellen permeteznek

A téli mínuszok hiánya miatt kullancsinvázió várható a városban. Hogy ezt megelőzzék, és az élősködők állományát gyérítsék, jövő héttől földi permetezéssel irtják a rovarokat a szegedi játszótereken és közparkokban. A cég tízmilliót költ idén patkányirtásra, a kullancsok gyérítése két és fél millióba kerül.

Takarítják az önkormányzati cég „felségterületéhez" tartozó utakat is, amit április végén fejezhetnek be. Ezen a héten lemossák a Belvárosi hidat is, megtisztítják a télen jócskán rakódott szennyeződésektől. Bár tisztában vannak vele, hogy nagyon piszkosak a városi főutak és sugárutak, valamint a fizetőparkolók, az előbbi a Magyar Közút Kht., az utóbbi pedig a Szepark feladatai közé tartozik. A belvárosi házak előtti járda takarítása pedig elsősorban az ott lakók dolga.

Az enyhe tél ahhoz is hozzájárult, hogy a városi kártevők és élősködők, így a patkányok és a kullancsok száma megemelkedjen. Lukács Attila, a kht. műszaki részlegvezetője elmondta: a betegségeket terjesztő patkányok számának csökkentése érdekében egy-két héten belül hozzákezdenek irtásukhoz. Ehhez a csatornákba helyeznek mérgezett csalétkeket, így a háziállatok nem kerülnek veszélybe. A lakosságtól azt kérik: az élelmiszert tartalmazó háztartási szemetet ne a hulladékgyűjtő edények és konténerek mellé tegyék, amiből a rágcsálók táplálékhoz jutnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom