Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Csapdában egy család

Édesanyja, szomszédja és saját családja helyzetét próbálta rendezni egy szegedi asszony. Már késő volt, amikor kiderült: jogszabály akadályozza terveit. Marótiné Dabis Ibolya szerint rosszul tájékoztatták, az IKV Rt. szerint viszont az asszony nem informálódott megfelelően. A család csapdában van: hárman együtt nehezen tudnak élni, ám az idős asszony, ha nem is állandó felügyeletre, de napi ápolásra szorul.
Marótiné Dabis Ilona keresi a megoldást. Fotó: Gyenes Kálmán
– Két lehetőség van. Vagy mindenki – a családom, a szomszédom, az IKV Rt. – jól jár, vagy mindenki rosszul – foglalta össze röviden évek óta tartó kényelmetlen helyzetének lehetséges megoldásait a szegedi Marótiné Dabis Ibolya.

A történet 2004-ben kezdődött. A kéttagú Dabis család Mars téri kis lakásába ekkor költözött be Ibolya édesanyja, aki súlyos betegsége miatt nem élhetett tovább egyedül. Az idős asszony apátfalvi házát eladta, ingóságait a Mars téri társasház egy fáskamrájába zsúfolta. A bútorok, ruhaneműk nem férnek el a lakásban, az asszony pedig kénytelen végignézni, hogyan mennek tönkre szeretett tárgyai. A család csapdában van: hárman együtt nehezen tudnak élni, ám az idős asszony, ha nem is állandó felügyeletre, de napi ápolásra szorul. A legjobb lenne számára ezért egy kis lakás, külön a lányától, de mégis közel hozzá. Éppen egy ilyenben, Ibolyáék szomszédjában, egy önkormányzati ingatlanban él Ökrös György. Az idős férfi évek óta nem fizet rendszeresen lakbért, közüzemi számlákat is csak időnként. Nyugdíjából a hitelét vonják, pénze nem marad. Gondozásra szorul ő is, ezért szociális otthonba menne, ha tehetné – de jövedelem nélkül erre nincs esélye.

Ibolya úgy gondolta, mindnyájuk helyzete megoldódna, ha kifizetné Ökrös György tartozásait, a bácsinak szociális otthont keresne, lakásának bérleti jogát pedig édesanyja megvásárolná. Érdeklődött ezért az IKV Rt.-nél, hogy megtudja: lehetséges-e mindez.
– Azt mondták, hogy megvásárolhatom a bérleti, sőt még a tulajdonjogot is – emlékezett vissza az asszony, aki ez után rendezte Ökrös György adósságait. A kellemetlen meglepetés akkor érte, amikor ezek után kérelmére választ kapott az IKV-től: a lakásbérleti jog átruházására nincs lehetőség, mert az csak határozatlan idejű szerződés esetében lehetséges. Ökrös Györgyé nem ilyen.

A polgármesterhez fordulnak

Az üggyel kapcsolatban Csapó Balázs, a város lakossági érdekvédelmi megbízottja két problémát említett. – Kértük, hogy az IKV a lehetséges alternatívák megjelölésével terjessze Marótiné Dabis Ibolya kérelmét a tulajdonosi és lakásügyi bizottság elé, de a társaság csak az elutasító határozati javaslatot készítette el. Másrészt nem megfelelő az a rendelet, amelynek érvényesítése esetén mindenki rosszul jár. A polgármesterhez fordulunk javaslattal, hogy a mindenki számára megfelelő megoldás megszülethessen.

Az elkeseredett asszony az elutasító határozat óta kérelmeket ír, segítséget kér.
Az IKV lakás- és helyiséggazdálkodási iroda vezetője, Molnár Edit kérdésünkre elmondta: cáfolják, hogy Dabis Ibolya az ügyfélszolgálaton téves tájékoztatást kapott, hiszen „minden ügyintéző tisztában van azzal, hogy a lakások bérleti jogának átruházása során a bérbeadói hozzájárulás alapvető jogszabályi feltétele, hogy a lakásbérleti szerződés határozatlan időtartamra szóljon". Hozzátette: az ügyfélszolgálat általános tájékoztatást nyújt, de a konkrét ügyek elbírálása és tanácsok adása nem tartozik a feladatkörébe.

– Álláspontunk szerint az IKV Rt. részéről nem történt mulasztás, és nincs lehetőség az adásvételi szerződéshez történő hozzájárulásra. Ennek ellenére az ügyfél körülményeire tekintettel, méltányosságból társaságunk felajánlotta, hogy visszafizeti azt az összeget, melyet Marótiné a bérlő helyett lakbérhátralék címén befizetett, azonban Marótiné még nem élt ezen lehetőséggel. Az ügyről az IKV tájékoztatta az önkormányzat illetékes bizottságát is, de ez a grémium sem térhet el a jogszabályi rendelkezésektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom