Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Császár Tibor kedvence egy faragott hintaló

Szeged - Császár Tibor faműves és hagyományőrző kemencekészítő csakis talált és uszadék fából dolgozik. Legutóbb egy artézi kúthoz faragott egy kopjafát. Hagyományos-búbos, illetve modern hordozható kemence készítésével is foglalkozik.
– Mindent a környezetemből gyűjtögetek. Összeszedem az utcán talált fadarabokat, uszadékot, gyökereket és tuskókat. Ezekből gazdálkodom. Az alkotásaimat a természet „fantáziájára" bízom, én csak finomítok rajta – magyarázta tevékenységének lényegét Császár Tibor faműves, hagyományőrző kemencekészítő. Az 51 éves férfi nem mindig a kézművességből élt, eredetileg versenylótenyésztő, de az építőiparban is dolgozott. „A víz az élet" – olvasható azon a kopjafán, melyet nem olyan régen egy negyvenéves, útszéli akácfából faragott, hogy feldíszítse annak az artézi kútnak a csonkját, amit ő maga hozott használható állapotba.
Megmutatta legkedvesebb művét is: egy kézzel faragott hintalovat, melynek a hátát nem ő fényesítette, hanem az a több tucat gyermek, aki a kiállításokon felült a hátára. A játékot egyébként „műszakilag" is levizsgáztatta: a népművészeti zsűri által jegyzett darab.

A fafaragó talált és uszadék fából dolgozik. Fotó: Miskolczi Róbert
A fafaragó talált és uszadék fából dolgozik. Fotó: Miskolczi Róbert

– Eladó a hintaló? – kérdeztük a férfitól.
– Hát persze, minden az. 1000 euróba kerül. Ha valaki megadja érte az összeget, elviheti – válaszolta Császár Tibor. Elmondta, ezek olyan egyedi darabok – óra, apró faszobrok –, amelyekből soha nem lesz másik, ezért ilyen drágák. Egyébként pedig annyira nem is fontos, hogy megvegyék, a szívéhez nőttek alkotásai.

Amire a legbüszkébb

Császár Tibor főbb munkája egy 12 alakból álló betlehem. A kézműves a monumentális, embernagyságú Máriát, Józsefet és a kis Jézust egy 70 éves kőrisfából faragta ki.

Kézzel készült kemencéitől már könnyebb szívvel válik meg. – Aki egyszer megjegyzi egy búbos kemence látványát, és megérzi a benne sült kenyérnek az illatát, soha nem szabadul tőle – figyelmeztetett. Édesapjától tanulta a kemencekészítés fortélyait. Elmondta, van olyan vásárló, aki csak a lakás dizájnja miatt viszi, és olyan is van, aki valóban kemencében sütöget. A hagyományos, sárból és cserépből készült búbos kemence ára 200 ezer forintnál kezdődik. A hordozható, modern fajtákhoz 60 ezer és 230 ezer forint között lehet hozzájutni.

Olvasóink írták

  • 1. seva 2008. szeptember 16. 14:03
    „nagyon szépek, több kézműves foglalkozásra kellene lehetőséget adni Szegeden a felnőtteknek. Talán az érdeklődés hiánya okozza, bár nekem a kézműveskedés - hobbi szinten - jelenti a tartalmas kikapcsolódást. További jó és tartalmas munkát kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkobzott és elárvult állatok a mentőközpontban

Szeged - Határon elkobzott papagájokon, elárvult vidrakölykön és meglőtt sason is segítenek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában és karanténházában. Tovább olvasom