Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Császári fej csokoládéból

Nemrégiben kétmillió forintért vásárolta meg a Móra-múzeum az 1879-es szegedi nagy árvíz emlékére az uralkodói látogatásra vert aranyérmet. Az árvíz emléknapján mutatják be az eredetit, közben másolat is készül róla ajándékba, csokoládéból.
Csokiból sokszorosíttatja a szegedi Móra-múzeum a múlt héten lapunkban is bemutatott Ferenc József-aranyérmét. A felbecsülhetetlen eszmei értékű érmét 1883-ban Pós Lajos Szegedi ékszerész készítette ajándékba Szeged árvíz utáni helyreállításban kiemelkedő szerepet vállaló uralkodónak, a trónörökösnek, a miniszterelnöknek és az árvízi biztosnak. A 38 milliméter átmérőjű és 27,6 gramm súlyú aranyérme másolatát Bányai Attila aranykoszorús mestercukrász formázza meg az árvíz mostani évfordulójára, ötszáz példányban. A dorozsmai cukrász munkáját a múzeum restaurátora segítette: Pál László készítette el a különleges csemegéhez szükséges öntőformát szilikonból úgy, hogy a kétmillió forintért megvásárolt eredetit plasztilinbe nyomta, és kidolgozta hajszálvékony vonalait.

Megjelenik Ferenc József

A szegedi Móra-múzeum a nagyárvíz évfordulója alkalmából ünnepséget rendez: hétfőn délután 4 órakor a Fekete Ház melletti téren. „Személyesen" megjelenik őfelsége Ferenc József császár is, és a közönségnek csokiérméket nyújt át ajándékba. Az aranyból készült eredetit az ünnepség után a Fekete Házban tekinthetik meg az érdeklődők.

Tegnap születtek meg az első darabok Bányai Attila műhelyében. A cukrász megmutatta, hogy a legfinomabb étcsoki bonbonalapot felmelegíti 45 fokosra, ebből önti ki gondosan az első nyolc babérkoszorús császári fejet, körülötte az apró betűs felirattal: „Szeged szebb lesz, mint volt". Ezután a mester éles késsel lehúzza a fölösleges csokimázt, majd az „írásos" oldal következik, külön formában. Az érem két oldalát hűlni hagyja, majd a két hártyavékony lapocskát csokival összeragasztja. Ha már másolat, az is legyen arany! Ezért Bányai Attila a kész érmét ételfestékkel bearanyporozza. De mivel az éremhez foglalat is dukál, átlátszó műanyagtokba kerül a fenséges ízű, császári csokifej.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom