Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csatát nyert az ügyvéd

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében azoknak a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek is jár a részarányos 13. havi bér, akiknek a tárgyévben szűnt meg a munkaviszonyuk, vagyis január 1-je előtt mentek nyugdíjba. A taláros testület többek között egy szegedi ügyvéd kezdeményezésére kezdte vizsgálni a jogszabályt.
Borszéki Gábor 18 évig volt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának munkatársa. Szolgálati ideje végén hat évig alosztályvezetőként dolgozott, amikor az üzemorvos javaslatára úgy döntött, egészségügyi okokból nyugdíjba vonul. Mivel egy 2004 februárjában hatályba lépett jogszabály értelmében nem járt neki erre az évre a részarányos 13. havi fizetés, elhatározta, hogy küzdeni fog a szerinte jogszerű juttatásért. Annak idején egyébként a későbbi alkotmánybíró, jelenleg az Európai Bíróság bírája, Czucz Ottó tanította az egyetemen munkajogra, és a tantárgy a kedvence lett.

Már a munkaviszonyát lezáró beszélgetésen jegyzőkönyvbe vetette, hogy véleménye szerint jogsértő a törvény, ezért munkaügyi bírósághoz fordul. Az első fokon eljáró bíróság azonban elutasította a keresetét, ezért fellebbezett a Csongrád Megyei Bírósághoz, és ebben a dokumentumban azt javasolta a bíróságnak, hogy kérje ki az Alkotmánybíróság véleményét az ügyről. A megyei bíróság ezt meg is tette, és a munkáltató sem emelt kifogást az alkotmányossági felülvizsgálat ellen.

Borszéki hangsúlyozza, nem személyi ellentétek álltak a döntése hátterében, hanem mint jogvégzett ember úgy érezte, mindent meg kell tennie az igazság győzelméért.

Most, hogy az Alkotmánybíróság számára kedvező döntést hozott, arra számít, hogy még az idén pénzéhez jut. Ez a kamatokkal együtt, mintegy 130-150 ezer forint. Borszéki Gábor jelenleg részt vesz az úgynevezett nép ügyvédje programban, amely a hátrányos helyzetben lévő polgárok jogi képviseletét segíti. Fő profilja a polgári és munkaügyek képviselete, ami mostani alkotmányossági csatanyerésére is tekintettel – egyáltalán nem meglepő.

Sz. Gy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom