Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csatornafedelek a biciklin - fiatalok lopták a rácsokat

Szeged - Csatornafedél-lopásra derült fény pénteken késő este Szegeden. Az egyik tettes 13, a másik 17 éves volt.
A járőrök a Széksósi úton egy kerékpárt toló fiúra lettek figyelmesek, aki kétkerekűjének kormányán egy, a csomagtartón pedig további négy csatornafedő rácsot szállított.

A 13 éves fiatal a rendőröknek elmondta: ezeket társával tulajdonította el a közelben, ám a pontos helyszínt nem tudta megmondani, így az egyenruhásokat a helyszínhez vezette. Útközben összefutottak a fiú 17 esztendős társával is, aki szintén öt csatornafedő rácsot szállított a biciklijén.

Az eljárás során megállapították: a fedők a Jász utcai vízelvezető árkokról származnak.

A 17 éves fiatalembert gyanúsítottként, gyerekkorú társát - mivel 14. életévét még nem töltötte be - tanúként hallgatta ki a rendőrség.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Csonka László 2011. március 29. 09:49
  „Ja, a bicok nem "cinkesek" ??????????????”
 • 50. Csonka László 2011. március 28. 22:52
  „http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/lopott_es_rabolt_-_orizetben_a_17_eves_gyanusitott/2210800/”
 • 49. MPe 2011. március 28. 20:31
  „Köszönöm a választ! Nagyon nagyra értékelem a világszemléletét és a hozzáállását!
  Talán a hozzászólásomból nem ez "jött le", de nem vagyunk ám olyan távoli állásponton. Azt azonban szabadjon megjegyeznem, hogy a szelídség, a szeretet és a rendtartás nem feltétlenül áll szöges ellentétben egymással. Az a "makacs kis fickó" aki még életében megbocsátott az őt kínhalálra ítélőknek, korbáccsal űzte ki a pénzváltókat az Úr templomából, és élete a példa rá, hogy nem a gyűlölet és az értetlenség vezette. Az együttélés azonban soha nem lehet egyfelől csak jog és haszon, másfelől csak kötelesség és kár.
  Tény, hogy rendkívül összetett kérdés (nem (csak) a romakérdés), érdekel, hogy személyesen mire jutnánk.
  Egyedül az élvezetes háborúskodás/öntaposás résszel nem tudok mit kezdeni, attól tartok, hogy kicsit elkeseredett vagy felbosszantotta magát a végére. Kár volt azt odaszúrni, a többi az szívet melengető volt.
  Üdvözlettel:
  Péter”
 • 48. novaklaszlo56 2011. március 28. 20:07
  „Kedves MPe!

  Szomorúan tudatom Önnel, hogy egy valamiben maradéktalanul igaza van. Azt írja ugyanis, hogy "Az a világ, amelyet ön elképzel, nem a jelenkor Magyarországa." Ebben teljesen egyetértek Önnel, és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy az a világ ne elérhetetlenül távoli, vágyott, hanem valóságos, "itt és most" világ legyen. Jól tudom, hogy az emberi természet, meg egyáltalán a földi élet természete, amely egyben a létezésének a lényege és garanciája is, nem teszi lehetővé, hogy "az a világ" tökéletesen megvalósuljon, de sokat javulhat a helyzetünk, ha legalább erőfeszítéseket teszünk (az élet fennmaradása szempontjából alapvető fontosságú ösztöneinket az intelligenciánk - ha tényleg van - által irányított energiaforrásként, és nem vezérlő hatalomként hasznosítjuk, tönkretéve magunk körül mindent, hogy azután remegve-sopánkodva latolgassuk a túlélési esélyeinket) ennek érdekében. A primitív (értsd: kezdetleges, változatlan állapotú és működésű), állatias, önző ösztöneink tudatos kontrollja nélkül ez nem fog sikerülni: a fatális következmények senki számára sem megúszhatók. Ha nem érti, sajnálom, már nincs türelmem ezt újra meg újra elmagyarázgatni, mert én is ember vagyok, és egy idő után halálosan unalmasnak találom önmagam folytonos ismételgetését, s azt is tudom, hogy - más megfontolásból - sokan, helyeslően és megkönnyebbülve, rá is bólintanak erre. :)

  Ami pedig azt, a korát messze meghaladóan (? - értelmezd, olvasó, ahogy akarod, de izgalmas dolgot takar a kérdőjel az értők számára)) intelligens gondolkodású, de roppantul makacs (e tulajdonsága komoly szerepet játszott a végzetében, hisz a világos elméjével halálra rémítette Mózes korabeli egyházát, mely, a hatalmának a meggyengülésétől rettegve, a csürhét is feltüzelte - jól tudta már akkor is, hogy kell ezt, a félelem programozásával csinálni -, és kijárta a srác szörnyű kivégzését, s még álszent is volt, miként a későbbi egyházak: ő maga nem hajt végre ilyesmit, a piszkos munkát a földi hatalomra bízza...) kis fickót illeti, nos nem tudok, és nem is akarok senki "Jézusa" lenni, kedves Dodó. Annak az embernek az intelligenciája mellesleg nem egyedi a világon, hiszen számos más vallás kiemelkedő figurái is jól teljesítettek az értelem terén, és különös módon, lényegében a Jézuséval megegyező szemléletűek voltak az emberi társadalmak legfontosabb kérdéseiben. Röviden tehát: ha valaki tényleg fogékony a sokat emlegetett, de sohasem gyakorolt "szeretet" (vigyázat: óriási kiterjedésű, iszonyúan bonyolult fogalom!) lényegének és fontosságának a megértésére, annak könnyen fog menni, de aki csak az "avatottak" prédikációit hallgatja, hogy azután beálljon egy falka, talmi oltalmat nyújtó harci zászlaja alá, annak sohasem nyílik meg az értelme, és végigküzdi-szenvedi az életét, másokra is rengeteg fájdalmat zúdítva. Ez pedig már igazán nem cigány kérdés, sokkal általánosabb annál.
  Mivel pedig nem vagyok Jézus, senki Jézusa, nem végtelen a türelmem sem, így hát nem kísérletezem tovább a sötét elmék megvilágosításával. De azt tudom, hogy aki csak egyszer is felhúzza azt a redőnyt, az soha többé nem tud lemondani a fényről. És élnek köztünk ilyenek is.. Értük, velük érdemes, még, ha a többiek miatt veszettül nehéz is...

  Talán ezt még megemlítem, bár aligha van bármi súlya, hisz én már tökéletesen megfelelek az "elővételezett" agyi leképeződéseknek: éltem közöttük, velük, mint ők, hosszú hónapokig, s kutattam velük - őket, igaz, nem Borsodban, hanem Baranyában és Somogyban. Ez nagyon régen volt, de azok az emberek valóban rettentően távol éltek a társadalomtól, elképzelhetetlen, reménytelen perifériákon és körülmények között, a törzsi etikai normarendszerük akkoriban valóban élesen elvált a "többségi" normáktól, de azt nem mondanám ma sem, hogy a magatartásukat, egymás közti viszonyaikat szabályozó erkölcsük bármiben rosszabb lett volna a korabeli többséginél, igaz, az írott jogrenddel számos ponton ütköztek e normák. De ez ma már egyáltalán nem igaz, ma egészen más a baj, és attól tartok, sokkal nagyobb is, mint valaha...

  Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket / figyelmüket! További élvezetes háborúskodást, öntaposást kívánok - a többség akaratát figyelembe véve és tiszteletben tartva!

  Novák László”
 • 47. MPe 2011. március 28. 15:18
  „39. novaklaszlo56 2011.03.28. 00:12
  Tisztelt Novák úr!
  Mindig erdeklodve olvasom a hozzaszolasait, mert mely, megerto embersegrol es altalaban a problemak tobb oldalrol valo megkozeliteserol es valos, gyokereig hatolo ertelmezeserol tesz tanubizonysagot.

  Eppen ezert allok dobbenten ez elott a hozzaszolas elott, mert az egy parhuzamos valosagbol erkezett... Az a vilag amelyet on elkepzel, nem a jelenkor Magyarorszaga.

  On sajnos nem erti a roma gondolkodasmodot, de ha szabad javasolnom, gondolkodjon el azon, hogyan tekintettek vajon a mezolitikum gyujtogeto-halasz-vadasz nepei az elso foldmuvelokre, es viszont... (Nem veletlen illetnek bennunket a "paraszt" kifejezessel derek <moderálva> honfitarsaink.)”
 • 46. dodó 2011. március 28. 13:23
  „39. < novaklaszlo56>

  "...igazán remek, csupa szív emberekkel találkoztam, akik félve-szorongva tűrnek és reménykednek."

  - Ha ez így van, miért nem köztük élsz, miért nem nekik olvasod fel a nekünk írogatott erkölcs útmutatásaidat? Te lehetnél a Jézusuk ha csak feleannyit tanítgatnád őket mint minket.
  (ha nem tetszik a véleményem, legfeljebb majd ezt is kimoderáltatod)”
 • 45. ValakiaSOKKözül 2011. március 28. 10:59
  „43. klj_54 2011.03.28. 09:48
  40. bánki 2011.03.28. 03:02 & 42. ValakiaSOKKözül 2011.03.28. 08:26
  Bocs fiúk, de ti megértettétek amit druszám írt?

  Megértettem....és pont az a véleményem, hogy betelt a pohár. Eddig nem ment szép szóval, anyagi támogatással.... <moderálva>

  Egy fiatal házas nemhogy lakást, de még hitelt sem tud felvenni, ha nincs 2-300e ft-os nettó havi fizetése.... ugyanilyen korú cigány lakos pedig ingyen kap házat, lakást az államtól..... akkor miről is beszélünk????”
 • 44. sss 2011. március 28. 10:57
  „ha egyszer még nincs bodzaszezon...”
 • 43. klj_54 2011. március 28. 09:48
  „40. bánki 2011.03.28. 03:02 & 42. ValakiaSOKKözül 2011.03.28. 08:26
  Bocs fiúk, de ti megértettétek amit druszám írt?”
 • 42. ValakiaSOKKözül 2011. március 28. 08:26
  „41. novaklaszlo56 2011.03.28. 04:57

  Az írásaidból gondolom, hogy meglett korod és normális nyugdíj mellett pengeted az életed.
  Ha most fiatal, ifjú házas lennél és egyre kilátástalanabb lenne a jövőd, mert ezek a cigányok lerabolják az országot, embereket, akkor másként gondolkodnál.
  Tudod-e, hogy ezek a "gyerekcsínyek" is mekkora kiadást rónak a városra, adófizetőre....???”
 • 41. novaklaszlo56 2011. március 28. 04:57
  „Köszönöm a kritikai észrevételeit, kedves Bánki!
  Ami a "szociológiai néphülyítést" illeti, van néhány szakma és tudomány, amelynek rendkívül alacsony a presztízse, mert nem szolgálja ki az emberek "elővételezési" szükségleteit (gyakran mást állít és igazol, mint amit az emberek hallani, látni szeretnének), ezért mindenki szakértővé avatja magát ezekben a tudományokban és foglalkozásokban. Például mindenki jobban tudja a rendőrnél, hogy mikor mit kellene tennie, de a tanárnál is jobban ért a kölykök oktatásához, a pszichológusnál jobban ismeri a fiatalok lelki működéseit, tudja, hogyan lehet a személyiségüket formálni (például börtönbe a tizenkét éves csokitolvajokkal!) sőt, ma már az orvostudományhoz is többet konyít a legtöbb ember az orvosoknál, egészen addig, amíg egy fájdalmas és statisztikailag rossz kilátásokat sejttető betegség miatti félelme szerénységre, alázatra és az orvos iránti bizalomra nem utasítja. De ilyen néhány sport is, pl. a (magyar) foci: több ezer szakértő szidja dühösen a lelátóról azt a néhány balfék dilettánst, akik izzadva szerencsétlenkednek odalent a pályán, vakok, hülyék, tehetetlenek, de vak, és az imbecil - debil - idióta skálán értékelhető szellemi képességű a játékot vezető figura is, akinek köztudottan züllött, erkölcstrelen életet élt az édesanyja, akinek oltalmat nyújtó méhébe delegálja őt a szakértők serege, néha kórusban is.
  A statisztika pedig, kedves Bánki, számok és adatok személytelen halmaza, és olyan, mint egy harminc centis pengéjű kenyérvágó kés: roppant hasznos és nélkülözhetetlen a háziasszony kezében, de ijesztően veszélyes egy gyermekében, és még ennél is félelmetesebb egy elkeseredett, dühös ember markában.
  A róka pedig, úgy látom, róka marad.”
 • 40. bánki 2011. március 28. 03:02
  „16 és 39 Novák László úr !
  Hát ez aztán a vérbeli demagógia! Ennyi sületlenséget!
  Hiszek inkább a statisztikáknak !

  A többi falmelléki duma, vagy szociológiai nép hülyítés !”
 • 39. novaklaszlo56 2011. március 28. 00:12
  „Reménykedtem, de valójában nem számítottam kellemesebb fogadtatásra - az én agyam is elővételez. De, mint mondtam, reménykedtem, s ezt teszem ezután is. További, izgalmakkal teli, adrenalin-dús nemzetépítő elővételezést kívánok!
  Azoknak pedig, akik nem a róka "elővételezéses" színvonalán állnak a gondolkodásban, kitartást és nagyszerű, közös sikereket! Mindannyiunk érdekében, beleértve a tövises bozót előtt nyáladzó, éhen halni készülő rókákat is.
  Ami a terepgyakszit illeti, köszönöm az ötletet, de többszörösen túl vagyok már ezeken is, és túléltem őket. Nem is volt nehéz: igazán remek, csupa szív emberekkel találkoztam, akik félve-szorongva tűrnek és reménykednek. Én is. Mást én sem tehetek mostanában. Értük sem. Másokért sem. Még annyit az ötletről - értem az ötletadó szándékát -, hogy azok az emberek is "elővételezve" oldanak meg problémákat, konfliktusokat, de ezzel együtt sem hagyják becsapni magukat: remekül érzékelik a hozzájuk közeledő szándékát, és elég gyorsan elalszik az "elővételezés" keltette gyanújuk az idegen jövevénnyel szemben. Persze, az ő előítéleteiket is számos esemény bizonyítja, némelyikük tragikus is (pl. Olaszliszka). De tapasztalataim szerint vannak hazánkban olyanok is, akik kinőttek már a rókák sorából, és legalább akkora gyanakvással viszonyulnak a saját agyuk elővételezéséhez, mint amekkorával az előítéleteik tárgyához, mert tudják, hogy az előítéleteket folyamatosan ellenőrizni kell, ellenkező esetben azok maguk fogják okozni a legsúlyosabb, gyakran fatális melléfogásaikat. Tehát van némi ok a reménykedésre. Mindamellett a probléma hallatlanul összetett, és olyan, mint egy óriásfenyő: magas, erős, és szerfelett mély gyökerű. Ezek a gyökerek pedig hovatovább felemelik, szétfeszítik az építményeinket. Az egyik főgyökér éppen a rasszizmus talajából szívja a nedűt, és folyamatosan vastagszik, erősödik, de vannak más irányú leágazásai is. A lényeg a felelősség hárítása olyan emberekre és csoportjaikra, akik a legalkalmasabbak a bűnbak szerepének a betöltésére, mert védtelenek, és nincs már hová hátrálniuk. Aki közelebbről megvizsgálja a társadalmunkban zajló, ijesztő folyamatokat, az a félcipőjéig elvörösödik a szégyentől: Atyaég! Mit művelünk mi magunkkal?! Tényleg, mint a róka! (Szép, kedves jószág, de mégis csak egy állat...)

  A róka tehát nem fogja meg azt a nyulat. De az embernek illenék: ki kell ugrasztani onnan, de ha az sem sikerül, akár a bozótot is ki kell irtani. Ehhez eszközök is kellenek, amelyeket a róka soha sem fog előállítani. Sok egyéb mellett ezért sem ember...

  Jó éjt!”
 • 38. bánki 2011. március 28. 00:04
  „Dorozsmán a Búza utcába ezért tettünk vasbeton fedlapot a szennyvízcsatorna aknára!”
 • 37. sörpocak 2011. március 27. 22:45
  „Mivel nincsenek büntethető korban, ezért csak tanuk? Ők loptak és a közbiztonságot veszélyeztetik, csak tanuk?
  Csak nem cigányok?? Emiatt? Orbán megmondta!”
 • 36. alex007fl 2011. március 27. 20:59
  „Eltűnt a hozzászólásom.......... de kár.........vajon miért, ki tudja? Persze csak költői kérdés volt.”
 • 35. ValakiaSOKKözül 2011. március 27. 20:15
  „remélem jól pofánvágják ezeket a fiatalokat és az utolsó darabig visszahordatják velük az eredeti helyükre...majd a szüleikkel megfizetteik az eljárási költséget + büntetés ... és ha nem tudják kifizetni, akkor irány a munkatábor ahol megdolgozik az eltartásának a díjáért + büntetés..... ha nem teljesít, akkor fejbelövés....

  csak az első pár 100-al kell megcsinálni, a többi tudni fogja, hogy hogyan kell gyereket nevelni...”
 • 34. Mathiasking 2011. március 27. 19:57
  „Egyébként valóban azok akikre gondolok? Miért nem csodálkozom?”
 • 33. szeti 2011. március 27. 16:19
  „nem úgy volt, hogy két hét alatt rend lesz?
  azóta már 40 hét is eltelt... :)”
 • 32. MPe 2011. március 27. 15:10
  „Kicsit megmozgatta az agytekervényeimet a cikk, de egyre kevésbé látok tisztán.
  Mindig azt olvasom, hogy fogy a népesség, és ráadásul elörege(cske)dőben van az ország. Az utóbbi tíz hónapban azonban csaknem minden napra jutott 2-3, "fiatalok" által elkövetett vidám "csínytevés" (lásd még: harangdarabolás, torokátvágás, ivóvíztározó-fertőzés, vasúti közlekedés veszélyeztetése, stb). És ezek csak a felderített esetek.

  Hadd kérdezzem már meg óvatosan: mikor vesszük észre magunkat? Lassan annyira "fiatalos" lesz ez az ország, hogy nekünk "öregeknek" nem lesz életterünk. Vagy pont Fiatalország létrehozása a cél? (Költői kérdés volt.)”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délvidéki festőművészek és grafikusok kiállítása Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Negyvenegy délvidéki kortárs magyar festőművész és grafikus alkotásaiból nyílt… Tovább olvasom