Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Csatornázás helyett ravatalozó?

Szeged - Kritizálta a baloldal a városi temetkezési cég vezetőjét, mert ravatalozót újít fel, amikor a Belvárosi temetőben temetni sem lehet. Az ügyvezető szerint nincs összefüggés a kettő között.
A közgyűlés fideszes–jobbikos többsége áprilisban nem engedte napirendre venni a Testamentum Szegedi Temetkezési Kft. üzleti tervét, viszont a legutóbbi ülésen elfogadták a cégvezető átdolgozott tervét. A két verzió között azoknál a felújítási munkáknál van különbség, amelyeket a Testamentum saját erőből végeztetne. Míg az első üzleti tervben a Belvárosi temető vízelvezetési munkái szerepeltek, addig az elfogadottba a tápai és gyálaréti ravatalozók felújítása került.

Emiatt a képviselők heves vitát folytattak a Testamentum gazdálkodásáról. Nagy Sándor a Szabad Város Egyesület részéről azt hangoztatta: nem a két ravatalozóra kellene költeni a pénzt, ameddig a Belvárosi temető nem tudja ellátni az alapfeladatát, vagyis az év jelentős részében a talajvíz miatt nem lehet temetni. Solymos László alpolgármester hozzáfűzte: nyilván a jobboldal zsarolja a cégvezetőt, hiszen az előző közgyűlésen napirendre sem vették a 2012-es prémiumértékelését és az idei prémium-célkitűzését, miközben a többi cégvezetőét megszavazták. Juhász Gyula, Tápé kereszténydemokrata önkormányzati képviselője, a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság elnöke védelmébe vette a Testamentumot. Azt mondta, a körülmények kényszerítik rá, hogy a tápai ravatalozót renoválják, mert életveszélyes, és mert a képviselő a választási kampányban megígérte. Solymos László lecsapva a kijelentésre azt mondta: Juhász Gyula elismerte, hogy az ő ígéretét teljesíti az ügyvezető, amikor a tápai ravatalozóra költi a pénzt a Belvárosi temető helyett. Utána Hüvös László, Gyálarét fideszes képviselője is megköszönte a cégvezetőnek, hogy felújíttatja az ottani ravatalozót.

A Belvárosi temető régi vízelvezetőjét részben betemették, részben eliszaposodott – mutatja Balogi Dániel. Fotó: Frank Yvette
A Belvárosi temető régi vízelvezetőjét részben betemették, részben eliszaposodott – mutatja Balogi Dániel.
Fotó: Frank Yvette

Balogi Dániel, a Testamentum Szegedi Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója nem vett részt az ülésen. Megkérdeztük, azt mondta, szó nincs zsarolásról. A két ravatalozó renoválása és a Belvárosi temető csatornázása között semmiféle összefüggés nincs. A tápai és a gyálaréti kiszolgálóépületek tatarozását a társaság saját erőből végzi el. A Belvárosi temető vízelvezetése pedig egy több tízmillió forint értékű csatornarekonstrukciót igényelne. Erre a temető tulajdonosának, a városnak kellene forrást keresnie és pályáznia.

– A Belvárosi temető 17 hektáros területéből nagyjából 10 hektárt sújt gyakorta csapadékvíz-probléma. Temetni ilyen talajvizes időszakban is lehet, korlátozásokkal. A Bajai út–Fonógyári úti sarokban olyankor is vannak vízmentes parcellák, ha a hozzátartozók más területhez ragaszkodnak, akkor előfordul, hogy átmenetileg bérkriptás elhelyezést javasolnak – tette hozzá az ügyvezető. – A gond nagyobb részét az okozza, hogy a Dorozsmai út–Fonógyári út–Bajai út–vasúti töltés határolta terület vizét elvezető régi akótelepi csatorna árkait részben betemették, részben eliszaposodott. Ezért nemcsak a város legnagyobb sírkertjében, hanem a szomszédos vízmű, autóbontó és más cégek területén is probléma a csapadék levezetése. Született elképzelés arról, hogy úgynevezett dréncsövekkel behálóznák a temetőt, de semmi értelme, ha nincs gyűjtőcsatorna, amely elszállítaná a vizet. A cégvezető megmutatta azt az engedélyes tervdokumentációt is, amelyet két éve az önkormányzat állíttatott össze a vízművel. A fejlesztés a régi akótelepi csatorna átfogó helyreállításáról szól, amely levezetné a csapadékot a repülőtéri csatornába és onnan a Maty-érbe. A temetőben ehhez a rendszerhez kiépülne egy árokhálózat, amely összegyűjtené a vizet.

Olvasóink írták

 • 6. macs 2013. június 18. 14:40
  „Jól értem, a temető területére eső csapadékot nem tudják az árkok elvezetni, mert már nincsenek árkok? Biztosan eretnek gondolat, de mi akadályozza meg, hogy az árkokat kitisztítsák?
  A tápéi képviselő úr, úgy tudom, hogy Tápé a településrészeket megillető kereten felül is kap pénz, tehát ezt be kéne dobni a közösbe, vagy tévedek? Ön a választási kampányban ígéretet tett, akkor miért nem gondolt arra, hogy ez mennyibe fog kerülni és honnan fog rá pénzt előteremteni? Csak kérdezem. :-)”
 • 5. _csutak_ 2013. június 18. 12:30
  „Miért politikusok döntenek szakmai kérdésben?”
 • 4. SP 2013. június 18. 11:22
  „"....amely levezetné a csapadékot a repülőtéri csatornába és onnan a Maty-érbe."

  Közegészségügyileg
  ez nem probléma? Evezősök, horgászok mit szólnak hozzá?”
 • 3. SP 2013. június 18. 11:06
  „Mi épül a XXV. parcellán túl?”
 • 2. ikszy 2013. június 18. 10:48
  „A tápaiak és gyálarétiek áldják még a lépésük nyomát is a népnemzeti képviselőiknek ezek után. "A mi szent városatyánk kiharcolta a felújítást. A többi városrészben elhunytaknak meg kuss a nevük."”
 • 1. csonakos 2013. június 18. 07:35
  „Ideje lenne már ezt a talajvízkérdést megoldani! A ravatalozók felújítása sem várathat magára! Azokban a temetőkben is temetnek és azt emberi körülmények között kell ha már ilyen méregdrága.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztéri ivászat: nem tiltja jogszabály

Kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalackok, hangoskodó, kapualjba vizelő, hőbörgő részegek – a rendőrség tehetetlen. Tovább olvasom