Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Csellista a vezető hangmérnök a Dóm téren

Hálátlan feladat a szabadtéri előadások hangosítása. Ha minden tökéletesen működik, eszünkbe sem jutnak a háttérben dolgozó szakemberek – ha viszont nem szólal meg egy mikroport, gerjed, torzít a hang, mindenki a hangmérnököket szidja. Az idén szerződtetett felelőst, Matz Ádámot a részletekről kérdeztük.
Matz Ádám hangmérnök a Dóm téri hangosító pultnál DM/DV-fotó
– Az ideális hangosítás kialakításához a Dóm téren a jövőben alapvető változtatásokra lenne szükség. A legfontosabb: a tér adottságait, akusztikai jellemzőit kihasználni, és ezek segítségével biztosítani az egyenletes hangsugárzást. A Dóm tér jelenleg ellenünk dolgozik, az egymástól túl nagy távolságban elhelyezett hangsugárzók fizikai korlátait nehéz túllépni. Már tavasszal felmerült, hogy változtatni kellene, ilyen rövid idő alatt azonban technikai okok miatt már nem volt lehetőség erre. A hangpáholy rettenetesen messze van, ideális helye a nézőtér közepén lenne, jelenleg szinte vakon keverünk – állítja Matz Ádám, aki villamosmérnöki diplomája és műszaki akusztikai tanulmányai mellett a zeneművészeti főiskolán csellistaként művésztanári oklevelet is szerzett.

A játékok művészeti igazgatója, Kesselyák Gergely felkérésére vezeti a hangrendszer üzemeltetését. Hangmérnökként és zenei rendezőként dolg ozik, elsősorban a szimfonikus zene a szakterülete. Szerinte a hangerő esztétikai kérdés, operát vagy operettet nem úgy kell hangosítani, mint egy rockkoncertet, hiszen a közönség nem tombolni jön, hanem élvezni a zenét, a színházat.

A nagy hangerő sokszor kényszermegoldás

– Azt a halláskárosító hangerőt, ami ma a legtöbb hangosított rendezvényt jellemzi, nem tartom szerencsésnek. Bizonyos hangnyomás fölött az emberi fül leblokkol, és a zene apró szépségeit nem tudja élvezni. Úgy gondolom, az a cél, hogy a zene helyes arányaiban szólaljon meg, élvezhető dinamikával. A hangerő túlzott fokozása sokszor kényszermegoldás, a fizikai értelemben vett hangnyomásszint és az ember által hallott hangosság közt korántsem egyenes az összefüggés. Egy szép illúziót kell előállítani négyezer ember részére. Kesselyák Gergellyel az ilyen esztétikai kérdésekben egyetértünk, nekem az a feladatom, hogy ezeket a dolgokat a rendszertechnikával és a hangmérnök kollégákkal megvalósítsam. Opera esetén könnyebb a dolgunk, az operett már nehezebb feladat, a zene és dialóg arányának kérdése a szakma történetével egyidős állandó vitatéma.

A berendezések világszínvonalúak

A Dóm téren működő hangtechnikát a VOTEC Kft. biztosítja. A Reinkus-Heinz hangsugárzók, a Midas keverőasztalok a világ élvonalába tartoznak. De gond volt az áramellátással, nem ment egyik napról a másikra a mikroportok frekvenciakiosztása és beállítása sem. Matz Ádám szerint a problémák nagy része nem hangtechnikai jellegű, az üzemeltetés rendszerét, a kiszolgáló színpadtechnikát és személyzetet, annak szervezettségét szeretné a géppark színvonalához méltó szintre emelni. Az egyes produkciókra az ország legjobb hangmérnökeit szerződtetik – többségük maga is muzsikus.

A tökéletesség a távlati cél

– Most például a TomTom Stúdióból Dorozsmai Péterrel és Fekete Tiborral dolgozunk, Tibor a Rómeóban is közreműködik majd, nem a keverőasztalnál, hanem a zenekari árokban mint basszusgitáros. A Rómeót az operettszínház hangstábjával együttműködve szólaltatjuk meg. Az alkotói folyamat természetes részének tartom a konfliktusokat is – mondja Matz Ádám utalva a Csárdáskirálynő izzó hangulatú próbáira. – Könnyű dolga van a rendezőnek, ha figyelembe veszi alkotó partnerei szempontjait, így sikerült megoldanunk a Csárdáskirálynő zűrös harmadik felvonásának hangosítását is: a több százezer forintos mikroportadókkal ugyanis nem ugrálhattak a színészek a medencébe, ezért végül vízálló burkolatban elhelyezett puskamikrofonokat használtunk. Azt a szakmai teljesítményt, amit a Nabucco, a János vitéz és a Csárdáskirálynő kapcsán nyújtottunk, saját mércémhez képest 70 százalékosnak érzem. A tökéletességet nem lehet egyik napról a másikra elérni. De ezen az úton szeretnénk tovább haladni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött adatok

Harminc családnak biztosít pályázat útján bérlakást a szegedi önkormányzat. A bérlőket szigorúan… Tovább olvasom