Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Csemegéért játszanak a színpadon

Szeged - Cirógatással, jutalomfalatokkal érik el a fóka- és papagájshow gondozói, hogy a kékhátú ara apró biciklire pattanjon, és egy-egy heringért cserébe a fóka is szívesen áll kézen.
Jó két méter hosszú, háromszáz kiló – 90 centiméter, nincs két kiló sem. Hogy mi a közös az arapapagájban és az oroszlánfókában? Az, hogy mindkét állat intelligens, barátságos, könnyen szelídíthető, és szeret játszani.

Besiklott a vízzel fellocsolt színpadra, meghempergett, és mellsőúszóival buzdította tapsra a gyerekeket Sally, a 16 éves oroszlánfóka: a kicsik lelkesen követték minden mozdulatát. Sally tornagyakorlatokat mutatott be, vékony botot, labdát egyensúlyozott az orrán – vidáman teljesítette, amit gondozója egy-egy mozdulattal kért tőle. Még „kézen is állt" mellsőúszóin. A fülesfókafélék, amelyek közé az oroszlánfóka is tartozik, jobban alkalmazkodtak a szárazföldhöz, mint a többi fókafaj. Hátsó úszólábaikat maguk alá hajlítják, így a földön négy lábon járnak – gyorsan és ügyesen.

Cirkusz a vízben. Egy ilyen mutatvánnyal garantált a siker
Cirkusz a vízben. Egy ilyen mutatvánnyal garantált a siker

Hogy mi az engedelmesség titka? Simogatással, ínyencségekkel jutalmazzák kedvenceiket a gondozók – ahogy ők fogalmaznak: állattanítók –, és a kicsi koruktól emberhez szokott jószágok játékként fogják fel a munkát a színpadon.

Nincs kényszerítés és büntetés: minden műsor más, mert ha az állatnak nincs kedve valamihez, alkalmazkodnak hozzá, új feladatot kap.

– A papagájok kedvence a mogyoró és a szőlő, a fókák a heringért rajonganak – osztotta meg velünk állataik kedvenc csemegéit a vásárosnaményi Atlantika Vízividámpark tulajdonosának
lánya, Gersosimo Adél. De nem akármilyen heringért: kizárólag hollandot hajlandók fogyasztani. Abból akár napi 18 kilót is megesznek.

Hat sárga-kék és zöld szárnyú arapapagáj és három fóka mutatta be tudományát szombaton a rókusi Tesco parkolójában – sem a gyerekek, sem a szülők nem csalódtak a produkcióban. Amikor Cloude, a sárga-kék ara „méretarányos" biciklire pattant, meglepett moraj futott végig a nézőtéren.

Gyurrrrii okos! És szereti a mogyorót, hiszen a jutalomfalat reményében pontosan a hlyére rakta a korongot
Gyurrrrii okos! És szereti a mogyorót, hiszen a jutalomfalat reményében pontosan a hlyére rakta a korongot

Később görkorcsolyával, majd rollerrel is végigszáguldott a színpadon álló asztalon. Párja, Minnie kapta a legtesthezállóbb feladatot: alvást kellett tettetnie.

– Minnie az egyetlen hölgy a társaságban, őa legügyesebb, de a leglustább is – jellemezte a madarat Adél –, amely villámgyorsan hanyatt dobta magát az asztalon, és hagyta, hogy babakocsiba fektessék.

Pelé – színei a brazil zászlóra emlékeztetnek, ezért kapta nevét a híres focistáról – csőrével
tologatta a korántsem csecsemőkorú, hatéves szárnyast a kocsiban: utána mindketten megkapták a maguk szem mogyoróját.

Nemcsak Minnie, Sally is férjnél van, derült ki később, amikor a 125 kilós hölgyhöz képest óriási Sonny lépett porondra a maga 300 kilójával. Bár házas, szívesen ismerkedett: a 12 éves Nacsa Zsófia, a Rókusi I. számú Általános Iskola hatodikosa volt az a szerencsés, aki megetethette, cserébe nagy fókapuszit kapott. – Vizes és szőrös – jellemezte később az élményt kérdésünkre: milyen volt megsimogatni a hatalmas, de barátságos állatot. Otthon két macska és egy kutya várja, ezzel a súlycsoporttal még nem volt dolga.

Nem tudni, a pusziért mit kapott Sonny az asszonytól a színfalak mögött, de mielőtt távozott volna, ecsetet fogott a szájába, és lendületes vonásokkal alkotott egy papírra – Zsófi hazavihette a művet emlékbe.

Utána Leo, az öccse mutatta be, hogy nem mindennapi családrólvan szó. Hátraszaltóit a medencében bármelyik műugró megirigyelhetné, és a karikán is csont nélkül ugrott át.

Nemzetközi gondozógárda

A show-t – ahogy a vízi vidámparkot is – nemzetközivé bővült olaszmagyar família működteti: Adél, két bátyja, Stefano és a tengerbiológus Filip, és édesapjuk. Velük dolgozik Adél férje, az argentin Franco, és Filip párja, Gladys. Toldi Aliz, a műsorvezető Stefano társa. Jártak már Egerben, Miskolcon: a fókákat hatalmas, sós vizes medencés trélerben szállítják. Szegeden november 2-áig maradnak.

Nem vérengző, de nagyot tud csípni

A napokban röppent fel a hír az újzélandi, vadon élőkea papagájokról, amelyek az utóbbi időben rákaptak a birkák veséjére. Az arák erre nem vetemednek, tudtuk meg Adéltól, de harapófogóként működőcsőrükkel akár egy 5-6 centis deszkát is átharapnak. Gondozóikat nagyon tudják szeretni, és rettentően féltékenyek: amikor Adél férjhez ment, mindig igyekeztek megcsípni Francót, ha együtt látták őket. Ma már azonban Adél párja dolgozik velük a színpadon.

Olvasóink írták

 • 10. Suny14 2008. november 01. 12:57
  „Nagyon Jó!!!”
 • 9. tigriscicuka 2008. október 20. 11:57
  „nagyon jó műsőr, bár már nem vagyok gyerek, de ugyanúgy élveztük a párommal!!!”
 • 8. apuka2 2008. október 20. 10:25
  „Volt a kisfiam a a feleségemmel, és más ismerős gyerekekkel. Színvonalas és élvezhető a show, itt vannak képek a vásárhelyi fellépésről:

  http://www.promenad.hu/modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=440”
 • 7. Cat_ 2008. október 20. 01:02
  „Ez egy gyerekeknek szóló rendezvény, könyörgök. Hagyjuk ki belőle a politikát.

  Kockahas
  A honlapjuk szerint:
  Szeged: október 17- november 2-ig
  Tesco parkoló

  hétfő-péntek 18 óra,
  szombat 11, 15,18 óra,
  vasárnap 11, 15 óra”
 • 6. Délvidéki 2008. október 19. 21:32
  „Cirkuszt és kenyeret adjanak a népnek, majd hallgatnak .Szerintem igazi cirkuszt a Csúcson láttunk!!!!!”
 • 5. hi 2008. október 19. 16:11
  „Nem csemegéért,1000.-Ft 1500.-Ft belépőért játszanak!”
 • 4. Kockahas 2008. október 19. 13:57
  „nem tudjátok ma mikor van show???? előre is kösszi”
 • 3. suhym 2008. október 19. 11:38
  „Köszönöm.”
 • 2. Nk 2008. október 19. 10:59
  „A gyerek jegy 1000 FT.
  a felnőtt jegy 1500 FT.”
 • 1. suhym 2008. október 19. 09:36
  „Belépőjegy ára?
  Valaki tudja esetleg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapáccsal törte be a bankjegykiadó automata monitorját

Szőreg - Többszöri próbálkozásra sem kapott pénzt, ezért egy szegedi férfi dühében kalapáccsal betörte egy szőregi bankjegykiadó automata monitorját. Tovább olvasom