Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csendben felnőtt egy zseni

Szeged - A tehetség, ha jól bánnak vele, nem vész el: milliók láthatták 8 éve Friderikusz Sándor műsorában a szegedi Remete Attilát, aki általános iskolás létére elektromos jelenségekről, a repülésről értekezett. Ma már érettségi előtt áll – négy országos tanulmányi verseny döntőjében is érdekelt.
Komolyabb, kamaszos lett az arc, nyurgább a termet – de megmaradt az ismertetőjel: rövidre nyírt hajában hátul még mindig ott a hosszú, aranyszínű tincs. A szegedi Remete Attilát 8 éve ismerhette meg az ország: miután lapunk bemutatta, édesanyjával szerepelt Friderikusz Sándor Az én mozim című műsorában, még a Táltos Általános Iskola diákjaként.

Zseninek tartották, 9 évesen a piezoelektromos jelenségről és a repülésről értekezett. Ma a Dugonics András Piarista Gimnázium 18 éves, érettségire készülő diákja. Hét országos tanulmányi versenyen indult, matematikából, biológiából, kémiából és latinból – négyből döntőbe jutott. Tegnap találkoztunk vele az iskolában: a tavaszi szünet miatt már nincs tanítás, ő mégis benn van.

– Szerdán lesz a Gordiusz matematikaverseny országos döntője, arra készülgettem egy kicsit. Elég jóban vagyok a matematikai egyenletekkel. De különböző függvények is szép képet tudnak adni. Ha mondjuk gyököt vonunk egy mínusz x abszolútértékből, akkor a függvény grafikonja egyetlen pont lesz – mondja, és elkezdi nyolcperces, rajzokkal tarkított monológját koordinátarendszerekről, gyökökről, függvényekről.

Bár a piarista gimnáziumban most tavaszi szünet van, Attilát mégis bent találtuk. Fotó: Segesvári Csaba
Bár a piarista gimnáziumban most tavaszi szünet van,
Attilát mégis bent találtuk. Fotó: Segesvári Csaba

Attila, tudnak téged követni? – kérdezem, mikor úgy látom, a végére ért. – Igyekszem érthetővé tenni magam, ezt a függvényes dolgot nem szoktam mondani órán – vallja be. A szíve csücske pedig a kémia: máris újabb előadás következik, enzimekről, metanolszintézisről, több ezer atmoszférás nyomásról.

Hol találkozik ezekkel a problémákkal? – Iskolai tankönyvben nem igazán, bár ott is vannak érdekes dolgok. Minden héten megvesszük az Élet és Tudományt, azt szoktam olvasgatni, a könyvtárban a Természet világát – meséli. Mostanában ritkábban nézi a Spektrumot, régen az volt a kedvence. Komplett műsorokat tudott felmondani.

Azért választotta a piarista gimnáziumot, mert úgy érezte, „egy katolikus iskola nyújthat ösztönző környezetet ahhoz, hogy kibontakozzak". A hit fontos – tartja, s mikor felvetem, a természettudósok között talán több az ateista, így felel: „a hit és a tudomány összeegyeztethető, Isten ott van a világban, csak nem tudjuk észlelni. Mi tartja fenn a törvényszerűségeket, miért állandóak a természeti, fizikai törvények?"

Remete Attilát már 8 éve is zseninek tartották – Friderikusznál is szerepelt. Fotó: Segesvári Csaba
Remete Attilát már 8 éve is zseninek tartották – Friderikusznál is szerepelt.
Fotó: Segesvári Csaba

Az SZTE kémia képzésére jelentkezett, vegyész szeretne lenni. – Sok időt töltök laborban, anyagokat csinálgatok, kálium-kromátot, bárium-karbonátot, kalcium-acetátot – mondja, s ekkor már nem álljuk meg, hogy meg ne kérdezzük: zseni vagy?

– Ezzel a kérdéskörrel nem szoktam foglalkozni, majd az idő eldönti, igazuk volt-e azoknak, akik ezt mondták. A rövid távú feladataimra koncentrálok, a versenyekre, az érettségire. Sokat kéne tanulni, hozni egy jó jegyátlagot, ha látnám, hogy ismereteim bővülnek, már elégedett lennék. Mit szeretnék? A vagyon, ismertség tipikus életcél, de nem nyújthatja azt, amit az ember igazán keres: a boldogságot – fogalmaz. – Nincs recept rá, mindenkinek magának kell megtalálnia. Én még keresem.

Túrázik, Jókait olvas

Sokak kedvence lett hazánkban az a 10 éves kisfiú, akit Friderikusz Sándor mutatott be az ezredfordulón Az én mozimban. Remete Attiláról és édesanyjáról, Renátáról kiderült: apa nélkül, nehéz körülmények között élnek, a fiút több súlyos betegség, például gyógyszer-, étel- és pollenallergia gyötri. Attila tegnap elárulta: édesanyja továbbra is a Dózsa-iskolában dolgozik hivatalsegédként. Ketten élnek, „anyagi lehetőségeink korlátozottak, de jól érezzük magunkat". Nyáron sokat túráznak: elgyalogolnak Algyő, Nagyfa vagy Röszke felé. „Nézelődünk, növényt határozunk, madarat figyelünk." Attila a szépirodalmat is kedveli: Fekete Istvánt, Jókait, Gárdonyit olvas.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. tzs 2009. április 26. 22:20
  „visszatérve a cikkhez... ez a gyerek miért zseni? mert tud számolni? én is tudok. elég sokan tudnak. talán mert ért a kémiához? és?? azt is sokan tudnak, sőt a kettőt egyszerre is elég sokan. személyesen is ismerem a srácot, és - szerintem - semmi köze a zsenikhez. ismerem azt a lányt is aki szegedről 3 oktv döntőbe jutott be és megnyerte az egyiket hatalmas fölénnyel, a másik kettőben pedig nagyon szépen szerepelt. ő nem zseni? vagy egy másik ismerősöm aki osztályt is lépett és 18 évesek közt 16 évesen majdnem matek oktv-t nyert? ja nem, ezek nem zsenik. ezekről meg lehet feledkezni.
  és miért tudott annyit a kémiáról és fizikáról kisebb korában? mert más hatások érték mint egy átlagembert. de engem is. arany toldiján tanultam meg ´szépen beszélni´ ahogy apám mondta, ezért másfél évesen az első pár versszakot folyékonyan tudtam mondani. három és fél évesen folyékonyan olvastam és írtam, szoroztam és osztottam. de ezért én nem tartom magam zseninek, mert ahogy már mondtam, más hatások érnek bennünket. ha a gyerek majd felmutatott valamit pár döntőn kívül akkor jelentkezzen megint és lehet hogy esetleg zseninek is hívhatjuk majd. de addig hogy jövünk ahhoz hogy szentgyörgyivel egy lapon említsük...?”
 • 45. Roli87 2009. április 09. 02:23
  „Húú flexsnake, most aztán visszavágtál :D”
 • 44. csiki0 2009. április 08. 17:58
  „39.nek Nem Erdelyi vagyok hanem külföldön élö "delvidéki" (ut?lom ezt a szavat de igy neveztek el benünket) itt még a templomban is kinéznek benünket még a papot is elüzték mert erdélyi volt.Ez a külhoni magyarok sorsa,az "anyaorszagban" könyü magyarnak lenni de azért én sosem titkolom hogy az anyanyelvem magyar de nem magyar vagyok.”
 • 43. vmagdi 2009. április 08. 17:12
  „miert jonne haza, a kolanak mar mindenhol ugyanaz az ize, hidd el annyira globalizalodott a vilag, hogy mar tok mindegy, egy a lenyeg: megbecsuljenek, es ezt sajni itt nem kapod meg.....”
 • 42. sós 2009. április 08. 16:45
  „Nem kell elmenjen,mert hamarosan a többi zseni is hazajön!Csak előbb másoknak kellene elmenni,oda a ........”
 • 41. IVY 2009. április 08. 15:39
  „37. csiki0 2009.04.08. 14:06
  Tipikus magyar hozaszolasok ezért utalom a nemzetet szerencsére nem vagyok "anyaorszagi"!

  Igen, tudjuk. Erdélyben más szelek fújnak....!
  Örülj neki, hogy nem itt élsz.”
 • 40. vmagdi 2009. április 08. 14:15
  „na meg ilyen hozzaszolast 37! mi a francot olvasgatsz itt, minek foglalatoskodsz az utalt nemzettel? Ki vagy te szajkarates? Ugy latszik egy szammal nagyobb az egod az embernel, lotyogsz benne kicsit. Azt hiszem nekunk is baromira nagy szerencse. hogy nem vagy anyaorszagi. Konstruktiv javaslatod azonban nincs.”
 • 39. csiki0 2009. április 08. 14:06
  „Tipikus magyar hozaszolasok ezért utalom a nemzetet szerencsére nem vagyok "anyaorszagi"!”
 • 38. JungHeinrich 2009. április 08. 12:46
  „....sok erdekes hozzaszolast olvasva remelem nem marad otthon es valahol kulfoldon kamatoztatja tehetseget ott ahol meg is becsulik.Sok sikert neki az eletben,de egy valamit fontos tudnia, ha egy kicsit is akar valamit az elettol ,csomagol es egy osztondijjal elhagyja az orszagot es egy olyan helyen adja tudasa legjavat ,ahol nem a haja mikentje a fontos hanem a tudasa......hajra magyarorszag,hajra magyarok ....O_o...”
 • 37. flexsnake 2009. április 08. 11:01
  „29. nálad nem nagyobb :D”
 • 36. flexsnake 2009. április 08. 11:01
  „29. nálad nem nagyobb :D”
 • 35. vmagdi 2009. április 08. 09:50
  „Tegnap lattam egy oriasplakatot, ha jol emlekszem Csanyi tehetsegekert alapitvanyra hivja fel a figyelmet. Gondoltam is, hogy ja de jo, noveljuk csak.. am ahogy felnonek el is mennek, van nahany Nobel dijasunk, de egynek se magyarorszagra cimeztek a boritekot az atadasra valo meghivaskor. Minden epeszu elmegy innet, mert nem becsulik meg itthon. Szeresd hazadat, mert szepek a lanyok, mert van erospista, meg makosguba...blablabla.. de itt se a munkanak, se tudasnak, se a tehetsegnek nincs egy lepkefingnyi erteke. Nekunk gyozike kell, kiszel tunde, olah ibolyka stb.. akik hulyebbek nalunk, mert veuk szemben mi baromira tobbek vagyunk... de ezek nem huzoerok...nem peldakepek... Ha igy megy tovabb europa szemete leszunk, szenyen”
 • 34. velemenynyilvanito 2009. április 08. 09:28
  „hulye ember aki kidoboltatja milyen okos vagy milye van.sok sikert attila az eletben!!!!!”
 • 33. Hmmm... 2009. április 08. 08:28
  „Attila egy fiatal gyerek meg. Ne varja el senki, hogy 50-60 evesnek megfelelo kulsot vegyen fel. Oszinte belul es kivul, ez a legszimpatikusabb szamomra. A zseniseg foka pedig valtozo. Vannak akik mar 4-5 eves korukra rendkivuli dolgokat produkalnak, masok 16-18 evesen, esetleg kesobb.Es van aki vilag rengetoen zseni, van aki csak fel vilagot rengetoen. Ne irigykedjen senki, hanem nezzen magaba es gondolkodjon.”
 • 32. kakoszeged 2009. április 08. 08:12
  „a szerénysége feltűnőbb számomra, mint a haja...flexsnake tanulhatnál tőle!!”
 • 31. Roli87 2009. április 08. 07:47
  „flexsnake ez már a sokadik hozzászólásod ugyan, de most bebizonyítottad, hogy egy született bunkó vagy. Gratulálok! Az ajándékodat átveheted a BunkoForum.com szerkesztőségében.”
 • 30. apátfalvifaszagyerek 2009. április 08. 02:41
  „Sok sikert neki a továbbiakban, de a hajával tényleg kezdhetne vmit... attól h vki "zseni" még nem kell igénytelennek lennie a külsejével kapcsolatban.”
 • 29. legal 2009. április 07. 23:04
  „Jól van Attila, nekem kifejezetten tetszik a széleskörű természettudományos érdeklődésed a lét rendszer összefüggéseinek megértéséhez vezető utadon. A magam példáján keresztül tudom, hogy érdeklődésed egyben a hobbid, s ez örömöt, s nem terhet jelent számodra. Sok sikert az életben.”
 • 28. rozator 2009. április 07. 22:35
  „Sok sikert a fiatalembernek az életben! Ha van egy kis esze máris keres valami jó ösztöndijat, és vissza sem néz!”
 • 27. Nyasi 2009. április 07. 22:29
  „Mindemellett sok sikert kívánok a srácnak, inkább a cikk volt, ami talán jobb lett volna a tudományos részletek nélkül...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk nem renghet ekkorát a föld

Szeged - Elképzelhetetlen hazánkban az olaszországihoz hasonlatos erősségű földrengés, annak… Tovább olvasom