Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csendre vágynak a lakók

A szegedi Kertész utca lakói csendben szeretnének élni. Ezért vásárolták ezen a környéken a telkeket. Az önkormányzat viszont húsz méter széles utat tervez. A lakók szerint ezzel elveszne a lakó-pihenő övezet jelleg.
A Kertész utca a csatornázás után. Tavasszal aszfaltozzák. Fotó: Frank Yvette
Tiltakoznak a szegedi Kertész utcában élők. A lakók azért gyűjtöttek aláírásokat és küldtek levelet a szegedi önkormányzatnak, mert nem szeretnék, ha az utcájukat húsz méteresre szélesítenék, és az gyűjtő útként funkcionálna. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a lakóépületek közvetlen közelében haladna az út és megnőne a forgalom. Szűcs Miklós, a környéken élők egyik szóvivője elmondta: a Kertész utcában építkezők kertvárosi környezetben kívánnak élni, ezért itt vásároltak telket.

– Az itt elképzelt lakópark, bevásárlóközpont megvalósítása kapcsán az utca szélesítésével olyan mérvű forgalomnövekedés prognosztizálható, ami az itt lakók számára elviselhetetlen lenne – jelentette ki Szűcs Miklós. Hozzátette: mivel nincs keresztező forgalom a másfél kilométer hosszú utcában, számolni kell a járművek száguldozásával is.

Az érzelmeket többek között az borzolta, hogy a lakók olyan tervet láttak, mely szerint a Dél-Újszegeden épülő Tiszapark bevásárlóközpont mellett négysávos út húzódna. Nagy Sándor alpolgármesternek írt levelükben azt követelik, hogy készüljön részletes fejlesztési terv az Alsókikötő sor–Kertész utca–Füvészkerti út–Kendergyári utca–Vadrózsa sor–Újszőregi utca–Lövölde utca által határolt területen a tömbbelsők feltárásával, megfelelő számú párhuzamos és keresztező utcák kialakításával.

Aszfalt csak tavasszal

A Kertész utcaiak még mindig bokáig sárban járnak, mert a csatornázást követően még mindig nem aszfaltozták le az utat. A kivitelező, Coulvert 2003 konzorcium létesítményvezetője, Székely Csaba elmondta: a már elkészült durva útalapra finom szemcsés kőzúzalékot raknak, ami személygépkocsival járható lesz. Ha télen kátyúsodik, azt folyamatosan kijavítják. A Kertész utca a három méter széles aszfaltcsíkot március-áprilisban kapja meg.

Javasolják, a körülírt terület lakó-pihenő övezetté való nyilvánítását. Elvárják, hogy az új tervezet vegye figyelembe Szeged város szerkezetét, és Újszegeden is alakítson ki sugárutat a még beépítetlen területek felhasználásával. Az itt lakók kifejezetten aggályosnak tartják a vasút vonalvezetésével valamint a bevásárlóközpont építésével kapcsolatos elképzeléseket. A beruházásokhoz kötődően szeretnék, ha akkreditált szervezet környezeti és környezetvédelmi hatástanulmányt végezne.

– A környezetünk lakó-pihenő övezetté való nyilvánítását különösen indokolja a füvészkert kiemelt természetvédelmi jellege. Ennek megőrzése és fejlesztése elsődleges feladat kell legyen a város vezetése számára – magyarázta Szűcs Miklós.

A lakóktól a város már próbált felvásárolni területeket, de eddig sikertelenül. Ha nem tudnak megegyezni, akkor az önkormányzat – ha azt a közigazgatási hivatal jóváhagyja – indoklással kisajátítja az útépítéshez szükséges területeket – tudtuk meg Nagy Sándor alpolgármestertől. Megjegyezte: az 1980-as általános rendezési terv szerint a Kertész utca szélességét harminc méterben határozták meg. Ezt az 1999. július 1-jétől hatályos építészeti szabályzat húsz méterre csökkentette.

– A húsz méter nem az útpályára vonatkozik, hanem a kerítéstől kerítésig mért távolságra, ami most tizenkét méter körül van – mondta az alpolgármester, aki úgy gondolja ezen az utcán csak a helyiek közlekednek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom