Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Csengőszó és befogott fül

Szeged - Hófehérkével, színes ceruzáikkal és a tanító nénivel töltötték első napjukat az iskolában a szegedi Dózsa-suli elsősei. Magukkal hozták könyveiket, tisztasági csomagjukat, és megállapodtak az ültetési rendről is.
Befogta fülét egy kislány tegnap reggel, mikor megszólalt a csengő a szegedi Dózsa György Általános Iskolában – először hallotta azt, 30 elsős osztálytársával együtt.

Fél nyolctól gyülekeztek a kicsik a tanteremben, ahol egy fiókos íróasztalon már sorjáztak a zsebkendők, szalvéták, uzsonnászacskók. Körös-körül játékos állatfigurák a falakon: fóka, piros labdával, liba, maci.

A gyerekek előtt névkártya, egy előzetes szülőin a tanító néni, Csicsvári Istvánné begyűjtötte a beceneveket is. Az eszközök (rajzszerek, technika- és tornafelszerelés) többségét ma hozzák be a szülők. A gyerekek táskáiban – amelyeket dinók, Barbie-k vagy a Jégkorszak című mese figurái díszítenek – csupán két tankönyv, Az én matematikám és a betűvetésre okító Gyöngybetűk. Kinek folyékony kézmosó, kinek némi Fornetti pihen az asztalán. Mindenhol tolltartó – ciklámen és kék a menő – és színes ceruza – utóbbiakból egy garnitúrát kaptak ajándékba az elsősök a pénteki évnyitón.

Akadt, aki már az első napon aktivizálta magát, és jelentkezett - más kisdiákok a fejüket támasztották. Fotók: Karnok Csaba
Akadt, aki már az első napon aktivizálta magát, és jelentkezett - más
kisdiákok a fejüket támasztották. Fotó: Karnok Csaba

Az első órán az ültetési rendről állapodnak meg, akik barátokként érkeznek, egymás mellé ülhetnek, mindenki a számára legszimpatikusabb mellé kerül. Napi 4 órát kell kibírni a padban. Mindenki napközis, de a szülők már 13 órától elvihetik őket. Ha fáradtak, szünetet tartanak, lemennek az udvarra szaladgálni. Mindenki akkor megy vécére, amikor kell. Csicsvári Istvánné szerint egy hónap, mire megszokják az új szabályokat. A karácsonyra kapott mesekönyvet pedig már olvasgatni tudják majd.

Megismerik nyelvtanáraikat is – elsőtől emelt óraszámban tanulnak angolt vagy olaszt. Utóbbit Judit néni tanítja majd – félénken jelentkezik egy kislány, s mikor szót kap, elárulja: „anyukámat is így hívják".
A gyerekek énekelnek, játékos feladatokat oldanak meg, például mesékből vett jeleneteket színeznek könyvükben. Maguk elevenítik fel például Hófehérke történetét, melyet Máté így foglal össze: „a banya akar a legszebb lenni".

A szegedi Dózsa-iskola elsősei már feltalálják magukat a tanteremben
A szegedi Dózsa-iskola elsősei már feltalálják magukat a tanteremben.
Fotó: Karnok Csaba

– Szeretek itt lenni és olaszt tanulni – vallja be Dani, s a tanító nénihez fordul egy fontos kérdéssel: „Mikor megyünk az udvarra?". Mindenki feltalálja magát, iskolai előkészítő foglalkozásokon már jártak az iskolában. Vidám a társaság, senki sem pityereg, szélesek a mosolyok – néhol még hiányos fogsorokkal.

Még 182 nap a vakációig

26 ezer diák és 2600 pedagógus kezdte tegnap a 183 napos tanévet Szegeden – a vakáció 2010. június 15-én, kedden kezdődik. A diákoknak először ősszel, október 26. és 30. között lesz szünet. Tegnaptól él a szegedi közlekedési társaságok téli menetrendje – ha elkezdődik az iskola, 20–25 százalékkal nő a tömegközlekedési eszközök forgalma.

Olvasóink írták

 • 4. linca 2009. szeptember 03. 20:15
  „nem tudom ki mit hallotta rókus kettő átadásáról de annyit mondhatok hogy gyalázat amit a dolgozók tettek ,mert a diákok minden mozdítható dolgát ellopták!!nekem két gyerekem jár oda és amit tavaj bevittünk tanszert azt mindent elvittek!! még a tegnapi napon is az előzőleg feltörtszekrénből a tanárok kérése ellenére újból mindent elvittek és ezt írták ki a szekrényre "vegyetek nekik újjat"!! hát ez gyalázatos!!”
 • 3. persona 2009. szeptember 03. 17:32
  „én az utolsó napra jobban emléxem..:D”
 • 2. IVY 2009. szeptember 03. 11:07
  „Még mindig élénken emlékszem az első napra, az iskolában (1979)
  Arra is, hogy H.Lacival összevesztünk, -ki üljön az ablak mellé a padban.....:) :)”
 • 1. varadipal 2009. szeptember 02. 18:13
  „Sok sikert a piciknek, remélem olvasni, írni, szöveget érteni és számolni is megtanulnak rövidebb idő alatt, mint a mostani elsős egyetemisták.
  Elnézem egyik-másikuk kézírását, hát nem tudom hol és hogyan tanultak eddig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi akadályok az első iskolanapon

Bedugult tegnap reggel munkakezdés előtt Szegeden a nagykörút. Tovább olvasom