Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Csereroham a boltokban

Szinte ugyanakkora a forgalom a szegedi üzletekben, mint az ünnepek előtt. A különbség: nem ajándékokért, hanem ajándékokkal érkeznek a boltokba azok, akiknek valamilyen oknál fogva nem felelt meg a fenyőfa alá szánt meglepetés. A kereskedők rugalmasan kezelik a karácsony utáni csererohamot.
Csúcsforgalom az elektrotechnikai áruház vevőszolgálatán. Fotó: Karnok Csaba
Míg néhány nappal ezelőtt karácsonyi ajándékokért, tegnaptól már karácsonyi ajándékokkal a hónuk alatt tértek be az emberek a szegedi üzletekbe. Ha nem tetszett a meglepetés színe, rossz volt a mérete, az ajándékozottnak már volt belőle vagy egyszerűen hibás termék került a fa alá, blokk, és egyes helyeken az eredeti csomagolás ellenében a kereskedők megadják a lehetőséget, hogy a náluk vásárolt áruk helyett valami mást válasszanak a vevők. Azt azért nem árt tudni, hibátlan termék esetén nincsen semmilyen jogszabály, amely alapján ki lehetne cseréltetni az ünnep előtt nem eléggé körültekintően kiválasztott ajándékokat. A megkérdezett üzletekben mégis rugalmasan viszonyulnak ehhez a kérdéshez.

– Természetesen nem sújtjuk a vásárlót azzal, hogy ha egy nálunk vásárolt könyvből már volt neki egy példány, akkor azt kérésére ne cserélnénk ki – mondta Sisák Gizella. A könyvesbolt vezető elárulta, vevőik elég tudatosan vásárolnak, az elmúlt évek tapasztalatai azt mondatják vele, nem sűrűn fordul elő, hogy valaki a csere lehetőségével élne. – Először felajánljuk, vásárolja le az ajándék értékét, de legvégső esetben a pénzvisszafizetéstől sem zárkózunk el – közölte az üzletvezető. Határidőt egyébként nem szabtak meg a karácsonyra szánt irodalmi alkotások kicserélésre. A fő szempont, hogy a könyv hibátlan állapotban legyen.

MP3, webkamera, fejhallgató

Az elektronikai áruház vevőszolgálatán tegnap kora délutánra három bevásárlókocsi telt meg a máris megunt vagy felesleges ajándéktárgyakkal: fejhallgatótól kezdve a webkamerán át az MP3 lejátszóig mindenféle műszaki csoda került a kocsikba.

Sportruházatból és egyéb sportszerekből annál nagyobb mennyiséget visznek vissza az emberek a két ünnep között. – Munkánk ezekben a napokban hetven-nyolcvan százalékban a különböző nálunk vásárolt áruk kicseréléséből áll – magyarázta Hézső Zsolt. A Kárász utcai egyik elit sportmárkákat árusító üzlet tulajdonosa szerint nekik is érdekük, hogy kicseréljék a terméket, vevőik ne hagyják el rossz szájízzel üzletüket.

Tegnap délig legalább húszan fordultak meg náluk azzal, hogy a karácsonyi meglepetésnek szánt ruhának, cipőnek rossz volt a mérete. A márkaboltban január első hétvégéjéig lehet kicseréltetni-levásárolni a nem megfelelőnek bizonyult termék árát, de extrém esetben az összeg vásárlási utalványra is beváltható.

Szeged legnagyobb elektrotechnikai szakáruházának parkolójában szabad helyet tegnap alig lehetett találni. A pénztárak és a vevőszolgálati pult előtt hosszú sorok kígyóztak. A vevők közül volt aki a karácsonyra kapott ajándékot próbálta másra cserélni, más a fenyőfa alatt szembesült azzal, eleve hibás terméket kapott ajándékba, de olyanokkal is találkoztunk, akik a karácsonyra kapott pénzből már az ünnep utáni első napon műszaki cikket akartak vásárolni. Szalai Ferenc elmondta, családjában bizonyosan bedugultak a kommunikációs csatornák, máskülönben nem fordulhatott volna elő, hogy szüleitől és unokatestvérétől is számítógépes hangfalszettet kapjon ajándékba. – Még nem döntöttem el, mit veszek helyette. Ez attól is függ, mennyire fosztották ki a polcokat – mondta az egyetemista fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek… Tovább olvasom