Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Cserkelve közelítik a vadászok a barcogó dámot

Kapitális – ezüstérmes – dámszarvas bikát lőttek Szőreg környékén. E táj kitűnő élőhelye a dámvadnak – korábban már a világranglista 9. helyén szereplő bikát is lőttek a Szőreg–Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság területén.
Ezüstérmes lett – mutatja Szeles Sándor vadászmester a kapitális dámszarvas bika trófeáját. Fotó: Frank Yvette
Még tart a barcogás-szezon, de már nem sokáig. Mi az a barcogás? Olyan a dám esetében, mint a gímszarvasnál – a bőgés. A dámbika tehát nem bőg, hanem barcog, jellegzetes hanggal csalva maga köré a teheneket. S egyszersmind ez vadászatának ideje is.

Csak szél ellen

– Cserkelve közelítjük meg a barcogó dámot, ez nem könnyű mesterség. Fák, bokrok takarásában, széllel szemben, hogy meg ne érezze az emberszagot, hang nélkül kell mind közelebb jutni hozzá. Különben bottal üthetjük a nyomát – mondja Szeles Sándor, a Szőreg–Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság vadászmestere. A bérvadásszal – aki pénzt fizet a vadászati lehetőségért, a trófeáért – tart a társaság hivatásos vadásza vagy vadászmestere is. Szemrevételezik a lehetséges zsákmányt – nagyon vigyázva, egyetlen levél ne zörrenjen –, és ha a társaság képviselője lőhetőnek minősíti, következhet a lövés. A kapitális dámvad zsákmányul ejtője Soós János miskolci bérvadász volt – az ő szobafalát díszíti nemsokára az agancs.

Ásotthalomtól Öttömösig

A megye más részein is mind szebb állományai alakulnak ki a dámszarvasnak. Ásotthalom, Ruzsa, Öttömös környékén, köztük a Dalerd Zrt. területén, illetve a Bogárzó és Környéki Földtulajdonosok Vadászegyesülete területén is – mondja Széll István, a megyei FVM-hivatal vadászati és halászati osztályvezetője, egyszersmind a bogárzói egyesület tiszteletbeli tagja. Kérdésünkre, hogy miért ilyen kiváló a magyarországi, többek között a dél-alföldi dámszarvas-állomány, elmondta: azért, mert kedvező az élőhely, és mert nem túl régen telepítették be ide ezt a pettyes csuhájú, lapátos agancsú, feltűnően szép szarvasfélét. És az ilyen, „friss" területeken sokáig az átlagnál jobban fejlődnek az állatok.

A vadásztársaságok a területükön élő állományt pontosan számontartják, és időről időre jelentést készítenek róla a megyei FVM-hivatal vadászati osztályának.

A trófea pénzbe kerül

– Területünkön százötven dám él, e szezonban harminckettő kilövése engedélyezett – mondja a vadászmester. A pénzt, amit a vadász a trófeáért fizet, a vadásztársaságok, -egyesületek vadgazdálkodásra – a terület vadeltartó képességének fönntartására, az orvvadászok elleni védekezésre – fordítják. Tízezer forinttól majdnem másfél millióig terjed egy dámszarvas kilövésének, trófeájának irányára, agancssúlytól függően, de nagyon sok a kedvezmény, és előfordul: barterrel oldják meg a kérdést. Például a vendégvadász vadtakarmányt biztosít a vadászatért és a trófeáért.

Minősítés, pontozással

S mitől arany-, ezüst-, vagy bronzérmes egy agancs? A minősítést az FVM-hivatal szakemberei végzik, általánosan elfogadott pontrendszer alapján – az őz, a dám- és a gímszarvasnál egyaránt. A dámszarvas esetében az agancs kiszélesedő része, a „lapát" hossza, szélessége is lényeges eleme a minősítésnek. Az ezüstérmes agancs már nagyon komoly trófea. Szőreg környékén a világranglista kilencedik helyén szereplő dámbikát is lőttek már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin gyorsan motorra pattant

Tavaly betegsége miatt nem tudott részt venni Valentin a babafotózáson, idén viszont már nem maradt… Tovább olvasom